Nyheter

Dødstallene stiger etter moskéangrepet i Afghanistan

Tallet på døde i selvmordsangrepet mot en moské i Kandahar i Afghanistan har steget til 47, opplyser en Taliban-talsmann. Minst 70 ble såret i angrepet.

En gruppe menn står inne i moskeen i Kandahar i Afghanistan. Over 30 mennesker ble drept og flere enn 70 såret i et selvmordsangrep fredag. Foto: Sidiqullah Khan / AP / NTB

Angrepet mot moskeen skjedde under fredagsbønnen, og bilder delt i sosiale medier viser store ødeleggelser.

Øyevitnet Murtaza forteller til nyhetsbyrået AP at fire selvmordsbombere gikk til angrep på moskeen. To detonerte sprengladninger ved sikkerhetsporten, mens de andre to løp inn til forsamlingen i moskeen og sprengte seg der, forteller han.

En talsmann for Taliban i Kandahar bekrefter at det var et selvmordsangrep.

Samlet til fredagsbønn

– Foreløpig informasjon viser at en selvmordsbomber sprengte seg inne i moskeen, sier han til AFP.

Vanligvis er rundt 500 mennesker til stede under fredagsbønnen i moskeen, ifølge Murtaza, som i likhet med mange afghanere bruker bare ett navn.

Videobilder fra åstedet viser døde spredt på blodflekkete tepper.

En Taliban-soldat holder vakt på taket av moskeen i Kandahar som ble utsatt for et selvmordsangrep fredag. Foto: Sidiqullah Khan / AP / NTB

Flere eksplosjoner

Et annet øyenvitne forteller også at det ble hørt minst tre eksplosjoner, én ved hovedinngangen, én sør på området og den tredje der de troende vasker seg før bønnen.

En talsmann for det Taliban-kontrollerte innenriksdepartementet i Kabul bekrefter at mange ble drept.

– Spesialstyrker fra det islamske emiratet er nå på stedet for å fastslå hva som har skjedd, og for å bringe de ansvarlige for retten, sier Qari Sayed Khosti.

Det islamske emiratet er Talibans betegnelse på Afghanistan etter maktovertakelsen.

Mistenker IS

Det er ikke kjent hvem som står bak fredagens angrep, men den ytterliggående islamistgruppa IS tok tidligere i måneden på seg ansvaret for et tilsvarende angrep mot en sjiamuslimsk moské i Kunduz-provinsen der 46 mennesker ble drept.

I oktober 2017 ble 56 mennesker drept i et angrep mot en sjiamuslimsk moské i Kabul.

Sjiamuslimer utgjør rundt 10 prosent av Afghanistans befolkning, og mange av dem tilhører landets hazara-minoritet.

IS er Talibans svorne fiender og har også gjennomført en rekke andre angrep siden maktovertakelsen i august.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter