Nyheter

Israel vil bygge 1.300 nye bosetterboliger

OKKUPERT: Israel gir grønt lys til planer om å bygge over 1.300 nye boliger i bosetningene på den okkuperte palestinske Vestbredden.

Naftali Bennett, som ble statsminister i Israel i sommer, har utelukket å holde noen formelle fredssamtaler med den palestinske selvstyremyndigheten i sin regjeringstid. Foto: Abir Sultan/Pool Photo via AP / NTB

Bolig- og byggedepartementets kunngjøring vakte umiddelbar fordømmelse fra palestinere, fredsaktivister og nabolandet Jordan.

De 1.355 nye boligene kommer i tillegg til over 2.000 boliger som ifølge forsvarskilder skal godkjennes for bosettere på Vestbredden. Forsvarsdepartementet ventes å gi endelig godkjenning i løpet av de neste dagene.

USAs utenriksdepartement har uttrykt bekymring over de varslede byggeplanene i de ulovlige bosetningene.

Talsmann Ned Price ba fredag Israel og palestinerne «avstå fra ensidige skritt som kan øke spenningen og undergrave innsatsen for å fremme en framforhandlet tostatsløsning» på konflikten.

Peker på USA

Nærmere 700.000 israelske bosettere bor i over 200 bosetninger og såkalte utposter på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Israel har okkupert Vestbredden siden seksdagerskrigen i 1967 og har full administrativ kontroll over store deler av territoriet som huser over 2 millioner palestinere.

Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh ber verdens land, og spesielt USA, om å «konfrontere» Israel med utvidelsen av bosetninger, som han kaller aggresjon mot det palestinske folk.

Arbeidere i sving på en byggeplass for bosetningen Givat HaMatos i Jerusalem i fjor. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB

Fordømmelse

Israels statsminister Naftali Bennett, som tidligere ledet en lobbygruppe for bosettere, er imot opprettelsen av en palestinsk stat.

Jordan, en viktig sikkerhetspartner som Bennett har forsøkt å bedre forholdet til, fordømmer søndagens kunngjøring og kaller den et brudd på folkeretten.

Bosetningene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen, der det i artikkel 49 heter «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

«Annektering»

FNs sikkerhetsråd vedtok i 2016 en resolusjon som slår fast at bosetningene og utpostene er ulovlige, og at all byggeaktivitet i dem straks må stanse.

Den israelske organisasjonen Peace Now sier regjeringens siste beslutning beviser at Bennetts regjeringskoalisjon, som tok over for Benjamin Netanyahu i juni, ikke står for endring.

– Regjeringen fortsetter åpenbart Netanyahus praksis med de facto annektering, sier Peace Now.

Ber venstresiden våkne opp

Organisasjonen ber Bennetts venstreorienterte regjeringspartnere, Labor og Meretz, om å «våkne opp og kreve at den forrykte byggingen i bosetninger stanser umiddelbart».

Bennett har utelukket å holde noen formelle fredssamtaler med den palestinske selvstyremyndigheten og sier han foretrekker å konsentrere seg om å bedre økonomien.

De nye bosetterboligene skal fordeles på sju bosetninger på Vestbredden. Byggetillatelsene kommer etter at Israel nylig ga godkjenning til at 4.000 palestinere kunne registrere seg som innbyggere på Vestbredden. Det er første gang det har skjedd på 12 år.

Tidligere norske utenriksministre, nå sist Ine Eriksen Søreide (H), har gjentatte ganger slått fast at bosetningene er ulovlige i henhold til folkeretten og et hinder for en varig fredsløsning mellom israelere og palestinerne.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter