Nyheter

Nå er Norge gjenåpnet - kirkeverge spent på om kirkegjengerne og frivillige kommer tilbake

NORGE ÅPNER: Hverdagene blir normalisert lørdag. Kirkeverge er glad for gjenåpningen av Norge, men er spent, kommer alle kirkegjengerne og kirkens frivillige tilbake.

– I dag er det 561 dager siden vi innførte de strengeste tiltakene i fredstid. Det er også 561 dager med dugnad, sa statsminister Erna Solberg (H).

Fredag holdt regjeringen den 208. koronapressekonferansen.

Solberg varsler at Norge skal tilbake til tilnærmet normal hverdag. Fra lørdag klokken 16 fjerner regjeringen de aller fleste tiltakene.

– Vi går over til normal hverdag, sa Solberg.

– Vi er spente

I Stavanger fulgte kirkeverge Rune Skagestad spent med på redegjørelsen til regjeringen. Som øverste administrative leder i Stavanger kirkelige fellesråd (SKF) gleder han seg til at hverdagene og helligdagene skal bli som før i de 21 menighetene som sorterer inn under SKF.

– Men vi er spente, innrømmer Skagestad.

– Vi er spente på om kirkegjengerne kommer tilbake like tallrike som før pandemien slo inn i fjor.

– Vi er også spente på om alle kirkens frivillige kommer tilbake for å løse oppgavene som venter.

Vi går over til normal hverdag

—  Erna Solberg, statsminister

Fått nye vaner

Han ser at mange i kirkelandskapet har fått nye vaner under pandemien, som mange steder har stengt det meste av kirkelig arbeid i lange perioder.

– Noen synes det er hyggelig å være på hytta i helga, andre har fått andre vaner.

Mens Skagestad ventet på at statsministeren skulle kunngjøre siste steg i pandemihåndteringen, forberedte han informasjonen som går ut til de 21 menighetene i Stavanger.

– Blir det mulig å ha konfirmasjon denne helgen, ja, så får menighetene beskjed om dette. Kommer åpningen først neste helg, ja, så venter kirken. Vi følger myndighetenes råd slavisk.

Rådsleder jubler

Kirkerådsleder i Den norske kirke Kristin Gunleiksrud Raaum jubler for regjeringens avgjørelse om å åpne Norge:

– Et stort og rungende jubelrop fra meg. Jeg gleder meg til fullstappede julekonserter og noe så spesielt som helt vanlige gudstjenester. Vi vet det er mange familier som har utsatt dåp og bryllup. At samfunnet nå åpner, gjør det mulig å invitere med mange flere på livets store merkedager.

Raaum minner om at mange har opplevd smitteverntiltakene som tunge:

– Kanskje aller tyngst i forbindelse med begravelse.

Fredag sender kirkerådslederen en stor takk ut til mange:

– Jeg vil gjerne rette en takk til alle frivillige, folkevalgte og ansatte i kirken som har strukket seg langt for å holde kirken åpen på en trygg måte.

Selv ser hun fram til å legge alle antallsbegrensninger og avstandsregler på hylla, og Raaum gleder seg stort til «en julefeiring uten begrensninger».

meter

Noen tiltak består

Ved det regjeringen kaller «Normal hverdag med økt beredskap» forsvinner de fleste nasjonale koronatiltakene, og befolkningen vil i svært liten grad bli påvirket av pandemien i hverdagen.

Regjeringen opplyser at tiltakene som vil oppheves ved gjenåpningen, er enmetersregelen, restriksjoner knyttet til arrangementer og sammenkomster. Innslippsstopp og krav om bordplassering på serveringssteder forsvinner også.

Det vil fortsatt være krav om at man skal isolere seg hvis man har covid-19, og trafikklysmodellen er utgangspunkt når det gjelder smittevern i skoler og barnehager.

Jeg gleder meg til fullstappede julekonserter og noe så spesielt som helt vanlige gudstjenester

—  Kristin Gunleiksrud Raaum, kirkerådsleder

Fjerner innreisekarantene

I tillegg til å fjerne restriksjoner innenlands, så blir det også fra lørdag klokka 16 lempet på innreisereglene til Norge. Innreiserestriksjoner fra EU/Schengen, Storbritannia og såkalte lilla land blir opphevet, reisende fra oransje områder og barn under 18 år må ikke lenger i innreisekarantene.

Videre fjernes karantenehotell som krav, men skal opprettholdes som et tilbud for dem som ikke har et egnet karantenested, og Utenriksdepartementets reiseråd som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til land utenfor EU/EØS, Storbritannia og Sveits, forlenges ikke når det utløper 1. oktober.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter