Nyheter

Norske PEN leverte evakueringslister i slutten av juli

AFGHANISTAN: Norske PEN leverte sendt i juli lister til Utenriksdepartementet over utsatte forfattere og journalister de var bekymret for. – Ingen på vår liste har kommet seg til Norge, sier generalsekretær Hege Newth.

Norske PEN er en norsk medlemsorganisasjon i det internasjonale PEN som jobber med ytringsfrihetsspørsmål. Allerede i slutten av juli leverte de en liste over folk de var bekymret for i Afghanistan til Utenriksdepartementet.

Først åtte dager ut i evakueringen av Kabul, tirsdag 24. august, fikk PEN, sammen med andre norske organisasjoner som jobber med menneskerettigheter, et møte med UD. Like etter kom klarsignalet til å evakuere.

– Taliban hadde alt begynt å angripe folk i provinsene. Tidlig i august fikk vi vite at en poet, og siden en journalist som var medlem hos oss ble drept. Så de holdt jo på. Da Taliban kom til Kabul fikk vi vite at de gikk dør til dør der, sier Hege Newth til Vårt Land.

Hun er generalsekretær i Norske PEN.

Stoppet av bombe

Flere av de PEN var bekymret for var i nærheten, da en selvmordsbomber sprengte seg i luften og drepte minst 170 personer. Mange hundre ble såret i angrepet.

– Det var den mørkeste dagen vi har hatt. Vi hadde folk ved porten, det var grusomt, sier Newth.

Det tok flere timer før organisasjonen igjen kom i kontakt med sine, som heldigvis hadde gått litt unna etter å alt ha blitt avvist av amerikanske soldater. Men angrepet førte til at Norge var blant de landene som stoppet sin evakuering av sivile, og for norske PEN var plutselig vinduet for å få folk ut, stengt.

– Ingen på vår liste har kommet seg til Norge, sier Newth.

Mandag denne uken ble luftbroen ut av Afghanistan stengt, da USA oppfylte løftet de hadde gitt til Taliban om å trekke seg ut innen 31. august. Ifølge UDI hadde Norge fram til da lyktes med å få ut 860 afghanere med beskyttelsesbehov, 72 av disse skal være menneskerettsaktivister, sivilsamfunnsaktører og deres familier.

Flere organisasjoner som Vårt Land har snakket med forteller om vanskeligheter med å få «sine» ut.

Umiddelbar livsfare

Newth sier organisasjonen tidligere har opplevd at de må trå til når det blir farlig for forfattere og journalister.

---

Evakueringen fra Afghanistan

  • Søndag 15. august falt Kabul etter flere måneders offensiv ellers i landet. Samme dag startet vestlige land evakuering av sine statsborgere, lokalt ansatte og folk man mener har hatt særlig beskyttelsesbehov, fra Afghanistan. Til sammen ble mer enn 100.000 evakuert fra Kabul, mer enn 80.000 av disse er afghanere.
  • 1. september opplyste UDI at til sammen 860 afghanere har fått status som overføringsflyktninger til Norge, 72 av disse skal være i kategorien menneskeretts- og sivilsamfunnsforkjempere.
  • Blant organisasjonene som har gitt innspill om hvem som trengte evakuering er Rafto-stiftelsen, Norske PEN, Amnesty og Afghanistankomiteen.

---

– Vi hadde for eksempel en del folk som trengte hjelp da det strammet seg til i Syria i 2015. Det er folk som risikerer arrest i Hongkong, Myanmar og Hviterussland. Forskjellen nå er at de er i umiddelbar livsfare, sier Newth.

Dette er også grunnen til at PEN vil fortsette å jobbe med å få ut de som trenger det.

– Vi håper fortsatt på å få dem hit. Dette er folk det er naturlig for oss å forsøke å hjelpe, som forfattere, journalister og kunstnere, sier Newth.

Vårt Land har vært i kontakt med det norske Utenriksdepartementet, som ikke har besvart våre spørsmål om saken onsdag.

Les mer om mer disse temaene:

Maren  Sæbø

Maren Sæbø

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter