Nyheter

Var sterkt imot tvillingabort-endring – men Ap vil likevel ikke reversere

ABORTLOV: Et utvalg skal utrede abortloven på vegne av den nye regjeringen. Men å se på en reversering av punktet om tvillingabort, er ikke en del av mandatet, skriver NRK.

Da KrF i 2019 fikk gjennomslag for en endring i abortloven, ble den møtt med motbør og sterke reaksjoner fra partier på venstresiden.

Endringen gikk ut på at kvinner som ønsket tvillingabort (fosterreduksjon), også før uke tolv, først måtte møte i nemnd for å kunne få aborten godkjent. Fra 2016 hadde en abortloven åpnet for at kvinner som var gravide med friske tvillinger også før uke tolv kunne velge å abortere bort ett foster og bære fram det andre.

«Dette er starten på innstramminger i abortloven, en trist dag for Norges kvinner og menn», sa Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre den gang, ifølge NRK.

Nå bekrefter ny helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) overfor kanalen at det ikke ser ut til å bli noen reversering fra regjeringen.

– Regjeringsutvalget som skal utrede abortloven får ikke som mandat å vurdere en reversering av punktet om tvillingabort, sier Kjerkol i intervjuet.

Fortsatt Aps standpunkt

Vårt Land meldte før valget at Ap lovet å reversere Solberg-regjeringens innstramming om fosterreduksjon innen 100 dager ved makta. Men den ferske Hurdalsplattformen var uten noe slikt løfte.

Ap-leder Støre innrømmet i etterkant at «det fikk ikke vi gjennomslag for».

Tirsdag bekrefter også Kjerkol at dette ikke blir en del av den kommende utredningen av abortloven. Statsråden fastholder likevel overfor NRK at Aps standpunkt fortsatt er imot endringen om fosterreduksjon fra 2019:

– Og det er veldig klargjort i regjeringserklæringen at Aps stortingsgruppe kan jobbe for sine primærstandpunkter i det spørsmålet, sier hun til NRK.

---

Fosterreduksjon i Norge

  • Å forby selvbestemt fosterreduksjon var et av KrFs viktige gjennomslag i regjeringserklæringen i 2019. Partiet fikk igjennom at kvinnen må møte i nemnd for å få godkjent en tvilingabort.
  • Tre år tidligere hadde Justisdepartementet presisert at abortloven også åpnet for abort av friske fostre i tvillingpar.
  • Fra 2016 til 22. oktober 2018 ble det utført 13 selvbestemte tvillingaborter i Norge, ifølge NRK.

---

Dette har Ap og Sp blitt enige om:

«(Å) nedsette et utvalg som skal se på abortlovens bestemmelser, oppfølgingen av kvinner som tar abort, og alternativer til dagens abortnemnder. Regjeringspartiene står fritt til å søke flertall i Stortinget for sine standpunkter om abortloven».

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter