Nyheter

St. Olavs Orden til Erik Hillestad: – Ærefullt og oppmuntrende

RIDDER: Musikkprodusent Erik Hillestad er av kong Harald utnevnt til ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for kirken og kunsten.

– Utnevnelsen varmer veldig godt og betyr selvfølgelig mye for meg. Det er både ærefullt, tilfredsstillende og oppmuntrende. Det viktigste er at utnevnelsen innebærer at en god del mennesker er begeistret for det vi holder på med. Mitt navn kommer ikke på Kongens bord av seg selv. Det skal mye arbeid til for mange for å få til det, sier Erik Hillestad.

Mandag ble det kjent at Hillestad er utnevnt til ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. 69-åringen mottar utmerkelsen for sin innsats som brobygger mellom kirken og kunsten, heter det i en pressemelding fra Slottet.

I 1974 startet Hillestad plateselskapet og kulturtiltaket Kirkelig Kulturverksted (KKV), og i 2000 sto han i spissen for etableringen av Kulturkirken Jakob i Oslo.

Han har produsert plater for blant andre Bjørn Eidsvåg, Kari Bremnes og Sigvart Dagsland og har fått flere priser for sitt arbeid, blant annet en Spellemannpris i 1982.

Dekorasjonen overrekkes på et arrangement i Kulturkirken Jakob mandag 18. oktober. Der vil det komme en mer utførlig begrunnelse for utnevnelsen.

Skaker det oppleste og vedtatte

– Hvordan opplever du selv at du har vært en «brobygger mellom kirken og kunsten»?

– Jeg har jobbet veldig målrettet, både personlig og spesifikt, gjennom prosjektet Kirkelig Kulturverksted (KKV) for å synliggjøre kunstens betydning i kirken, både for kirkens og kunstens skyld. Jeg forstår godt at når man først velger å gi meg en utmerkelse som dette, så er det dette man har oppdaget og griper fatt i som det viktigste jeg har gjort, sier Hillestad.

Han understreker at KKV er en stab med gode medarbeidere som gjør en stor del av arbeidet og som han deler denne æren med.

Når han skal utdype hvorfor det er viktig for ham å synliggjøre kunstens betydning i kirken, påpeker han at kirken alltid har vært en del av kulturen i den vestlige verden. Det betyr ikke nødvendigvis at kunsten har hatt noen bred plass i kirken.

– Jeg har holdt et foredrag som jeg har kalt «Kunsten er kulturens ulydige barn». Mens kulturen er en samlebetegnelse på alt vi driver med som mennesker, hvordan vi gjør det og tradisjonen det innebærer, kan kunsten ofte ha en brodd som skaker det som er opplest og vedtatt.

En nødvendig stemme

Ofte har kirken omfavnet det som er vedtatt som riktig, sant og godt, mener Hillestad.

– Så har kunsten kommet og anfektet dette. Denne stemmen trenger kirken veldig, både for at tradisjonen den forvalter ikke skal være en død tradisjon, men også fordi den trenger å bli minnet om hva som er kirkens egentlige budskap. Det kan ofte drukne i det som er vedtatt som selvsagte sannheter, sier han.

Det betyr ikke at kirken ikke skal være kritisk til kunst og kultur generelt, legger han til.

– Den skal også være det, for det er en god del kunst som kan misbruke sin posisjon, makt og mulighet for kommunikasjon.

Ble rammet av støttestans

Sist Vårt Land omtalte KKV var i juni i år, og da med en nedslående nyhet: Hvert år siden 2012 har KKV fått i underkant av to millioner kroner fra Utenriksdepartementet (UD) til et samarbeidsprosjekt med kunstnere fra Midtøsten. Nå er dette historie.

– Nå får vi en ny regjering, så vi gir jo ikke opp håpet om støtte. Samtidig må vi se oss om etter andre løsninger. Nylig innvilget Kulturrådet 280.000 kroner til et av prosjektene vi fikk ikke støtte til fra UD, opplyser Hillestad.

– Tror du oppmerksomheten rundt utmerkelsen vil kunne føre til økonomiske drypp på dine prosjekter?

– Vi ønsker alltid å kunne være enda djervere, finne på enda spenstigere ting, og da er det et håp om at en slik utmerkelse kan bidra til at vi blir enda litt mer synligere som en aktør som det settes pris på av mange, sier han.


Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

NTB Nyheter

NTB nyheter

Mer fra: Nyheter