Nyheter

Lover Bondevik-tatovering hvis Sentrum havner på Stortinget

VALGLØFTE: «Sønnen til Kjell Magne Bondevik Bondevik» skal det stå på låret til Aftenbladet-kommentator Harald Birkevold hvis partiet Sentrum kommer inn på Stortinget.

Norsk historie har et rikholdig arkiv av politikere og mediepersonligheter som har måtte spise i seg sine egne ord eller klesplagg etter bråkjekke uttalelser.

Noen husker kanskje politimester Rolf B. Wegner som i 1986 måtte gafle i seg sitt rosa slips – i beste sendetid på Norge Rundt.

Og hvem glemmer vel SV-leder Erik Solheim, som i 1990 måtte ete hatten til Trygve Bull etter å ha hevdet at Syse-regjeringen aldri ville vare i mer enn fire måneder?

Så sent som i 2012 måtte fylkesleder i Sør-Trøndelag Frp, Torstein Larsen, fortære skinnlua si for noe han sa i et kommunestyremøte fire år tidligere: «Jeg skal spise skinnhuva mi dersom Orkdal energi ikke er solgt i løpet av kommunestyreperioden».

Derfor skal han tatovere Bondevik på låret

Kanskje er det derfor Aftenbladet-kommentator Harald Birkevold først virker en smule slukøret når Vårt Land spør hvorfor han skal tatovere «Sønnen til Kjell Magne Bondevik Bondevik» på låret hvis partiet Sentrum kommer inn på Stortinget.

Men humøret blir raskt bedre når han får fortelle historien bak det uvanlige valgløftet. Det glapp ut av ham i podkasten Aftenbla-bla sent i fjor høst, under en munter passiar om hvilke av småpartiene som kan komme inn på Stortinget ved valget 13. september.

– Det ble mye tant og fjas. Da vi kom til partiet Sentrum, spurte en av oss: Hvem er nå det? Vi husket at sønnen til Kjell Magne Bondevik er med der, men ikke fornavnet hans. Så da kalte vi ham bare for «Sønnen til Kjell Magne Bondevik Bondevik», sier Birkevold, før han kommer til poenget:

– Og så var jeg så uheldig å si at hvis partiet kommer inn på Stortinget, så skal jeg tatovere det på mitt eget lår. Og da et sted ganske høyt oppe på låret.

Bondevik og Lippestad vil sykle til Stavanger med pizzaovn

Men historien sluttet ikke der. «Sønnen til Kjell Magne Bondevik Bondevik» – John Harald Bondevik – fikk nemlig nyss om episoden. Som sentralstyremedlem i Sentrum øynet han trolig en mulighet for litt PR for partiet sitt.

– Han tok kontakt og var vilt begeistret, forklarer Birkevold.

– Han lovet å sykle fra Oslo til Stavanger sammen med partileder Geir Lippestad «når de kommer inn på Tinget». Da skulle de ta med seg en pizzaovn og lage pizza til oss. Og han lovet at det ikke skulle være sånn kristenpizza i langpanne med ananas på, men ordentlig pizza, fortsetter kommentatoren.

Tre generasjoner Bondevik peker på Birkevolds lår

Denne litt underlige fortellingen om Birkevold, Bondevik og Sentrum nådde sitt foreløpige høydepunkt på Arendalsuka i år. Der traff Aftenbladets kommentator ikke mindre enn tre generasjoner Bondevik på én gang.

Seansen der tre blad Bondevik peker på Birkevolds lår ble naturligvis fotografert og lagt ut på hans Instagram-profil.

– Det var jo et slags høydepunkt i min journalistiske karriere, knegger Birkevold.

Mens Kjell Magne Bondevik fortsatt er tro mot sitt KrF, har altså sønnen John Harald og barnebarnet Simen meldt overgang til Sentrum. Yngstemann er leder i Unge Sentrum.

– Kjell Magne Bondevik var en smule skeptisk til å bidra til valgseier for et konkurrerende parti, men tok en for laget, legger han til.

Birkevold er ikke alene: Vårt Land-Erstad vil spise avis

Harald Birkevold er ikke alene. Også Vårt Lands politiske kommentator, Emil André Erstad, har dømt Sentrum nord og ned: «Partiet Sentrum er dømt til å floppe», skrev han i en kommentar før sommerferien.

På Twitter fulgte han opp med å love å spise papirversjonen av kommentaren sin dersom Sentrum kommer inn på Stortinget.

– Hvorfor det?

Fordi det er så urealistisk. Det er spennende å følge partiet og det er et prisverdig initiativ, men som kommentator må jeg være ærlig, sier Erstad til Vårt Land.

– Hvorfor bare spise kommentaren din? Det er vel ikke mer avispapir enn man får i seg i et vanlig fish & chips-måltid?

– Nå kan jeg spe på: jeg er villig til å spise kultursidene og religionssidene også hvis Sentrum havner på Tinget.

Oslo 19900211 SVs leder Erik Solheim blir servert Trygve Bulls hatt på sølvfat. Solheim lovet på valgnatten at han skulle spise hatten til Trygve Bull, dersom regjeringen Syse holdt i mer enn fire måneder. Det har den nå gjort, og SV lederen oppfyller dermed sitt løfte. Han bemerker dog at dette er det eneste valgløftet som til nå er blitt holdt...
Foto Annica Thomsson / NTB

---

Å spise hatten sin

  • Må man først spise i seg egne skråsikre ord og klesplagg, er det typisk hatter det går i.
  • Uttrykket «jeg skal spise hatten min hvis» har blitt prentet inn i mang en pode via Donald-blader. Særlig Onkel Skrues rival, Rikerud, måtte fortære mange.
  • Ifølge nettstedet klisjeer.no har uttrykket langt eldre røtter enn som så. Å «vedde hatten» var et vanlig uttrykk i England alt på Shakespeares tid, skriver forlagsredaktør og språkekspert Hans A. Tvedt der.
  • Det eldste «spiseløftet» Tvedt mener å kunne dokumentere, er derimot finne i Thomas Bridges Homer Travestie (A Burlesque Translation of Homer) fra 1770.

---

– Psykisk terror og løgn

Både Emil André Erstad og Harald Birkevold bedyrer at de sover godt om natten. I den grad Sentrum er synlige på gallupene, er det på desimalnivå.

– Sentrum har ikke noen utslag av betydning på gallupene. Jeg frykter ikke for kostholdet mitt, sier Erstad.

– Jeg har relativt lav puls. Ingen målinger tyder på at Sentrum skal komme inn. Heldigvis vil jeg si, sier Birkevold.

– To av makkerne dine i Aftenbla-bla hevder at de vil stemme på Sentrum for å sørge for at du får Bondevik-tatoveringen din?

– Det velger jeg å tro er løgn. Psykisk terror og løgn, svarer Birkevold.

Bondevik: – Over snittet god på pizza

Og hva mener så John Harald Bondevik om saken? Sentralstyremedlemmet i Sentrum skriver følgende til Vårt Land sent mandag kveld:

– Jeg er ikke sikker på om Harald Birkevold skal sove så godt som han tror. Menneskerettighetene og bærekraftsmålene kan høres kjedelig ut, men de er viktige for folk. Uansett vil jeg takke de politiske kommentatorene i Stavanger Aftenblad og Vårt Land for ekstra motivasjon til å stå på i valgkampen. For øvrig tør jeg påstå at jeg er over snittet god på å lage pizza, så bla-bla-gjengen kan bare glede seg! Ja, unntatt Harald Birkevold, da.


Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter