Nyheter

Ropstad snakker ut etter valgsmellen. – KrF må nå ta de tøffe rundene

HISTORISK TAP: Kjell Ingolf Ropstad er ikke med på at fallet under sperregrensen er startskudd for en ferd nedover for KrF. Men partiet må ta noen avgjørende runder med seg selv.

Etter at partilederdebatten på Stortinget var over og nederlaget var et faktum, snakket KrFs leder med Vårt Land:

• Var det veivalget som senket partiet?

• Eller småpartier - som fikk mer enn KrF manglet?

• Og hvordan skal KrF unngå å havne helt i skyggen?

Valgresultatet på 3,8 prosent var 0,2 prosentpoeng unna drømmen om å forbli like sterkt parti som før på Stortinget. Ropstad selv, nestleder Olaug Bollestad - og Dag Inge Ulstein - berget plassene i det som ble tidenes bunnivå for KrF.

Fra regjering til skyggeliv. Hva slags KrF?

– Som KrF-leder har du skrevet historie: Partiet sank under sperregrensen. Et vemod?

– Vi får jo tre mandater - men ikke syv eller åtte. Samtidig er min beskjed til partiet først en stor takk. Folk har virkelig stått på. For dette betyr langt i fra slutten på KrF. Vi skal virkelig markere KrF og gjøre absolutt det vi kan for å løfte partiet.

Men det rødgrønne flertallet i det nye Stortinget er massivt. Og KrF kan nå havne i det man i politikken før kalte «skyggens dal»: Uten makt og innflytelse.

– Hva slags KrF vil vi da møte?

– Det gir jo en mulighet til å rendyrke KrFs politikk og profil, mer enn når man sitter i regjering. Dette gir en sjanse til å blankpusse profilen, men vi må nå bruke tid på dette sammen, svarer KrF-lederen.

Fortsatt «folkeparti» - ikke «sørvestlands-parti»

Han lover at KrF skal være et «folkeparti» som skal tilby brede løsninger for folks hverdagsliv.

– Der må vi nå bli bedre, varsler Ropstad.

– Du sier «folkeparti»: Men med representanter bare fra Sør- og Vestlandet kan vel KrF bli oppfattet som et mer kristelig-basert parti?

– Alle i KrF vil være bevisste på at vi må bredde laget i den situasjonen vi nå har kommet i. Organisasjonsbygging fremover blir viktig, men også politikkutvikling. Vi må skape troverdige løsninger, slik at folk stemmer på oss.

---

KrF foran ny tid

  • KrF landet til slutt på 3,8 prosent. Det er tidenes dårligste stortingsvalg for partiet.
  • For fire år siden reddet partiet seg så vidt. Da samlet KrF 4,2 prosent av velgerne.
  • Bare i Vest-Agder - Kjell Ingolf Ropstads egen valgkrets - noterte KrF klar fremgang.

---

Sentrum fikk mer enn KrF manglet

Partiet Sentrum fikk til slutt 0,3 prosent. KrF landet på 3,8. En liten gruppe norske velgere søkte seg til et alternativ til dagens KrF.

– Viser ikke dette at Sentrum nettopp hentet noen små marginer som kunne reddet KrF over sperren?

– Vi vet jo ikke om disse velgerne faktisk ville stemt KrF. Men det klart: Det er interessant å se at oppslutningen derfra kunne gitt tre-fire-fem mandater til, til noe som politisk ligger ganske nær dem.

Kjell Ingolf Ropstad KrFs valgvake 2021

Varsel: KrF må «ta de tøffe rundene»

– Er du den klare lederen av KrF foran neste valg i 2024?

– Jeg er i alle fall motivert for den jobben. Som jeg har sagt i kveld: Dette er jo et lagarbeid. Det gir meg tro på prosjektet, når det rommer så mange gode folk. Det handler jo om hva min generasjon velger å gjøre med valgresultatet for å bygge et bærekraftig prosjekt.

– Er det noe du selv kan ha gjort feil, når det nå ble 3,8 prosent og ikke 4,0?

– Det er sikkert ting som burde vært gjort annerledes. Det viktige for KrF nå er å se fremover og være villige til å ta de tøffe rundene: Har vi hatt gode nok svar? Bør vi finne bedre, for å trekke til oss flere?

«Vi er tre med stor erfaring»

Med bare tre representanter på Stortinget, skrumper også apparatet til stortingsgruppen. Og færre støttekroner vil det bli. KrF vil bare være representert i et fåtall stortingskomiteer i neste periode.

– Faren oppstår vel også for dette kan gi en selvforsterkende spiral nedover?

– Det er fullt mulig å motbevise dette. Vi som er valgt inn, er tre personer med stor erfaring, også fra regjering. Det blir krevende fremover, men det er fullt mulig å bygge partiet.

Grunnfjellet - ikke stort nok lenger?

Det viktigste i KrFs valgkamp var med mange verktøy å få mobilisert et kristelig grunnfjell for å løfte partiet over sperren. Det ble satset knallhardt på en slik strategi i kjernefylker som Agder, Rogaland og Hordaland.

– Valgresultatet viser kanskje at dette grunnfjellet ikke er stort nok til lenger å bære et tradisjonelt, stort Stortings-KrF?

– Vi har nok mobilisert bredere enn grunnfjellet, da rundt saker som menneskeverd og familiepolitikk. For vi har jo klart å løfte oss fra dystre meningsmålinger i vår. Partiet klarte å mobilisere, men dessverre ikke de siste 0,2 prosentene.

Veivalg - som satte spor

– Var det veivalget i 2018 som nå egentlig senket KrF?

– Nei. Det er en forhastet konklusjon. Men dette gjorde utgangspunktet for oss krevende. Likevel har vi i denne valgkampen klart å være et samlet lag.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter