Nyheter

SV-Fylkesnes: – Det var Ap og Sp som krevde avklaringer for å kunne forhandle

SNAKKER UT: Sp sier de var beredt til å forhandle da SV brøt sonderingene. Nå forteller SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes sin versjon av historien.

Torsdag ettermiddag kom nyheten om at SV bryter sonderingene om å danne regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Kort tid etter var kampen om fortellingen i gang.

Sp-veteran Per Olaf Lundteigen fortalte til Vårt Land at de var beredt til å gå fra sonderinger til forhandlinger med SV og Ap da SV brøt. Det bekreftet også partileder Trygve Slagsvold Vedum da han møtte pressen etter bruddet.

Legger skyld på Ap og Sp

I intervju med Vårt Land forteller SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes en annen historie. Slik svarer han når han får høre uttalelsene fra Sp-hold:

– Vi var villige til å forhandle. Det var Ap og Sp som stilte krav om en rekke politiske avklaringer før de kunne gå i forhandlinger, som gjorde at vi ikke så grunnlag for å faktisk redusere forskjellene og få ned utslippene. Så det var ikke snakk om å gå. Vi ønsket forhandlinger med blanke ark uten premisser, som legger føringer om hva vi kunne forhandle om.

– Tvang Ap og Sp hånda til SV?

– Det gjorde at vi måtte se om vi var tjent med å gå inn der, eller om vi ville få større gjennomslag i Stortinget, svarer Fylkesnes.

Vil koble klima- og asylkrav til Ap/Sp-budsjett

Når Vårt Land snakker med Fylkesnes, er han og resten av SV-ledelsen på vei fra Hurdal til Oslo for å møte sentralstyret.

– Hva var vanskeligst å tåle i forhandlingene?

– Helheten. Vi har gått til valg på å få ned forskjellene, skikkelige kutt i klimagassutslippene og kamp for natur. Det var utgangspunktet vårt, nå ser vi at vi får best gjennomslag i Stortinget.

Da bruddet i sonderingene ble kjent torsdag ettermiddag, var MDG og Rasmus Hansson raskt ute med å invitere SV til en «seriøs grønn allianse» på tvers av blokkene i Stortinget.

– Hva tenker du om en slik allianse i klimapolitikken, eller i flyktningpolitikken?

– Først og fremst er Sp og Ap avhengig av SV for å danne flertall. I første omgang i statsbudsjettet for neste år. Det er både vanlig og fullt mulig å stille krav på andre saker en bare budsjett. Vi vil selvsagt benytte muligheten til å få gjennomslag for vår politikk, sier Fylkesnes.

– Så dere vil koble krav om klima og flyktninger til budsjettprosessen?

– Våre viktigste saker vil selvfølgelig inngå i budsjettforhandlinger.

– Nå må vi områ oss

Fylkesnes ønsker ikke å gå i detalj om hvor det buttet i sonderingene. Ei heller vil nestlederen gå i detalj om hvilke konkrete saker han nå frykter for utfallet av med en eventuell Ap/Sp-regjering.

- Hvilke saker frykter du at Ap og Sp kan finne sammen med Høyre og Frp om i asylpolitikken?

– Det er for tidlig å si. Nå må vi områ oss og gjøre oss klare for et nytt scenario, sier Fylkesnes.

– Er det noen grenser for hva SV kan tåle før livet blir surt for Ap og Sp på dette feltet?

– Vi skal være i opposisjon og se hvor langt vi klarer å komme med primærpolitikken vår.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter