Nyheter

Forsvaret har plukket ut afghanere til asylvurdering

AFGHANISTAN: Først ble han bønnhørt; han skulle bli hentet ut. Så kom kontrabeskjeden; vi klarer det ikke. Forsvarsdepartementet har sendt Utlendingsdirektoratet lister med navn over eks-ansatte afghanere.

– På torsdag ringte to personer, en tolk og en nordmann. De sa de var fra norske myndigheter og at de ønsker å hjelpe meg, hente meg fra Afghanistan til Norge, fordi det ikke er trygt. De spurte om jeg ville det. Jeg sa ja. De sa at de ville ringe meg opp igjen. På kvelden da eksplosjonen ved flyplassen fant sted, fikk jeg en melding fra det samme nummeret om at de ikke kan hjelpe meg på grunn av flyplassen. De hadde stoppet å evakuere og beklaget.

Afghaneren forteller om opplevelsen av håpet som ble knust torsdag 26. august. Mannen som snakker med Vårt Land jobbet i en norsk militærleir i flere år.

Dagen etter gikk utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ut og beklaget at Norge hadde stoppet evakueringen fra Kabul etter terroraksjonen ved flyplassen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at det første norske flyet med evakuerte nordmenn er på vei fra Kabul til Norge via Georgia. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Noen utvalgt, noen ble igjen

Mens afghaneren venter på neste melding fra Norge, har Utlendingsdirektoratet startet arbeidet med å vurdere om personene på listene over Forsvarets eks-ansatte afghanere kvalifiserer til opphold i Norge.

Listene kommer fra Forsvarsdepartementet – etter at regjeringen snudde i eks-ansatte-saken.

I 20 år hadde Norge soldater i Afghanistan. For å løse oppdragene trengte de afghanere som kunne kultur og språk, og derfor ble tolker ansatt. Men Forsvaret trengte også renholdere, vedlikeholdsarbeidere, sjåfører.

Nå sitter flere eks-ansatte i Afghanistan og håper – på regjeringen, på utlendingsmyndighetene. Noen er også uvitende om at de kanskje kan få komme til Norge.

Regjeringen snudde

Kabul falt søndag 15. august. Taliban var Afghanistans makthavere. Norge startet evakueringen av utvalgte personer. Tidsfristen for siste fly ut fra Kabul var ufravikelig. 31. august.

Kvelden 15. august snudde regjeringen. Etter å ha avvist nye vurderinger av eks-ansattes behov for vern i Norge, i flere runder, varslet regjeringen at flere afghanere skal få vurdert vernebehovet.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) åpner for at noen asylsøknader fra tidligere ansatte i Afghanistan kan behandles i lys av den alvorlige situasjonen i landet.

Ikke dekket av instruks

Justisminister Monica Mæland forklarte 16. august hvem som skal vurderes:

«Grupper som ikke var dekket av 2015-instruksen».

«Det finnes også personer som har vært lokalt ansatte som av ulike grunner valgte å ikke søke i forbindelse med søknadsordningen i 2015. Disse gruppene kan bli behandlet nå i lys av den alvorlige situasjonen.»

I 2015 ble det mulig, gjennom en egen instruks, for lokalt ansatte afghanere å søke asyl i Norge.

Det finnes også personer som har vært lokalt ansatte som av ulike grunner valgte å ikke søke i forbindelse med søknadsordningen i 2015

—  Monica Mæland (H), justisminister

UDI har fått lister

UDI opplyser til Vårt Land at de har fått listene fra Forsvarsdepartementet – og at saksbehandlingen har startet.

Hvor mange som nå får vurdert sin asylsak, ønsker UDI ikke å opplyse noe om av sikkerhetsgrunner.

Samme dag opplyste UDI at blant de 860 afghanerne som ble evakuert til Norge fra Kabul i august, er det 513 «personer tilknyttet Forsvaret med familier». De har status som kvoteflyktninger, og slipper med det en asylrunde i UDI. Flere av disse kommer fra en spesialavdeling i det afghanske politiet, CRU, som norske spesialsoldater har trent og jobbet sammen med i flere år.

Siler navn - lager lister

Tilbake til listene. Fra Forsvaret får Vårt Land vite at man har oversikt over «hvem som har jobbet for oss» i Afghanistan de siste 20 årene.

Oversikten er samlet fra ulike lister fra flere operasjoner, og inkluderer manuelle arkiv fra mindre norske avdelinger i Afghanistan.

Totalt er det snakk om rundt 400 personer, familier kommer i tillegg. Utfordringen for Forsvaret er at listene ikke har kontaktinformasjon til alle afghanerne.

I departementet er navn blitt fingransket, personene man mener bør få en asylvurdering er sendt UDI. På lister.

En Taliban-soldat på flyplassen i Kabul tirsdag, etter at de siste amerikanske soldatene hadde reist fra byen. En del av våpnene som USA overlot til de afghanske regjeringsstyrkene, er nå overtatt av Taliban. Amerikanerne valgte å ødelegge luftfartøyer og våpen for store verdier før de forlot Afghanistan. Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi / AP / NTB

Meldinger om at Taliban henretter

Afghaneren som først fikk gledesmeldingen om uthenting, for så å få kontrabeskjed, sitter isolert i hjemmet.

– Jeg har ikke turt å gå ut døren på ti dager, fordi jeg føler meg utrygg og er redd Taliban. Jeg har hørt at Taliban går fra dør til dør og leter etter folk som har samarbeidet med vestlige styrker.

Få dager etter Kabuls fall kom det meldinger om at medlemmer av spesialpolitistyrken CRU – som i en årrekke ble trent av nordmenn – var tatt til fange av Taliban og drept.

– Vi vet ikke om dette er riktig. Det er ikke bekreftet. Det er mange rykter nå, sier sjefen for de norske spesialstyrkene, generalmajor Torgeir Gråtrud, til NRK.

Tidligere politifolk og soldater blir drept av Taliban, tross Talibans løfter om å tilgi sine fiender, melder BBC.

Vi bare ser på telefonen

—  Afghaner, jobbet for Forsvaret, venter på uthenting

I ventemodus

Onsdag fikk afghaneren Vårt Land snakker med e-post fra norske myndigheter.

– De skriver at de ikke kan evakuere oss, at de har fått mange e-poster fra oss og at de vil ringe oss tilbake. De sa ingenting om å evakuere oss, bare at vi ville høre fra dem igjen.

Afghaneren sier han setter sin lit til Norge. Han venter på neste melding:

– Vi bare ser på telefonen.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter