Nyheter

– Vi har brukt 400.000 kroner mer enn vanlig på strøm

STRØMPRISER: Stengte kirker, kalde kirkerom og ullpledd i døra. Kirkene i Sør–Norge stålsetter seg for å komme helskinnet gjennom en høst og vinter med skyhøye strømpriser.

.

– Vi har brukt 400.000 kroner mer enn vi har budsjettert med.

Svein Askekjær, kirkeverge i Drammen kirkelige fellesråd, er klar på at de høye strømprisene er en stor utfordring. Han forteller at det egentlig ikke er noe alternativ å stenge kirkene i kommunen, og vil strekke seg langt for å unngå det.

– Det å senke temperaturen i kirkerommet med én eller to grader, kan hjelpe oss mye. Samtidig ønsker vi ikke at folk som bruker kirkene våre skal fryse. Da er det noe galt.

– Hva om valget står mellom stengte kirker og kalde kirkegjengere?

– Vi skal ha åpent. Da får vi heller dele ut ullpledd når de kommer inn.

Må stenge

Strømprisene har steget kraftig den siste tiden. Flere ganger den siste uka var prisnivået på sitt høyeste noensinne i Sør-Norge. Bakgrunn for de høye prisene er et generelt høyt prisnivå i Europa, i tillegg til lite vind og vannfattige magasiner.

Dette påvirker naturligvis også landets kirker. Vårt Land har tidligere skrevet at organister kan miste øvingslokaler og stillinger kan stå ledig på grunn av dagens høye nivå. Denne uka stengte Rjukan kirke og holdes stengt frem til våren på grunn av strømprisene. NRK forteller at i Larvik og Ringerike har fellesrådene brukt opp mot 300.000 kroner mer på strøm enn i fjor. Og i Asker, skriver Budstikka, oppfordrer kirkesjefen kommunens kirkegjengere til å ta på seg ull før de møter opp.

For kirkeverge Svein Askekjær i Drammen er det ikke bare viktig at kirken er åpen, men også at kirkedøra rent fysisk er åpen. Det gjør det spesielt vanskelig å hold det varmt nok inni kirkerommet.

– I Bragernes kirke holder vi for eksempel åpent mellom fire og åtte timer hver dag. Det sluker mye strøm hvis døra skal være åpen fysisk. Så døra kan være lukket, men kirken kan likevel være åpen.

Askekjær forteller at et annet tiltak fellesrådet vurderer å oppfordre menighetene til, er å effektivisere de ukentlige aktivitetene. I stedet for å ha aktiviteter som pågår i to timer hver dag, kan de slå de sammen slik at aktivitetene i stedet strekkes seg over fire timer annenhver dag.

– Det er unødvendig å varme opp et helt kirkerom for to timer med aktivitet. Da er det bedre å varme opp for en hel kveld.

Kirkevergen forteller at budsjettsmellen gjør at de må ta penger fra andre steder. I Drammens tilfelle betyr det at vedlikeholdsarbeid som skulle vært gjort i år, må utsettes til neste år.

Det kontantløse samfunnet påvirker også kirkene. Nå starter Uranienborg kirke med betalingstjeneste på mobil. Slik skal søndagskollekten både bli tryggere og mer håndterlig. Kirkevergen i Oslo, Robert Wright.

16 grader

Kirkeverge Robert Wright forteller at de også i hovedstaden er nødt til å ta grep, og at de for tiden diskuterer hvilke tiltak som må til.

– Vi vurderer å sette inn en maksgrense på 18 grader på kontorene og 16 grader i kirkerommene. Dette er ikke avgjort ennå, men vi følger utviklingen tett.

Han erkjenner at 16 grader er lavt, men forteller samtidig at dette er noe de kan spare tre-fire millioner på. Han synes dermed ikke oppfordringen om å ta på seg ull, er noen dum idé.

– Vi snakker også helt konkret om å stenge en håndfull kirker som ligger klønete til og som er lite i bruk.

T-skjorte og vinterjakke

Astrid Holmsen Krogh forteller at Kirkelig fellesråd i kommunen «har en god avtale med Knif», Kristen-Norges Innkjøpsfellesskap, men mener alle bør være bevisste på energibruk.

.

– Jeg var på et kjøpesenter her om dagen, og der går vi med vinterjakker inni butikkene og det er kjempevarmt. Vi skal ikke fryse i kirkene, men vi kan ta noen diskusjoner på hvor mange grader det er riktig at det er.

Hun understreker at dette ikke handler om kirke-Norge spesifikt, men den jevne nordmanns forhold til innetemperaturer.

– Jeg tror vi som samfunn har vent oss til å gå med t-skjorte inne på vinteren, og at det har blitt normalt. Det er ikke noe gærent å bruke ull i Norge, det er ikke uvanlig. Samtidig må vi selvsagt sørge for at varmen er riktig for dem som jobber i kirkene, for blir det for kaldt er det krevende for kirkemusikere å spille godt, sier Krogh.

Forberedt på underskudd

– Vi utfordrer våre ansatte til å begrense bruken, men ellers går alt sin vante gang.

Det sier Rune Skagestad, kirkeverge i Kirkelig fellesråd i Stavanger.

.

– Økonomisjefen og jeg har sagt at vi heller får bite i det sure eplet som kommer.

Han er klar på at det vil få konsekvenser. I år har de brukt 830.000 kroner mer på strøm enn i fjor, forteller han, men understreker at 2020 var et år med særs lave strømutgifter. Kirkevergen mener «et eventuelt underskudd» er bedre enn å stenge kirkene. Han er forberedt på å droppe planlagte kjøp mot slutten av året dersom det er nødvendig.

Han forteller også at de har blitt langt mer bevisst på å senke temperaturen i de rommene som ikke er så mye i bruk. Å kjølne kirkerommet er derimot ikke aktuelt for Skagestad.

– Vi har ikke tenkt å senke temperaturen på våre arrangementer, og vil ikke legge opp til lavere enn det man bør ha i et rom. Jeg ser ikke for meg at det er den rette veien å gå. Jeg vil ikke ha noe rettssak på at jeg har påført noen lungebetennelse.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter