Nyheter

Gudstjeneste for det nye Stortinget: Preses manet til klimahandling

GUDSTJENESTE: – Vi står overfor en epoke som krever mye av dem som har ansvar, sier Olav Fykse Tveit. Under den tradisjonsrike stortingsgudstjenesten minnet han om at kjærlighet er mer enn tomme ord.

– Mye har skjedd siden stortingsrepresentantene gikk i prosesjon fra Stortinget til domkirken, forteller domprost Anne-May Grasaas.

Da Stortinget hadde offisiell åpningsdag på 1940-tallet, pleide nemlig samtlige representanter å vandre fra den ene institusjonen til den neste. Da Stortingets åpningsgudstjeneste ble avholdt i Oslo domkirke mandag ettermiddag, hadde på langt nær alle de folkevalgte tatt turen.

– Samfunnet har utviklet seg mye siden den gang, og det er ikke lenger en selvfølge at politikerne deltar. Men domkirken har hele tiden sett det som et ansvar og et ønske å gi muligheten til de folkevalgte å markere åpningen på denne måte. Vi ber både for dem som er her og dem som ikke er her.

Klimaengasjert preses

Mandag formiddag ble det 166. Storting offisielt åpnet. Foran en fullsatt stortingssal holdt kong Harald sin tradisjonsrike trontale, der han «gir uttrykk for hovedlinjene i regjeringens arbeidsprogram og politikk for det kommende året».

Kong Harald viet særlig oppmerksomhet til klimakrisen og utfordringene med å omstille dagens arbeidsliv til fremtidens velferdsstat.

Under den kirkelige åpningen av Stortinget, var det preses Olav Fykse Tveit som talte. Også han var opptatt av vår tids store klimautfordringer. Et viktig utgangspunkt for prekenen hans, var at kjærlighet må være mer enn tomme ord. «Mine barn, vår kjærlighet må være sann, ikke tomme ord, men handling», siterte han fra Bibelen.

– Det er et stort motto vi alle bør leve etter, men jeg ville oppmuntre politikerne til å tenke sånn om deres oppgave som stortingsrepresentanter. Vi står overfor en epoke, både i Norge og internasjonalt, som krever mye av dem som har ansvar, sa Fykse Tveit til Vårt Land i etterkant av gudstjenesten.

Tutu og Merkel

Gjentatte ganger minnet han om viktigheten av å ta vare på skaperverket, og sikre en beboelig planet for dem som kommer etter oss. I prekenen siterte han også noe Desmond Tutu en gang fortalte ham, nemlig at han var «stolt av å være et menneske». Det som fikk de sørafrikanske menneskerettsforkjemperen til å føle seg stolt, var at Angela Merkel og Tyskland åpnet grensene for mer enn en million mennesker på flukt i 2015.

Til stortingsrepresentantene i Oslo domkirke manet Fykse Tveit til en vilje til å hedre hverandre, men også minne om at det politiske ansvaret er et stort ansvar.

– Det er mange store oppgave fremover som må løses sammen. Det er mulig å gjøre noe som betyr noe, og det er mulig å få være med på noe som betyr noe for andre.

.

Følte seg hjemme

Kathrine Kleveland er Vestfold Senterparti sin første stortingsrepresentant på 24 år. Som gammel kongebildesamler og en trofast kirkegjenger, beskriver hun åpningsdagen i både Storting og Oslo domkirke som høytidelig og svært stas.

– Det var en veldig fin gudstjeneste. De leverte en gudstjeneste som samtidig betonet det livssynsåpne, og det synes jeg var fint. Det var en kirke jeg kjente meg hjemme i, oppsummerte den ferske stortingsrepresentanten.

Påtroppende statsminister og fersk preste-ektemann Jonas Gahr Støre skulle egentlig være med en av tre utvalgte til å holde forbønn. Men noe dukket opp, og Kleveland stilte i stedet på kort varsel.

Også partikollega og forsvarsminister-favoritt Ola Borten Moe var til stede under åpningsgudstjenesten.

– Dette er en fin tradisjon jeg pleier å delta på. Det er en god avslutning på en høytidelig dag.

Han er glad for å være tilbake i maktposisjon etter åtte år, og forteller at stemningen i stortingssalen tidligere på dagen var god. Han mener den tradisjonsrike åpningsdagen er en av få dager der Norge slår litt på stortromma, noe han setter stor pris på.

.

Travere og nye fjes

De to Sp-politikerne var langt ifra de eneste fremmøtte. Den nyinnsatte presidentskapet på Stortinget var alle til stede. Det samme var tidligere stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H). I domkirken var også Ola Elvestuen (V), Lan Marie Nguyen Berg (MDG) og Carl I. Hagen.

Til stede var også KrF-traverne Kjell Mange Bondevik og Valgerd Svarstad Haugland, samt kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

– Det var ikke altfor mange stortingsrepresentanter til stede?

– Vi er glad for dem som kommer. Vi har ikke noe ønske om et visst antall, men synes det er fint at mange benytter seg av sjansen, sier domprost Grasaas, og forteller at det både har vært flere og færre enn i dag.

Domprosten er glad for at hele Stortingets presidentskap stilte opp, og trekker spesielt frem at en del av de nye stortingsrepresentantene også var til stede.

– Det er en fin tradisjon vi har, og ikke noe som noen skal føle seg forpliktet til.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter