Nyheter

Slik rigger KrF laget i Stortinget etter valgsmellen

KRF-KABALEN: Olaug Bollestad skal fronte helsesaker - og abortpolitikk. Dag Inge Ulstein skal inn i global fattigdomskamp. Og Kjell Ingolf Ropstad skal jobbe dobbelt.

Etter at KrF fikk en valgskrell og stortingsgruppen ble krympet til bare tre personer, får de tre eks-statsrådene nye ansvarsfelt. KrFs poster i stortingskomiteene er klare. Det er også lagoppstillingen til andre «Solberg-partier» i Stortinget etter regjeringstiden.

Nylig avgått leder, Kjell Ingolf Ropstad, får dobbeltansvar: Han skal både sitte i finanskomiteen, som behandler statsbudsjettet, og være partiets klimatalsmann gjennom Energi- og miljøkomiteen.

– Da må du snakke dobbelt, Ropstad?

– Det er en situasjon jeg er vant med: Jeg har hatt ansvar for flere stortingsfelt tidligere også. Jeg vil bidra til at KrF får en tydelig stemme i klimadebatten, svarer han.

KrF uten plass der livssynspolitikk avgjøres

I Stortingets finanskomité er alle partier representert. For de minste stortingspartiene er det vanlig at finanstalspersoner får dobbeltverv.

Når KrF starter fire år med bare tre på Tinget, blir partiet uten en «advokat» i komiteer som behandler politiske kjernefelt for partiet. Eksempelvis er KrF nå på utsiden av familie- og kulturkomiteen. Den har ansvaret for både familiepolitikken og tros- og livssynspolitikken.

Med komitékabalen har KrF «valgt bort» næringspolitikk, kommunalpolitikk, justispolitikk, sosialpolitikk og samferdsel som arenaer i Stortinget i årene som kommer. Markeringer blir spisset på utvalgte områder for minigruppen.

Stortingsvalg 2021. KrFs valgvake. KrF.

Bollestad skal møte regjeringens abortpolitikk

Tirsdag formiddag ble det klart at Olaug Bollestad er konstituert som KrFs parlamentariske leder. Dag Inge Ulstein er stortingsgruppens nestleder.

Bollestad havner på nytt i helse- og omsorgskomiteen. I forrige periode var hun leder av nettopp denne komiteen før hun ble statsråd. Selv trekker hun frem eldreomsorg og et løft for unges psykiske helse som viktige arbeidsfelt fremover.

Men Bollestad blir også KrFs aktør når regjeringens utvalgsarbeid med abortloven et stykke uti regjeringsperioden havner i Stortinget.

---

Person-kabaler klare

  • Mandag presenterte statsminister Jonas Gahr Støre den nye regjeringserklæringen for Stortinget.
  • Onsdag og torsdag drøfter Stortinget erklæringen fra Hurdal. Før debatten har opposisjonspartiene blinket ut sine talsfolk på politiske felt.
  • De tidligere regjeringspartiene offentliggjorde mandag hvem fra dem som skal sitte i de ulike fagkomiteene på Stortinget.

---

– Hvordan vil du møte det ansvaret?

– Vår oppgave er å gjøre det vi kan for å hindre en utvidelse av loven. Det er varslet en utredning om nemndene. Også KrF er opptatt av at det skal være god støtte rundt kvinner som tar vanskelige valg, svarer Bollestad.

Fra bistand til bistand for Ulstein

Eks-utviklingsminister Dag Inge Ulstein gjør en overgang som tidligere var uvanlig fra regjering til stortingsarbeid: Går fra fagfeltet han hadde som statsråd til en stortingskomité som også har det samme ansvaret.

Ulstein skal fremover sitte i utenriks- og forsvarskomitéen, som har ansvar for bistandsfeltet. Da får han fortsatt sjansen til å jobbe med utviklingspolitikk og global fattigdomsbekjempelse.

– Jeg er veldig glad for å kunne fortsette å jobbe for verdens mest sårbare og fattige, nå også fra Stortinget. Dette engasjementet er en sentral drivkraft for meg personlig, uttaler Ulstein.

Venstre tar tømmene i livssynspolitikken

Også i andre av de tidligere regjeringspartiene havner tidligere statsråder nå i nye stortingsroller: Eks-kulturminister Abid Q. Raja tar sete i utdannings- og forskningskomiteen, mens Sveinung Rotevatn får finansansvaret i partiet.

Partileder Guri Melby blir en av nestlederne i utenriks- og forsvarskomiteen. Venstre får lederskapet i komiteen med ansvaret for tros- og livssynspolitikk. Grunde Almeland skal nemlig lede familie- og kulturkomiteen.

Avtroppende stortingspresident Tone W. Trøen (H) er glad for å være tilbake til normalen på sin plass
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Trøen blir helsetopp for Høyre

I Høyre skal tidligere stortingspresident Tone W. Trøen lede helse- og omsorgskomiteen. Trøen var en verdikonservativ stemme innad i Høyre i arbeidet med bioteknologi få år tilbake.

På et gruppemøte mandag ble Nikolai Astrup fraksjonsleder i energi- og miljøkomitéen og dermed hovedansvarlig for Høyres klimapolitikk i Stortinget. Eksstatsminister Erna Solberg tar plass i utenrikskomiteen, der eks-utenriksminister Ine Eriksen Søreide blir partiets fraksjonsleder.

I familie- og kulturkomiteen, med livssynsansvaret, ledes Høyre-arbeidet av Tage Pettersen.


Saken er oppdatert tirsdag 19.10 klokken 11.00 med opplysningen om at Olaug Bollestad er valgt til parlamentarisk leder i KrF.


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter