Nyheter

Skatteetaten har ikke anmeldt Ropstad

BOLIGSKATTESAKEN: Økokrim har ikke mottatt noen anmeldelse fra skattemyndigheten i Ropstad-saken.

VIRKET LETTET: Lørdag varslet Kjell Ingolf Ropstad at han vil gå av som partileder i KrF.

Fredag meldte Økokrim at de avventet en eventuelle anmeldelse fra Skatteetaten før de går inn i skattesaken til avtroppende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Nå melder Økokrim til Vårt Land at de ikke har mottatt noen anmeldelse:

– Vanlig prosedyre for Økokrim i spørsmål om noen har gjort seg skyldig i skatteunndragelse, er å avvente Skatteetaten sin vurdering av saken, med mindre det er forhold som tilsier at etterforskning bør igangsettes av hensyn til sikring av bevis. Skatteetaten anmelder bare de alvorligste skattesakene og forfølger ellers lovbrudd med sine egne forvaltningsrettslige sanksjonshjemler. I saken knyttet til tidligere statsråd Ropstad har Økokrim ikke mottatt noen anmeldelse fra skattemyndigheten, forteller Økokrim-sjef Pål K. Lønseth.

Økokrim kontaktet Skatteetaten

Fredag meldte Økokrim, om boligskattesaken til KrF-leder Ropstad, at «på bakgrunn av hva som har fremkommet i media den siste tiden, har Økokrim kontaktet Skatteetaten».

Lønseth fortalte at Skatteetaten opplyser at de foretar undersøkelser på ordinær måte.

– Dersom det skulle vise seg å bli aktuelt, vil etaten ta kontakt med politiet. I så tilfelle vil det være naturlig at Økokrim og Oslo politidistrikt, som vi har et løpende samarbeid med, foretar en vurdering av eventuell videre behandling, sa Lønseth.

Torsdag forteller Økokrim-sjefen at de ikke mottatt noen anmeldelse fra skattemyndigheten i Ropstad-saken.

Seksjonssjef Lene Marie Ringså i Skatteetaten sier til Vårt Land at Skatteetaten på grunn av taushetsplikten i skatteforvaltningsloven ikke kan kommentere enkeltsaker.

– Vi kan derfor heller ikke kommentere om vi har avsluttet en sak, anmeldt en sak eller om vi vurderer å anmelde en sak.

Dette er boligskattesaken som involverer Kjell Ingolf Ropstad, som går av som partileder i KrF fredag, på landstyremøtet:

5. september skriver Aftenposten at KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad ikke meldte flytting fra huset til foreldrene sine i Moisund i Agder før november 2020. Ropstad ble valgt inn på Stortinget i 2009.

I 2009 overtok også Ropstad en halvpart av en tomannsbolig på Lillestrøm. Huset på 150 kvadratmeter ligger 29 kilometer fra Stortinget. Ropstad benyttet ikke huset, men det ble leid ut. I 2015 solgte Ropstad boligen. Han fikk en gevinst av salget på 300.000 kroner og fikk til sammen 488.000 kroner i leieinntekter før skatt.

Aftenposten har avslørt at også flere andre politikere med pendlerleilighet fra Stortinget eier boliger som de leier ut i Oslo. Blant dem er SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes og Ap-politiker Tellef Inge Mørland , mens Anette Trettebergstuen (Ap) og Sveinung Rotevatn (V) begge har vært folkeregistrert hjemme hos foreldrene sine i perioder.

17. september melder Aftenposten at Ropstad i bare ett av årene fra 2009 til 2020 skattet av pendlerboligen. Det var i 2019 – det første året i statsrådsbolig. Året etter rapporterte Ropstad til Statsministerens kontor at han hadde utgifter hjemme hos foreldrene i Agder, og han slapp dermed å betale rundt 175.000 kroner i skatt. KrF-lederen betalte heller ikke foreldrene sine for utgiftene han hadde oppgitt.

Ropstad har sagt at han vil betale tilbake det han skylder. Han har beklaget, erkjent at han gjorde en dårlig vurdering i 2020 og sagt at han er i dialog med Skattetaten.

Fra 2009 til 2020 bodde Ropstad og familien i fem forskjellige pendlerboliger. Fire av dem er det Stortinget som har leid ut, mens den siste var en statsrådsbolig. I 2020 flyttet Ropstad inn i en bolig han selv eier på Nordstrand i Oslo. Han endret også sin folkeregistrerte adresse.

Lørdag 18. september kunngjør Ropstad at han trekker seg som statsråd og KrF-leder.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter