Nyheter

Kantor oppfordrer: – Krev mye av sangerne i kirkekoret

KIRKEMUSIKK: Hof Oratoriekor i Åsnes går for de største verkene i kirkemusikken. – Vi velger fra 10 på topp-listen, og ser at motivasjonen kommer med satsingen, sier organist Ole Karsten Sundlisæter.

I helgen fremfører de Bachs Messe i h-moll i Hof kirke lørdag, og i Hamar domkirke på søndag. Det føyer seg inn i rekken av satsinger. Koret med 21 medlemmer har allerede fremført Bachs Johannespasjon og Juleoratorium, Brahms’ Ein Deutsches Requiem, Händels Messias og Mozarts Requiem, for å nevne noen. Neste år går de løs på Verdis’ og Faurés Requiem.

---

Kirkemusikk

  • Hof Oratoriekor og Nivalis barokkorkester fremfører Johann Sebastian Bachs H-moll-messe i Hof kirke i Åsnes lørdag, og i Hamar domkirke søndag.
  • Dirigent og kantor Ole Karsten Sundlisæter.
  • Solister: Magnhild Korsvik, sopran, Marianne Bye Granheim, alt, Mathias Gillebo, tenor og Olle Holmgren, bass.
  • Konsertene arrangeres av Hof kulturkirke.

---

Hof oratoriekor dir. Ole Karsten Sundlisæter

Synger 300 år gammel verdensarv

Dirigent Ole Karsten Sundlisæter sikter mot toppen. Bachs H-moll-messe er ikonisk kirkemusikk og har nå fått plass på UNESCOs verdensarvliste.

– Messen er 300 år gammel, og fengsler fortsatt. Jeg er ikke sikker på hvor mange av dagens hit-låter som vil vise samme slitestyrke gjennom de neste 300 årene, sier han.

Koret har ingen opptaksprøve, men kravene melder seg raskt, og det kreves både engasjement og egen-øving for å henge med.

– Det koret vi har i dag er solid og leverer varene, nå merker jeg energien frem mot generalprøve med proffe musikere og solister. Nå er vi i konsertmodus, kjenner han, fire dager før premieren.

Vil fylle kirkene med den beste musikken

Han er opptatt av å ta kirkerommet i bruk, og fylle det med det aller beste av kirkemusikk. Han mener at kirkerommene de bruker, i Hof og Grue kirker, er to av de fineste i landet når det gjelder akustikk.

– På landsbygda finner man også slike flotte kirkerom, ikke bare i byer og domkirker, mener Sundlisæter.

Jeg er ikke sikker på om dagens hit-låter har slitestyrke i 300 år, slik Bachs H-moll-messe tydeligvis har.

Han bodde i Åsnes til han var 6 år gammel, og for fem år siden kom han tilbake til barndomstraktene som organist.

– Det er synd at kirkerom står tomme og ubrukte, vi har valgt å legge listen høyt - og når vi krever så mye av sangerne fortjener de også at vi følger opp med proffe krefter i orkester og solistrekke. Det skylder vi dem etter alt de legger av engasjement i innøvingen, sier dirigenten.

Krevende satsing

Han forteller at han unngår å fokusere på hvor krevende verkene faktisk er.

– Jeg lurer dem litt ut på glattisen, men de skjønner jo alvoret etter hvert, ler han.

Hittil har de landet støtt med storsatsingene.

Til 200-års minnemarkeringen om den tragiske kirkebrannen på Grue på 1. pinsedag i 1822, der det omkom 122 mennesker (det største tapet av menneskeliv i en brann i Norge), skal koret fremføre Gabriel Faurés Requiem, og neste høst er Giuseppe Verdis Requiem på programmet.

Hof oratoriekor dir. Ole Karsten Sundlisæter

Mye egen-øving

Bassen Ole Einarsrud forteller at han i tiden inn mot fremførelseøver nærmere to timer hver dag hjemme.

– Men det er bare en fryd, og når vi har en ildsjel som Ole Karsten skylder vi ham at vi gjør vårt beste. Han vet veldig godt hva han vil, og vi møter høye forventninger på kvalitet, men han pirker ikke for mye, forteller bassen.

– Og mestringen løfter oss jo litt, etter H-moll-messen blir mye annet barnemat, tenker han.

Korsang gir adrenalin-kick, og er blitt en stadig større del av min identitet.

—  Korist Anne-May Støp, Hof Oratoriekor

Adrenalin-kick

Sopran Anne-May Støp har sunget i kor fra tidlige barneår.

– Det er en stor del av min identitet, på korøvelse lader jeg batteriene. Vi strekker oss hele tiden etter nivået Ole Karsten ønsker, og etter en øvelse er jeg vel så sliten som etter en time på treningssenter. Men det er et adrenalin-kick, vel hjemme trenger jeg en god stund før musikken klinger ut av kroppen - men det er også del av en modningsprosess for å tilnærme se det flotte verket, mener hun - og gleder seg når mestringsfølelsen siger inn.

Hun har prøvd å kutte ned på syngingen i perioder.

– Men det går ikke bra, jeg blir rastløs - og får dragning mot kor-tilværelsen, den er blitt utrolig viktig og identitetsskapende for meg, forteller hun.

Hun øver også hjemme ved pianoet.

– Det er nødvendig, og det er et godt sted for å terpe litt, pusse litt på rytme og fraseringer - og plukke fra hverandre uvaner, mener hun.

Hof oratoriekor dir. Ole Karsten Sundlisæter

Grugleder seg

Begge sangerne grugleder seg til de to fremførelsene i Hof og på Hamar i helgen.

– Det melder seg nok noen sommerfugler i magen, men jeg tror ikke Ole Karsten hadde satt det opp hvis han ikke trodde at vi fikser det, sier Ole Einarsrud.

– Vi blir litt ekstra skjerpa. Av erfaring vet jeg at det sikkert blir litt humpete i slutten av uken, i møte med orkester og solister. Men det er vi vant til, og blir nok godt samkjørte før premieren, sier Anne-May Støp.

Begge koristene har en god magefølelse foran premieren på lørdag.

Anne-May gleder seg veldig og vet omtrent hva som melder seg på søndag, etter den siste konserten.

– Da rakner det litt, og tomheten melder seg i kropp og sjel. Men jeg gleder meg også til tilfredsheten over å ha vært med på noe meningsfullt - jeg vet at den følelsen kommer krypende inn utover kvelden, sier Anne-May Støp.

Hof oratoriekor dir. Ole Karsten Sundlisæter



Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter