Nyheter

Slik var drama-døgnet før KrF-Ropstad gikk av

GÅR AV: Etter et døgn med intenst press og mediestorm, ga Kjell Ingolf Ropstad fra seg lederjobb og plass ved Kongens Bord. Et dramatisk kapittel i KrFs historie var over.

Lørdag rett etter klokken 14.00: Kjell Ingolf Ropstad står på podiet. Hva han skal si vet ennå ingen sikkert. Men KrF-lederen virker lettet.

– Det rette for partiet nå - og meg - er at en annen tar over stafettpinnen som partileder, sier Ropstad.

Litt utenfor den trange pressesalen i bygningen R6 i regjeringskvartalet står to som har stått nær partilederen i dramaet. Generalsekretær Geir Morten Nilsen og kommunikasjonssjef Elisabeth Løland er synlig beveget.

Etter «bomben» i Aftenposten fredag morgen om at Ropstad også hadde drevet aktiv planlegging for å slippe skattekroner på statsrådboligen, har disse to stått i førstelinjen sammen med hans høyre hånd, statssekretær Julie Kordahl.

Mest dramatiske KrF-avskjed siden 2003

Vårt Land forteller her om døgnet fra pressekonferansen fredag, da Ropstad ikke ville gå av, til han lørdag ettermiddag måtte kaste kortene for åpent kamera. Tiden som KrF-leder og statsråd rundt Kongens bord er forbi etter et intenst døgn.

Ikke siden Valgerd Svarstad Haugland i november 2003 varslet sin avgang i en landsstyretale, har KrF stått overfor en lignende avskjed.

– La meg være helt oppriktig. Dette er en utrolig trist sak, sier statsminister Erna Solberg (H) til pressen to timer senere.

Stortingsvalg 2021. KrFs valgvake. KrF.

Fredag kl. 11.30: R6 i regjeringskvartalet

Presserommet er overfylt når Ropstad entrer scenen. Det er en tynget KrF-leder som under tungt press igjen beklager sin «dårlige vurdering».

Overfor Vårt Land rett etterpå forsikrer han om at han fortsatt er motivert til å lede KrF og håper å hente tilliten tilbake. Men utover dagen skal presset bygge seg opp.

Pressestormen har en forhistorie: Alt den historiske valgnatten, da KrF raste under sperregrensen, ante nøkkelfolk at noe var i emning fra Aftenposten. Det hadde vært flere henvendelser som tydet på at en ny alvorlig nyhetssak ville komme – bare en drøy uke etter at «guttromsaken» rammet KrF og Ropstad.

Så alvorlig var det at han onsdagen etter valget orienterte sentralstyret, selve topporganet i partiet: Aftenposten drev fortsatt journalistikk omkring boligsaken. Fredag sprakk nyheten.

Skjermdump NRK Dagsnytt 18 Kjell Ingolf Ropstad 17.09.2021

Fredag kl. 18.00: Ropstad melder avbud til Dagsnytt 18

Trykket som utover fredagen bygger seg opp rundt KrF og partiets leder er i ferd med å bli kritisk. Nettaviser og TV-nyheter er teppelagt med nye Ropstad-vinklinger.

Skatteeksperter advarer om mulig straffeskatt og reaksjoner. Og rett før klokken 15 kommer nyheten om at Økokrim har kontaktet Skatteetaten om Ropstad-saken.

I aviskommentarer er kritikken av partilederen svært hard. Men også reaksjonene fra KrFs fylkesledere er i ferd med å skifte karakter. Flere sier rett ut at den nye skattesaken rokker ved tilliten til partilederen.

Klokken 18 inntreffer noe som kan være et nøkkeløyeblikk:

– Ropstad skulle egentlig vært med her i Dagsnytt 18 nå, men han meldte avbud et par timer nå før sending, sier NRK-sendingens programleder, Sigrid Sollund.

For kveldstimene må brukes til langt mer avgjørende tankearbeid enn på å nok en gang besvare spørsmål om sin egen rolle. Da gikk skjebnedøgnet inn i en ny fase.

Statsminister Erna Solberg måtte svare på spørsmål om Ropstads boligsak etter møtet i Høyres sentralstyre fredag. Foto: Heiko Junge / NTB

Fredag kveld: Hyppige kontakter mellom topper

Fra da av må KrF-lederen selv og de som er nær ham blant annet bruke tiden til å «trekke pusten og vurdere situasjonen for partiet, mine nærmeste og meg selv», som Ropstad senere skal fortelle pressen.

Men i virkeligheten handler det om hvorvidt han skal fortsette som KrF-leder og barne- og familieminister.

Både Ropstad selv og hans nærmeste rådgivere lar det ligge et taushetens slør over hvordan prosessene egentlig var utover fredagskvelden.

Vårt Land er imidlertid kjent med at sentrale politikere i KrF fredag ble spurt til råds. Enkelte skal ha rådet Ropstad til å gå av. Samtidig sier alle at beslutningen var hans alene. Også kristne ledere skal ha vært i kontakt med apparatet i KrF og ha gitt beskjed om at de ikke lenger kunne stille seg bak ham som partileder.

Nestleder Olaug Bollestad skal ha hatt hyppige kontakter fredagen igjennom – også nestleder Ingelin Noresjø. Denne kvelden er det også flere sms-vekslinger med statsrådskolleger.

Ropstad selv er åpen om at han hentet inn råd:

– Jeg snakket med mine nærmeste - og flere. Og så vil jeg ikke si så mye om prosessen, sier han til Vårt Land.

Topper og nøkkelfolk hadde også en annen oppgave de dramatiske timene: Å hjelpe og støtte ham som menneske.

NTB-melding om pressekonferanse med Kjell Ingolf Ropstad

Fredag kl. 23.43: Varsel om pressekonferanse

Ut på kvelden kontakter Ropstad statsminister Erna Solberg. Og 17 minutter før midnatt sender Norsk Telegrambyrå ut melding om et nytt pressemøte med Ropstad. Det skal komme klokken 14.00 dagen etter.

Både for partiets egne folk og pressen kan det ikke være annet enn et varsel om at Ropstad selv nå vil annonsere en vei ut av stormen. Kanskje bort fra sjefsstolen i partiet og en avklaring om statsrådposten.

Trass skatteplanleggingssaka: Kjell Ingolf Ropstad held fram både som KrF-leiar og statsråd i regjeringa til Erna Solberg.

Lørdag formiddag: Partifolk på pinebenken

Hele lørdag formiddag er grasrota og tillitsfolk på pinebenken. Sentrale folk i partiet som Vårt Land snakker med i timene før pressekonferansen kjenner ikke til hva som skal komme.

Før Aftenpostens første oppslag om «gutteromsaken» 5. september ble sentrale tillitsvalgte varslet på e-post i forkant om hva slags nyhetssmell som ventet. Men denne formiddagen er det taust.

Vårt Land kjenner til at noen ytterst få utenfor Ropstads krets visste: At ledertiden var slutt. At statsrådstiden ville være omme.

Men overfor pressen holder nøkkelpersoner nær Ropstad selv helt tett. Derfor er det ingen hastemeldinger i nettaviser om at «Ropstad går» før han selv går over torget utenfor departementsbygget.

Oslo 20210918. 
KrF-leder og barne- og likestillingsminister Kjell Ingolf Ropstad ute etter pressekonferansen der han fortalte at han går av som både statsråd og partileder.
Foto: Annika Byrde / NTB

Lørdag rett før kl. 14: Ropstad ankommer R6

En hale av fotografer følger ham inn i bygget. Foran mikrofonen i pressesalen og til seere som følger direktesending i fjernsyn og på nett, er regien hans egen.

Budskapet er kort. I de tre minuttene om et farvel til politikk og statsrådsjobb, setter Ropstad også ord på sin kjærlighet til partiet:

– Det kommer en tid for en klem og forhåpentligvis å snakke med hver enkelt. Men frem til det vil jeg bare si, tusen, tusen takk.

VIRKET LETTET: Lørdag varslet Kjell Ingolf Ropstad at han vil gå av som partileder i KrF.

For Ropstad er det halvtimen etterpå en siste «kraftanstrengelse», foran kameraer og mikrofoner. Og i en kort runde med Vårt Land i presseklyngen avslutter han:

– Jeg er helt sikker på at partiet nå finner en dyktig person til å lede partiet. Partiet er mye mer enn meg som person, heldigvis.

---

Aftenpostens avsløringer

  • 5. september: Aftenposten avslører at Ropstad fra 2010 ikke skattet for gratis pendlerbolig. Den dekket Stortinget fordi han var folkeregistrert hos foreldrene på Sørlandet.
  • Han har opplyst at Stortingets administrasjon sa at det ikke betød noe for skattespørsmålet at han ikke hadde boutgifter i Agder, og at han ikke har brutt noen regler.
  • 17. september: Aftenposten publiserer sin andre avsløring. Ropstad vedgår grep for å slippe skatt på statsrådsbolig, men avviser å ha gitt feil opplysninger. Han er i dialog med Skatteetaten om å betale skatten.
  • Kilder: Aftenposten, NTB

---

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter