Nyheter

San Marino skal stemme over legalisering av abort

San Marino er blant de siste landene i Europa som forbyr all abort. Søndag skal innbyggerne stemme om abort skal bli lovlig de første 12 ukene av svangerskapet.

Innbyggerne i San Marino går til historisk folkeavstemning søndag. Da skal de stemme om abort skal bli lovlig de 12 første ukene av svangerskapet. Landet er blant de siste i Europa som har totalforbud mot abort. Her utenfor den katolske hovedkirken i San Marino. Arkivfoto: Antonio Calanni / AP / NTB

Lovforslaget går også inn for at abort skal være tillatt hvis kvinnens liv er i fare, eller hvis hennes fysisk eller psykiske helse er i fare på grunn av skader hos fosteret.

San Marino er en av verdens eldste republikker, med en befolkning på rundt 33.000 innbyggere. Folkeavstemningen kommer etter at rundt 3.000 signerte en begjæring. Rundt 65 prosent av disse var kvinner.

I dag blir abort i San Marino sett på som en kriminell handling – uansett omstendigheter. Kvinner som vil ta abort, går vanligvis til nabolandet Italia.

Ingen meningsmålinger har blitt utført før avstemningen. Men ifølge nyhetsbyrået AP går de fleste unge innbyggerne nå på skole i Italia, og de ser på abort som en rettighet.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter