Nyheter

EU-domstolen opphever handelsavtaler med Marokko

EUs øverste domstol har opphevet to handelsavtaler med Marokko som har muliggjort eksport fra omstridte Vest-Sahara.

Illustrasjonsfoto av EUs utenrikssjef Josep Borrell: Brittainy Newman / AP / NTB

Avtalene dreier seg om handel med fisk og landbruksprodukter. Organisasjonen Polisario, som kjemper for uavhengighet for Vest-Sahara, gikk til retten for å stanse handelsavtalene.

EU-domstolen påpeker i kjennelsen onsdag at Polisario er internasjonalt anerkjent som representant for Vest-Saharas folk. EU sikret ikke godkjenning fra saharawi-befolkningen da avtalene ble inngått, ifølge domstolen.

Kjennelsen er femte gang EU går på et nederlag i sitt eget rettsvesen i saker knyttet til handel med Marokko og Vest-Sahara, ifølge Erik Hagen, som leder Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Den første kjennelsen kom i 2015. Den gang viste domstolen til hvordan problemstillingen håndteres av Norge, ifølge Hagen. Han mener EU-landene gjentatte ganger har forsøkt å omgå avgjørelsene i rettsvesenet.

I en felles uttalelse onsdag sier EUs utenrikssjef Josep Borrell og Marokkos utenriksminister Nasser Bourita at de vil ta nødvendige grep for sikre stabile handelsrelasjoner.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter