Nyheter

Her er de rødgrønne verdikampene – kan løfte bort abort-strid

SONDERINGER: Rødgrønn uenighet om abortgrensen kan forbli uløst i nytt regjeringsprogram og heller bli avgjort av Stortinget. Vårt Land har kartlagt verdifloker som venter Ap, Sp og SV.

Torsdag møtes de tre partiene i Hurdal til såkalte sonderinger om mulig regjeringssamarbeid. Olje- og klima, skatt og fordeling – og ulv? Tunge saker av dette slaget er alt spådd å gi tøffe slag.

Men også på verdifelt som abort, flyktninger, oppfølging av bioteknologilov og kontantstøtten kan det sprake mellom enkeltpartier rundt bordet. Både i den første, såkalte sonderingsfasen – og ikke minst dersom alle de tre til slutt forhandler regjeringsplattform.

Fortsatt er det uavklart om alle tre havner i regjering sammen – og hva slags politisk samarbeid det blir noen står utenfor. Vårt Land har gjennomgått verdisaker som skaper bry. Om abort kan de ta en unnamanøver.

Abort: Grenseløs plattform – uten eksakt løfte?

Sp vil beholde dagens selvbestemte grense – Ap vil i prinsippet gi kvinnen siste ord til uke 18. SV har en enda mer liberal posisjon. Men internt i både Ap og Sp tegner flere sentrale aktører et bilde av hvordan endringer i dagens abortlovgivning kan ta form – uten harde slag med påført tap.

Spørsmålet om endring av dagens 12-ukers grense kan i en regjeringsplattform bli uten forpliktende kulepunkt. Det kan bli Stortinget selv – med flertall på kryss og tvers – som tar stilling og avgjør.

Utrede først – så en stortingssak

Det påpekes at det mest naturlige er å begynne der partiene er enige: Sette i gang et arbeid der man får utredet dagens abortnemnder og funksjon.

I et regjeringsprogram kan det formuleres et løfte om dette og eksempelvis varsle «en stortingsmelding» som et første steg. Ved påfølgende behandling i Stortinget kan spørsmålet om endring av dagens 12-ukers bli aktualisert – uten at dette står direkte nedfelt i et regjeringsprogram.

Partier utenfor den rødgrønne trioen – som Rødt – kan i fireårsperioden uansett ha mulighet til å fremme representantforslag som både presser frem egen stortingsbehandling av dagens grense.

Arbeidarpartiets leiar Jonas Gahr Støre på Aps landsstyremøte tysdag, her saman med partisekretær Kjersti Stenseng. Foto: Berit Roald / NTB

Støre: «Finne frem til bred samling»

Uten at det skapte overskrifter gikk Ap-leder Jonas Gahr Støre i TV2s siste partilederdebatt før valget langt i å skissere hvordan han tenkte å håndtere abortsaken etter en valgseier:

  • Et lovforslag om abort vil ikke komme «raskere enn forsvarlig».
  • Først ønsker han å utrede hvordan «helsehjelpen blir god» – så «forhåpentligvis» fremme et stortingsforslag som «favner bredt» i Stortinget.
  • Aps leder sa at «her kan vi finne frem til bred samling». Han vektla Venstres støtte til 18-ukers grense og påpekte at Sp og Frp vanligvis stiller representantene sine fritt i spørsmål som abort.

At en endring av loven må komme ut fra en grundig prosess, handler også om Ap-profiler ikke gjøre det samme som Solberg-regjeringen ble kritisert for: Å forhandle endringer «på bakrommet».

---

Rødgrønne skal sondere

  • På «politikk-språket» innebærer sonderinger at partier setter seg ned sammen for å kartlegge enigheter og uenigheter. Slik sjekker de ut om det er grunnlag for regjeringsdannelse.
  • Neste steg er i så fall formelle forhandlinger, med en regjeringsplattform som utfall.
  • I 2013 sonderte Høyre, Frp, Venstre og KrF i Nydalen i nær 14 dager. Høyre og Frp dannet regjering, de to andre sto utenfor med en samarbeidsavtale.

---

Innen 100 dager vil Ap fjerne Ropstad-seier

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes sa til TV2 i forrige uke at abortsaken måtte bli en del av regjeringsforhandlinger. Men han påpekte også at det viktigste er å «finne gode kompromisser som alle kan leve med».

Fra annet hold i partiet uttrykkes det overfor Vårt Land at endring av loven er det viktigste, ikke nødvendigvis hvordan dette blir til. Men en bit av abortsaken vil uansett fort dukke opp:

  • Tvillingabort: I Aps program for de første 100 dagene i regjering, lover partiet å oppheve «de siste årenes innskrenkninger i kvinners rett til selvbestemt abort». Sp fjernet i nytt program punktet om nei til fosterreduksjon, men partiet stemte for Solberg-regjeringens innskjerping.

Her kan det sprake – kontanter splitter:

  • Kontantstøtten: Ap og SV snakker i takt: Bort med kontantstøtte – erstatte den med ventestøtte. Saken kan bli svært krevende i runder med Sp, påpekes det i partiet. For Sp er nemlig kontantstøtten også en signalsak utad om partiet kan sentrumsprofilen i et samarbeid med røde.

I rollen som nestleder i 2009 var Trygve Slagsvold Vedum blant dem som kjempet hardest for fortsatt ja til kontantstøtte, selv om partiet da regjerte sammen med Ap og SV. De to ville ha støtten bort.

sak om verdikamper

SV ble presset sist – ventes tøffere om flyktninger

  • Flyktningpolitikk: I forrige rødgrønne regjering ble SV sterkt presset av Ap/Sp om flyktningpolitikk. Da det ble strammet inn i 2009, tok SV dissens. Nøkkelpersoner i SV poengterer at partiet foran forhandlinger er atskillig bedre forberedt på feltet.

I sommerintervju med Vårt Land lovet partileder Audun Lysbakken å kreve innsats for asylsøkere i greske leire i forhandlinger om makt. Sp har begrenset med løfter på flyktningfeltet, og i bunn ligger det at endringer må komme gjennom «brede politiske løsninger».

Ikke omkamper, men neppe fredelig om bioteknologi

  • Bioteknologi: Sp droppet omkamper om ny biolov i partiprogrammet. Men partiet ønsker å utsette innføring av ordningen med tidlig ultralyd så lenge det er jordmormangel. For Sp handler det også om sette opp grenser for ny bioteknologi som kan komme.
  • LHBT-politikk: SV vil innføre et tredje juridisk kjønn. Å «vurdere» dette regnes som gjeldende politikk i Ap, men i nytt program ble ikke løftet formulert på nytt. Sp stemte mot da Stortinget i vår voterte over en tredje kjønnskategori.


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter