Nyheter

Norsk forretningsmann i Louisiana: – Måtte bruke kajakk og kano

IDA: Da orkanen Ida passerte over Louisiana på søndag la den bak seg enorme ødeleggelser. Det har også Jan Mikalsen fra Norge fått føle på kroppen.

– I går ettermiddag gikk vannet ned såpass at vi kunne kjøre inn til eiendommene. Frem til da var det kajakk og kano som var fremkomstmidlene, skriver Jan Mikalsen i en e-post til Vårt Land.

– Men alt er bra med meg og familien. Ingen av våre hus ble skadet. Vi er uten strøm og internett, men vi har generator som går på naturgass, så vi er heldige, fortsetter nordmannen.

I 2002 flyttet han til Louisiana og startet shippingselskapet Marine Technologies. Mikalsen var fram til 2016 sentral i det lokale arbeidet for å bevare sjømannskirken i New Orleans, og deretter med å drive den videre som en skandinavisk jazzkirke, fram til bygget ble solgt i 2019.

BEDRE RUSTET ENN SIST: Selv om vinden var sterkere denne gangen, har de opprustede dikene gjort at ødeleggelsene i New Orleans er mindre enn etter Katrina i 2005, forteller norske Jan Mikalsen i Mandalay utenfor New Orleans.

Ble også rammet av Katrina

– De regner med at det vil ta mer enn 30 dager før det meste av strømmen er tilbake. Det sier seg selv at uten strøm, så stopper mer eller mindre alt opp. På dette tidspunktet er det ingen som har en god oversikt, sier Mikalsen.

Etter orkanen Katrina i 2005 ble huset hans i Mandalay utenfor New Orleans samlingspunkt for Sjømannskirken og andre nordmenn i New Orleans-området. I tiden etter Katrina hadde de på det meste 15 gjester boende hos seg.

– Denne orkanen var sterkere en Katrina og medførte mye større skader i hele regionen. Forskjellen denne gangen var at New Orleans nå har moderne diker, som maktet å beskytte byen. De store problemene for New Orleans under Katrina var at dikene rundt byen sviktet og satte byen under vann, sier Mikalsen.

FLOM: Tirsdag ettermiddag gikk vannet ned såpass at vi kunne kjøre til eiendommene. Frem til da var det kajakk og kano som var fremkomstmidlene, skriver forretningsmannen Jan Mikalsen til Vårt Land.

Store ødeleggelser

NTB meldte onsdag at store deler av byen New Orleans ble uten strøm da strømnettet ble knust, og det kan ta flere uker før all strømmen er tilbake. Store områder ligger også fortsatt under vann. De fleste butikker i New Orleans-området er fortsatt stengt, og folk leter etter mat, drikkevann, bensin og steder å sitte som har air conditioning i den kvelende sommervarmen.

– Denne gangen traff stormen Port Fourchon og Gand Isle, og fortsatte opp til Galliano og videre opp «River parish-ene». Ødeleggelsen er enorme. Stormen tok ikke så mange liv, og slik sett var regionen heldig, men de totale ødeleggelsene for hele området er større og mer alvorlige, sier Mikalsen.

Orkanen har nå beveget seg videre til østkysten av USA. Natt til torsdag meldte NTB at tusenvis er evakuert i Pennsylvania, og det er unntakstilstand i statene New York og New Jersey. New York by skal være rammet av store vannmengder. Blant annet er T-banenettet i ferd med å bli oversvømmet.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Hans Andreas Starheim

Hans Andreas Starheim

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter