Nyheter

Vil sende syrere hjem – der venter grove overgrep

SYRIA: Danmarks regjering vil sende syriske flyktninger hjem. De vil møte de samme grove overgrepene som de flyktet fra, varsler Human Rights Watch. Nå skal stridssaken opp i Folketinget.

Mette Fredriksen, Danmarks sosialdemokratiske statsminister, står alene i Europa når hun vil sende hjem syriske flyktninger.

Danske myndigheter besluttet i fjor at rundt 500 syrere kunne sendes tilbake til hovedstaden Damaskus, som kontrolleres av Bashar al-Assads regime, fordi de mente at situasjonen der ikke lenger tilsa et behov for opphold i Danmark – og at det var trygt i Damaskus.

Til nå har rundt 250 flyktninger blitt fratatt den oppholdstillatelse av utlendingsforvaltningen.

Signerer opprop

Vedtaket har provosert mange dansker. I april ble en underskriftskampanjen for å få regjeringen til å endre loven, rullet ut. I Danmark må et opprop som får over 50.000 underskrifter behandles i nasjonalforsamlingen Folketinget. Ordningen heter borgerforslag.

Til nå har 53.000 undertegnet et krav om å stanse utsendelsen av syriske flyktninger til Damaskus, skriver nyhetsbyrået Ritzau. Totalt bor det vel 35.500 syrere i Danmark. Over halvparten kom under flyktningkrisen i 2015.

Den sosialdemokratiske regjeringens støttepartier gir tommel opp for folketingsbehandling.

– Situasjonen i Syria er ekstremt alvorlig. Det er veldig, veldig farlig å sende folk dit, sier Eva Flyvholm fra Enhedslisten til Ritzau.

Det samme sier SF og Radikale Venstre.

vei

Tortur og forsvinninger

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) advarer på det sterkeste mot hjemsendelser fra Europa til Syria

De risikerer å bli utsatt for de samme grove overgrepene som de flyktet fra, melder HRW, som nå legger fram rapporten «Våre liv er som døden: Retur av syriske flyktninger fra Libanon og Jordan».

– De rystende fortellingene om tortur, forsvinninger og mishandling som hjemvendte flyktninger har måttet utholde, bør gjøre det helt klart at Syria ikke er trygt for retur, sier HRW-gransker Nadia Hardman.

Syria er ikke trygt for retur

—  Nadia Hardman, Human Rights Watch

FN advarer

Rapporten baserer seg på intervjuer med 65 personer, blant dem både returnerte flyktninger og familiemedlemmer. Blant disse er det dokumentert 21 pågripelser eller fengslinger uten lov og dom, 13 tilfeller av tortur, tre bortføringer, fem utenomrettslige drap, 17 tilfeller av forsvinninger og 1 tilfelle av seksuell vold, skriver NTB.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sier også at Syria er utrygt og vil kun tilrettelegge for frivillig retur av enkeltpersoner, ikke tvangsretur av hele grupper av syrere.

Utover overgrepene som vises fram i HRW-rapporten, vil hjemsendte syrere også møte et land i økonomiske ruiner. Krigen i landet har knust boliger, veier og annen infrastruktur og ødelagt økonomien. Ni av ti syrere lever i ekstrem fattigdom, og mange er nå tvunget til å ta opp lån for å overleve.

FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, ba denne uken verden om å yte mer humanitær hjelp til Syria, deriblant til dem som har valgt å vende hjem frivillig.

Å flykte var «illojalt»

I flere områder av Syria har det ikke vært krigshandlinger siden 2018, men både HRW, Amnesty, journalister og FNs granskingskommisjon for Syria har dokumentert grove overgrep mot hjemvendte flyktninger.

Flere har fortalt til HRW at de blir beskyldt for illojalitet eller «terrorisme» fordi de valgte å flykte fra Syria.

– Ingen vil være trygge i Syria før sikkerhetstjenestene slutter å terrorisere mennesker, sier en 38 år gammel syrisk flyktning i Libanon som reiste tilbake til hjembyen Quneitra sørvest for Damaskus.

I september kom Amnesty med en rapport som også dokumenterte at tortur og voldtekter mot hjemvendte syrere. Andre er blitt bortført uten at familiene deres har hørt fra dem siden.

bombet

Ber Danmark snu

Så lenge det ikke finnes troverdig informasjon om hva som vil møte de syriske flyktningene når de kommer hjem, må alle land regne Syria som utrygt, mener HRW.

Organisasjonen ber nå spesielt Danmark om å omgjøre vedtaket om hjemsending

– Ikke noe land bør tvinge flyktninger til å returnere til Syria så lenge den syriske regjeringen begår omfattende menneskerettighetsbrudd. Etter ti år risikerer hjemvendte flyktninger fortsatt å bli forfulgt av den samme regjeringen som de flyktet fra, sier Hardman.

Borgerkrigen i Syria brøt ut i mars 2011.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter