Nyheter

KrFU-lag vil gjeninnføre blasfemiforbud: – En veldig dårlig idé

YTRINGSFRIHET: Til helgens landsmøte foreslår Rogaland KrFU en ny blasfemilov. Det vitner om at lokalpolitikerne har et lettvint forhold til ytringsfrihet, mener Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

Seks år etter at loven ble opphevet og mer enn 100 år etter at noen ble dømt for det, mener Torkel Johannes Bjuland tiden er inne for å puste liv i det gamle blasfemiforbudet. Fylkeslederen i Rogaland KrFU mener religiøse bør vernes mot krenkelser av det de anser som hellig. Det er nettopp dette han vil en ny blasfemilov skal forhindre.

– Ytringsfriheten skal favne bredt, men det å krenke noe andre ser som hellig, er å ta det for langt.

«Moderne»

Arnfred Olsen i 1912 var den siste som ble dømt for blasfemi i Norge, for den kristendomskritiske artikkelen «Den store humbug». Den forrige som ble tiltalt var Arnulf Øverland i 1933, og frem til loven ble offisielt opphevet i 2015, var blasfemiparagrafen en såkalt sovende paragraf.

– Du kaller dette blasfemilovforslaget moderne. Hvordan er det moderne?

– Den forrige loven var sovende. Det som er moderne er at dette blir en aktiv lov, sier Torkel Johannes Bjuland.

– Innskrenking av ytringsfriheten er ikke akkurat forbundet med modernitet?

– Jeg ser på dette som en forlengelse av en linje vi allerede er på, og det handler om å verne minoriteter mot krenkelse. I dag verner vi allerede religiøse mot hat og diskriminering, men Stopp islamiseringen av Norge (Sian) kan brenne noe muslimene anser som hellig, og det kalles ytringsfrihet. Jeg vil si at det er blasfemi vi ikke bør godta.

Sondre Hansmark, leder for Unge Venstre

Tar lett på ytringsfriheten

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark mener dette vitner om at lokalpolitikerne har et lettvint forhold til ytringsfrihet. Han synes det er vanskelig å se for seg hva en slik lov er til for. Forby karikaturer? Forby en film som Life of Brian?

– Det som er tydelig at de vil gjøre, er i hvert fall å begrense ytringsfriheten. Ingen ting er så hellig at det bør være unntatt å bli harselert med. Hvis folk blir såret, er ikke det grunn nok til at vi skal regulere det.

Hansmark bemerker at Norge allerede har et lovverk som verner folk fra hat og krenkelser, og at noe av det viktigste med ytringsfriheten er at vi kan gå lagt i å kritisere hverandre.

– Det er ikke sånn at man skremmer folk fra å tro selv om man harselerer med Gud.

Torkel Johannes Bjuland er sterkt uenig i at han tar lett på ytringsfriheten. Samtidig som han er opptatt av at friheten til å ytre seg skal veie tungt, mener han det er viktig å «se alle sider av samfunnet». Religionskritikk er greit, men krenkelse er noe annet, synes Bjuland.

– Jeg mener dette handler om å fremme et mer åpent og mangfoldig samfunn, der respekt og vern av minoriteter ligger til grunn.

Vil snu skuta

Da loven ble opphevet i 2015, ga også KrF opp den langvarige kampen mot å verne blasfemiloven. «KrF kommer ikke lenger til å fremme forslag om dette i Stortinget», sa daværende partileder Knut Arild Hareide til Vårt Land den gang.

.

Men den skuta vil altså lokallagspolitikeren prøve å snu.

– KrF ga opp kampen for loven for seks år siden. Tror du dette forslaget har noe klangbunn i partiet?

– Jeg kan ikke uttale meg på vegne av partiet, men jeg vet at KrFU sitt landsstyre var hårfint negative. Det spennende med tros- og livsspørsmål er at vi lander på ulike konklusjoner, og det kan bli en god debatt under landsmøtet, sier Bjuland.

– KrFs krise er vel også KrFUs krise. Er forslag som dette måten å gjenreise partiet på?

– Jeg tror ikke én sak løfter hele partiet. Men det å utvikle politikk nedenfra og opp, og det å tørre å snakke om de store spørsmålene, er viktig.

– Loven forbyr allerede diskriminering, hatefulle ytringer og ærekrenkelse. Vi har også religionsfrihet. Skal religiøse få enda mer vern?

– Religiøse er en av minoritetene i samfunnet, og det er noen som opplever mye vondt. Jeg opplever at det er et hull i lovgivningen. Jeg tror ikke det er snakk om mange, men for dem som anser noe som hellig, kan dette være veldig viktig.

– Veldig dårlig idé

Edel-Marie Haukland er ikke imponert over forslaget til Bruland og co. Den avtroppende KrFU-lederen anser dette som å gå baklengs inn i fremtiden.

Leder i KrFU Edel-Marie Haukland.

Jeg synes dette er en veldig dårlig idé. Vi har hatt en sånn lov før, og det er gode grunner til at vi kvitta oss med den. Det må være rom for ulike former for religionskritikk, og da er en blasfemiparagraf mer i veien enn den åpner opp for gode samtaler, sier hun.

Haukland bemerker at hva som er blasfemi, er subjektivt og dermed egner seg lite for en slik enkeltlov. Hun tror forslaget kan anspore til flere gode og nødvendige diskusjoner, men synes det bør bli med det.

---

KRFUS LANDSMØTE

  • Kristelig Folkepartis Ungdom arrangerer landsmøte fra fredag til søndag på Gardermoen.
  • Edel-Marie Haukland går da av som leder.
  • Valgkomiteen har innstilt Hadle Rasmus Bjuland som ny leder.
  • Med i arbeidsutvalget får han med seg Joel Ystebø fra Vestland som 1.nestleder, Hilde Alice Skåra Gunvaldsen fra Rogaland som 2.nestleder og Edvard Kunzendorf fra Trøndelag som internasjonal ansvarlig.
  • Lørdag avholdes det jubileumsfest i anledning KrFUs 75-årsjubileum.

---

– Det er ikke sånn vi løser konflikter vi står i nå, i skjæringspunktet mellom sekularisering og fremveksten av et mangfoldig religiøst samfunn. Det er flere utfordringer, men en paragraf vil bare spore av viktige debatter.

I verste fall, mener Haukland, kan en slik paragraf gi grobunn til en tanke om at det noen oppfatter som blasfemi, må straffes – og trekker frem både Charlie Hebdo-terroren og drapet på Samuel Paty.

– Tror du dette forslaget har noe klangbunn i partiet og kan få flertall?

– Jeg håper og tror ikke det.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter