Nyheter

Høyreekstrem gruppe i Polen troppet opp på barnehjem. Ville hindre vaksinering av barn

POLEN: Grovere voldelige aksjoner mot vaksinering bekymrer polske myndigheter. – Jeg er redd det ender som 6. januar i Washington, sier regissør og aktivist.

  • En uniformert, høyreekstrem gruppe tok seg inn i et polsk barnehjem for å stoppe vaksineringen av barna.
  • I byen Zamość tente noen på et mobilt vaksinesenter sist måned. Mange koronavaksiner gikk tapt i brannen, sa polske myndigheter, og kalte ugjerningen en terrorhandling.
  • Flere mobile vaksinesentre er blitt angrepet. I byen Gdynia stor flere titalls mennesker rundt en buss og ropte: «Du er morder» og «Du er Dr. Mengeles barn».
  • Under en protest i byen Bydgoszcz ropte demonstrantene: Dette er Polen, ikke Polin. Det er en vanlig antisemittisk frase som refererer til Polen på hebraisk: Polin. «Jødene vil ta makta fra oss», ropte de også.

Politisjefen i Polen, Jaroslaw Szymczy er bekymret: – Vi ser en eskalering av ekstremt brutale og bøllete oppførsel fra anti-vaksine-grupper.

Politiet offentliggjorde overvåkningsvideoer av brannpåsettelsen i Zamość og utløste dusør. Mobile vaksinesentre har fått politibeskyttelse.

Tok seg inn på barnehjemmet

Den høyreekstreme gruppa som tok seg inn på barnehjemmet kaller seg Bydgoskie Kamractwo Rodaków. De filmet hendelsen og la det ut på en YouTube-kanal, som har flere tusen følgere. Der kan man også se filmer fra andre anti-vaksineprotester og instruksjonsvideoer for bruk av skytevåpen, skriver nettavisa Notes From Poland.

Barnehjemmet ligger i byen Aleksandrów Kujawski. Gruppa filmet mens de gikk til styrerens kontor og krevde at hun skulle slutte å «dope ned» barna i dette «medisinske eksperimentet».

Medlemmene av Bydgoskie Kamractwo Rodaków bruker grå uniformer, på skjortene har de et emblem der det står: «Død over faderlandets fiender». De har også et emblem med kolovrat – et swastika-lignende, slavisk symbol. Det er ofte brukt av nynazister og andre høyreekstreme grupper i Øst-Europa, blant annet i Ukraina og Russland.

People attend a demonstration of the Alliance Indivisible with the motto "For an open and solidarity society", in Berlin, Saturday, Sept. 4, 2021. Thousands of activists have protested in Berlin for a more inclusive and progressive society. The German news agency dpa reported that over 350 organizations including Amnesty International, Fridays for Future, pro-women rights and refugee support groups had called for Saturday's march through the German capital three weeks before the national election on Sept. 26.  (Fabian Sommer/dpa via AP)

– Motbydelige rop

– Jeg er redd det ender opp som 6. januar i Washington.

Bart Staszewski er ikke optimistisk. 31-åringen er en av de mest kjente aktivistene i Polen, og er av magasinet Time utropt som en av 100 i en liste over fremtidens ledere i Europa. Han refererer til da demonstranter tok seg inn i kongress-bygningen i Washington 6. januar i år.

– Antivaksine-bevegelsen har vokst raskt og får innflytelse. De sprer falsk informasjon, mens myndighetene overser det, sier han til Vårt Land.

Han blir kvalm av å høre ropene under demonstrasjoner.

– De roper «Vi vet hvem som styrer verden, som er grunnen til pandemien!» Og demonstrantene roper tilbake «jøder». Det er motbydelig, sier han.

Høyreekstreme utnytter pandemien

Cathrine Thorleifsson har undersøkt hvordan høyreekstreme miljøer i Europa og USA utnytter vaksinemotstand, anti-smittevern og generell koronaskepsis. Helt siden koronautbruddet startet i fjor vår, har høyreekstreme grupper benyttet seg av pandemien for fremme rasistisk og voldsforherligende ideologi, påpeker hun.

Thorleifsson er forsker på Senter for ekstremismeforskning (C-Rex) ved Universitetet i Oslo.

– Ytre høyre-aktører som allerede er skeptiske til myndigheter og vitenskap, har prøvd å verve nye tilhengere på anti-vaksine-demonstrasjoner, sier Thorleifsson.

Ved å spille på folks helsefrykt, håper høyreekstreme å normalisere og få støtte for sine egne ekstreme synspunkter.

—  Cathrine Thorleifsson

Spiller på helsefrykt

Demonstrasjoner mot vaksiner og koronatiltak har vært omfattende i mange land – til og fra helt siden pandemiens utbrudd. Også i Frankrike er helsestasjoner og vaskinesentre utsatt for hærverk. Siste helgen i august deltok hele 160.000 i en demonstrasjon, hovedsakelig mot koronapassregler i Frankrike.

I Tyskland har Querdenken-bevegelsen, som er tydeligste anti-lockdown-gruppa i landet, samlet tusener til demonstrasjoner i Berlin. Der har en rekke ulike grupperinger deltatt: De som er motstandere av vaksinen, de som ikke tror at viruset eksisterer, konspirasjonsteoretikere og grupper både fra ytre høyre og ytre venstre.

FILE - In this Saturday, Dec. 19, 2020 file photo, participants with a sign reading "Stop Lawlessness" and wearing anti-COVID-19 overalls take part in a protest against new pandemic restrictions and planned lockdown during the holiday season before the Health Ministry in Warsaw, Poland.  The coronavirus pandemic has upended life around the globe, but it has hasn’t stopped the spread of authoritarianism and extremism. Some researchers believe it may even have accelerated it, but curbing individual freedoms and boosting the reach of the state. Since COVID-19 hit, Hungary has banned children from being told about homosexuality. China shut Hong Kong’s last pro-democracy newspaper. Brazil’s president has extolled dictatorship. Belarus has hijacked a passenger plane. A Cambodian human rights lawyer calls the pandemic “a dictator's dream opportunity.” But there are also resistance movements, as protesters from Hungary to Brazil take to the streets to defend democracy. (AP Photo/Czarek Sokolowski, File)

Vil normalisere det ekstreme

– Ved å spille på folks helsefrykt, håper de å normalisere og få støtte for sine egne ekstreme synspunkter. På demonstrasjonene søker de oppmerksomhet og mediedekning for sitt budskap. Vaksinemotstand er en nyttig «vei» inn til folk som kan kjenne på uro og avmakt, mener Thorleifsson.

– Det er lettere å ­utøve vold når man allerede har umenneskeliggjort grupper av mennesker som mindreverdige, sier sosialantropolog Cathrine Thorleifsson.

Hun legger til at selv om spredning av rasistiske konspirasjonsanklager og å få folk med foregår sosiale medier, er demonstrasjoner en viktig rekrutteringsarena for høyreekstreme:

– Aktivister møter opp på anti-vaksinemarkeringer for å spre propaganda og prøve å rekruttere nye meningsfeller, sier hun.

Flere grupperinger har brukt antisemittiske slagord og symboler. Noen demonstranter har brukt gule stjerner som ligner de som nazistene tvang jøder til å bruke under andre verdenskrig. Både myndigheter og Holocaust-overlevende har fordømt bruken som relativiserer folkemordet på seks millioner jøder.

Anklager jødisk elite

Dette er noe av det som spres i høyreekstreme grupperinger på nett:

  • Viruset et falskt, og en konspirasjon mot vanlige folk
  • En globalistisk, ofte jødisk elite bruker viruset for å oppnå profitt på vaksinasjonskampanjer
  • Viruset er et biologisk våpen brukt av globalister (en kodet referanse til jøder) for å oppnå verdensherredømme og kontroll over «den hvite rase»

Thorleifsson mener det er svært alvorlig at antisemittiske konspirasjonsanklager blir så åpent, og tilsynelatende enkelt, mobilisert under noen koronademonstrasjoner. Også den amerikanske Qanon-konspirasjonen bruker antisemittiske tema og har banet vei for voldelig eskalering av internettkultur.

Hun forklarer den åpne antisemittismen i demonstrasjonene med at gammelt hat mobiliseres av nye generasjoner høyreekstreme. Det er som en respons til nye kriser - og ny teknologi.

– Selv i Europa, hvor Holocaust er i levende minne blir antisemittiske fiendebilder jevnlig mobilisert, sier hun og legger til at det skjer særlig i møte med kriser som oppfattes destabiliserende.

– Det er ikke noe nytt, men det viser at antisemittismen er veldig seiglivet. Jødehat er en integrert del av høyreekstrem ideologi.



Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter