Nyheter

Biden innfører vaksinekrav. Religiøse ledere deler ut unntak

USA: President Joe Biden innfører nye vaksineregler som innebærer at rundt 100 millioner amerikanere får krav om å vaksinere seg. Enkelte religiøse ledere deler ut unntaksskjema.

De nye kravene er de mest omfattende grepene Biden har gjennomført for å få kontroll på pandemien, siden han tok over som president i januar. De vil påvirke nær sagt alle sider av det amerikanske samfunnet.

I talen fra Det hvite hus kritiserte presidenten 80 millioner amerikanerne som ennå ikke har vaksinert seg.

– Handler ikke om frihet

– Vi har vært tålmodige, men vår tålmodighet er tynnslitt, og deres nekt har kostet oss all dyrt, sa Biden og la til at den uvaksinerte minoriteten «kan gjøre stor skade».

Etter mange måneder med påvirkningskampanjer for å øke vaksineoppslutningen, strammer Biden grepet og gir uvaksinerte skylden for den voldsomme smitteøkningen.

– Dette handler ikke om frihet eller personlig valg, det handler om å beskytte deg selv og de rundt deg, mennesker du jobber med og folk du bryr deg om – menneskene du er glad i, sa Biden.

Gjelder alle statsansatte

De omfattende kravene vil blant annet gjelde for selskaper med over 100 ansatte. Der må selskapene enten sørge for at alle ansatte blir vaksinert, eller de må teste de ansatte for koronaviruset hver uke, noe som påvirker om lag 80 millioner amerikanere.

I tillegg vil presidenten kreve vaksinering av rundt 17 millioner helsearbeidere i klinikker og institusjoner som får økonomisk støtte via Medicare- eller Medicaid-programmet. Dette gjelder blant annet alle sykehjem.

Biden vil også kreve at alle statsansatte blir vaksinert, så vel som all innleid arbeidskraft på føderalt nivå. Også guvernører oppfordres til å kreve at ansatte i skolevesenet blir vaksinert.

Unntak for religiøse årsaker

Det åpnes for enkelte unntak, enten av religiøse årsaker eller for mennesker med nedsatt funksjonsevne.

– Dette landet går for obligatorisk vaksinering. Det er bare det, alle andre alternativ har blitt prøvd, sa Dr. Monica Gandhi, ekspert på smittsomme sykdommer ved UC-San Francisco til CNN.

Hun mener unntak for religiøse årsaker kan misbrukes.

– Det kommer til å bli ganske utfordrende i denne massehelsekrisen, å bare kunne bruke slike religiøse påstander, når det er en vaksine på plass som virker, sier hun.

Enkelte religiøse ledere deler unntaksbrever

Likevel påstår flere motstandere at vaksinereglene er i strid med religiøs tro.

I Nord-California deler pastoren i en megakirke ut religiøse unntak til troende. En senator i New Mexico vil hjelpe folk med å formulere en tekst for religiøst unntak, ved å peke på bruken av aborterte fosterceller i utviklingen av noen vaksiner.

Den USA-distribuert vaksinen Johnson & Johnson er laget ved bruk av en cellekultur, som delvis stammer fra celler fra et foster som ble abortert i 1985.

En Texas-basert evangelist tilbyr unntaksskjema til hvem som helst, i bytte for en foreslått «donasjon» som starter på $ 25.

– Ingen skal pålegge deg for at du må ta en vaksine eller at du mister jobben. Det er bare ikke riktig her i Amerika, sa Greg Fairrington, under en gudstjeneste. Han er pastor i Destiny Christian Church.

Ingen større trossamfunn motsetter

Ingen større trossamfunn i USA motsetter seg vaksinasjon. Christian Science Church som i stor grad legger vekt på bønn fremfor medisin, pålegger ikke en offisiell politikk rundt vaksinering. De gir råd om «respekt for offentlige helsemyndigheter og samvittighetsfull lydighet mot landets lover, inkludert de som krever vaksinasjon.»

Vatikanet har på sin side ansett det som «moralsk akseptabelt» å bli vaksinert. Paven har uttalt seg for at det moralske valget handler både om livet ditt, men også andres liv.

I et økende antall bispedømmer blant annet Chicago, Philadelphia, Los Angeles og New York, har biskoper instruert prester og diakoner om ikke å signere noe skjema for religiøst fritak.

Kraftig smitteøkning

For kun to måneder siden kunngjorde Biden at USA hadde ristet av seg koronaviruset. Nå opplever landet en smitteøkning på rundt 300 prosent, to og en halv ganger flere sykehusinnleggelser og nærmere dobbelt så mange koronarelaterte dødsfall som på samme tid i fjor.

Det skjer trass i at mer enn 208 millioner amerikanere er vaksinert med minst én dose.

– Vi er inne i en tøff periode, og den kan vare en stund, sier Biden om den gjeldende koronastatusen i landet.


Les mer om mer disse temaene:

Ismail Akkan

Ismail Burak Akkan

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter