Nyheter

Israel forbyr seks palestinske menneskeretts-organisasjoner

Israel stempler seks fremtredende palestinske menneskerettsgrupper som terrororganisasjoner. Det innebærer i praksis et forbud mot organisasjonene.

.

Beslutningen møter kraftig fordømmelse fra både israelske og internasjonale menneskerettsorganisasjoner, samt palestinske myndigheter.

FN er svært bekymret, mens USA vil be Israel om mer informasjon i saken. Samtidig undersøker Norge bakgrunnen for fredagens avgjørelse fra Israels forsvarsdepartementet.

– Denne redselsfulle og urettferdige beslutningen er et angrep fra Israels regjering på den internasjonale menneskerettsbevegelsen, sier Amnesty International og Human Rights Watch i en felles uttalelse.

Vedtaket ser ut til å bane vei for at Israel kan ransake organisasjonenes kontorer, gjennomføre beslag, pågripe ansatte og kriminalisere offentlig støtte til dem. Det skriver nyhetsbyrået AP, som kaller det en stor opptrapping i Israels mangeårige forsøk på å slå ned på politisk aktivisme i de okkuperte palestinske områdene.

Israels forsvarsdepartement anklager organisasjonene for å ha spilt en sentral rolle i finansieringen av Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP).

Pengestøtte

De seks organisasjonene er Union of Palestinian Women's Committees (UPWC), Addameer, Bisan Center for Research and Development, Al-Haq, Defense for Children International – Palestine (DCI-P) og Union Of Agricultural Work Committees (UAWC).

De fleste av disse dokumenterer påståtte menneskerettsbrudd utført av både av israelske og palestinske myndigheter. Organisasjonene har dessuten mottatt betydelige bistandsmidler fra europeiske land, også Norge.

– Vi fordømmer på det sterkeste angrepet på palestinske menneskerettsorganisasjoner og rettighetsforkjempere. Detter er aktører som i tiår har dokumentert brudd på menneskerettigheter og folkeretten begått av den israelske okkupasjonsmakten og settlere. De er også en viktig stemme som påpeker brudd begått av palestinske myndigheter, sier Palestinakommiteens leder Line Khateeb til Vårt Land.

– At israelske myndigheter forsøker å stilne og kriminalisere deres arbeid må også sees på som et angrep på alle menneskerettighetsforkjempere. Den norske regjeringen må komme på banen og fordømme dette nå, sier Khateeb.

Pressevakt Mathias Rongved i Utenriksdepartementet kommenterer saken til NTB fredag kveld:

– Vi er kjent med rapportene i mediene om den israelske avgjørelsen. Vi undersøker nå bakgrunnen for dette, og hva det kan bety for norsk bistand.

«Hemmelige bånd»

Israels forsvarsdepartement anklager de seks palestinske gruppene for å ha hemmelige bånd til PFLP. Det er en sekulær og venstreorientert gruppe som har både et politisk parti og en væpnet fløy som har utført angrep mot israelere. Både Israel og flere vestlige land regner PFLP som en terrororganisasjon.

Forsvarsdepartementet hevder at organisasjonene kontrolleres av PFLPs lederskap.

Det avviser direktør Shawan Jabarin i Al-Haq, en menneskerettsorganisasjon som ble grunnlagt i 1979.

– Jeg utfordrer dem alle – forsvarsministeren, Shin Bet, hvem som helst, til å bevise det, sier Jabarin til Times of Israel.

– Strategisk angrep

Den palestinske selvstyremyndigheten beskriver terrorstempelet som «et strategisk angrep på palestinsk sivilsamfunn og det palestinske folkets grunnleggende rett til å motsette seg Israels ulovlige okkupasjon og avdekke dets vedvarende forbrytelser».

– I flere tiår har israelske myndigheter systematisk forsøkt å kneble overvåking av menneskerettigheter og straffe dem som kritiserer deres undertrykkelse av palestinere, sier Amnesty International og Human Rights Watch.

Organisasjonene, som har hovedkontorer i henholdsvis London og New York, mener beslutningen kan føre til at Palestinas mest fremtredende sivilsamfunnsgrupper må legge ned arbeidet.

Israelsk solidaritet

Den israelske menneskerettsgruppen B'Tselem kaller regjeringens beslutning for en handling «som er karakteristisk for totalitære regimer».

– B'Tselem står i solidaritet med våre palestinske kolleger, er stolt av vårt samarbeid opp gjennom årene – og er fast bestemt på å videreføre det, sier organisasjonen.

Flere kritikere påpeker at Israel fra før har forbudt selv fredelige politiske aktiviteter på den okkuperte Vestbredden.

USA ikke varslet

USA sier de vil be israelerne om mer informasjon om grunnlaget for terrorstemplingen.

– Vi mener respekt for menneskerettigheter, grunnleggende friheter og et sterkt sivilsamfunn er kritisk viktig for et ansvarlig og lydhørt styresett, sier talsperson Ned Price i USAs utenriksdepartement.

Han sier USA ikke ble varslet om beslutningen på forhånd.

FNs høykommissær for flyktninger i de palestinske områdene kaller beslutningen urovekkende. I en uttalelse anklager kontoret Israel for å ha ført en langvarig «kampanje for å stigmatisere disse og andre organisasjoner» og skade «deres evne til å utføre sine avgjørende oppgaver».

(©NTB)

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter