Nyheter

Kongsberg-siktede varetektsfengslet i fire uker

KONGSBERG: Espen Andersen Bråthen, som er siktet for drapene på Kongsberg onsdag kveld, er besluttet varetektsfengslet i fire uker.

Politiet fortsetter arbeidet i Kongsberg etter at en mann drepte fem personer onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Han er ilagt brev- og besøksforbud, samt medieforbud og full isolasjon de første to ukene, går det fram av en kjennelse i Buskerud tingrett fredag.

Fengslingen ble gjennomført via såkalt kontorforretning, hvilket betyr at ingen andre var til stede foruten dommeren.

Siktede Espen Andreas Bråthen har samtykket til fengsling og erkjent de faktiske forhold.

– Jeg har ingen kommentar til dette. Han har samtykket til fengsling, så da sier dette seg egentlig selv, sier hans advokat Fredrik Neumann til NTB.

Han har heller ingen kommentar til hvordan siktede stiller seg til skyldspørsmålet.

– Jeg har ingen kommentar til noen av spørsmålene, sier Neumann.

---

Kongsberg-drapene

  • Onsdag kveld klokken 18.13 får politiet en melding om at en mann skyter med pil og bue på folk ved en Coop-butikk i Kongsberg sentrum.
  • Fem minutter senere får den første patruljen øye på mannen, som skyter på politiet med flere piler før han flykter vekk slik at de mister ham av syne.
  • Ifølge politiet er det trolig etter denne konfrontasjonen at mannen dreper fem personer, både utendørs og innendørs. Alle fremstår som tilfeldige ofre, ifølge politiet. Tre personer blir skadd i angrepene.
  • Klokken 18.47, over en halvtime etter at angrepene startet, blir mannen pågrepet et stykke unna der angrepene begynte. Ifølge politiet benyttet mannen to andre våpen i tillegg til pil og bue.
  • Kilde: NTB

---

– Særdeles alvorlig

I begrunnelsen for kjennelsen viser tingretten til sakens alvorlighetsgrad, samt at det er stor nasjonal og internasjonal medieinteresse rundt saken.

– Det vises til sakens særdeles alvorlige karakter, noe som også har medført stor medieinteresse både nasjonalt og internasjonalt. Dersom siktede ikke skjermes for dette og for andre innsatte, vil viktige bevis kunne gå tapt, skriver tingretten.

De viser også til at det skal gjennomføres full judisiell observasjon av siktede, og mener det er viktig at dette kan skje uten påvirkning utenfra.

– Restriksjonene anses ikke som noe uforholdsmessig inngrep og er tilstrekkelig begrunnet, skriver tingretten.

Overlevert til helsevesen

Utfallet er i tråd med det politiet hadde begjært på forhånd, bekreftet politiadvokat Anne Irén Svane Mathiassen overfor NTB tidligere fredag.

Hun bekreftet også at Espen Andersen Bråthen (37), som er siktet for fem drap og for å ha skadd tre personer, torsdag ble overlevert til helsevesenet.

Neumann sier hans klient blir hos helsevesenet så lenge det trengs.

– Han blir til den judisielle observasjonen er ferdig. Så vidt jeg vet er det det som pågår nå, sier han.

(©NTB)

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter