Nyheter

Tre fly fra Kabul – barn reiste alene

EVAKUERT: Tre fly kom til Norge torsdag fra terrortruede Kabul. Blant de 318 passasjerene var det barn som reiste uten voksne.

Barna som kom til Norge torsdag har alle kjent identitet, i motsetning til det som var tilfellet da 20 barn tidligere ble evakuert fra det norske feltsykehuset.

Til Vårt Land bekrefter Utenriksdepartementet (UD) at flyene fraktet barn som har reist alene, men vil ikke oppgi ytterligere detaljer om barna. Det kan dreie seg om familiegjenforening eller at barna har omsorgspersoner eller familie som møter dem i Norge.

970 evakuert så langt

Norge har nå evakuert totalt 970 personer fordelt på 12 flyginger til Oslo.

Utenriksdepartementet presiserer at ingen enslige barn i den samme kategorien som de som ble hentet fra feltsykehuset tidligere, var på flyene som landet torsdag. Tidligere i uka ble i overkant av 20 barn hentet til Norge. Under en orientering tirsdag, sa justisminister Monica Mæland (H) at utgangspunktet for evakueringen av barna var at det befant seg et antall barn alene på det norske feltsykehuset.

– Det ble gjort forsøk på å finne foreldre og omsorgspersoner til disse barna, men når dette ikke lyktes, ble det vurdert som nødvendig å evakuere dem, sa hun.

Forsvarssjef Erik Kristoffersen har sagt at de ikke vet hvem alle foreldrene er.

– Det er veldig kaotisk rundt flyplassen og ofte tilfeldig hvilke barn som blir tatt inn, sier Kristoffersen.

Terrorfrykten øker

Tross økt terrorfare ved flyplassen i Kabul har ikke Norge stanset forsøkene på å evakuere folk fra byen, opplyser Utenriksdepartementet til NTB torsdag.

UD sendte torsdag ut en advarsel til norske borgere i Kabul. De ble bedt om å holde seg unna flyplassen som følge av økt terrorfare.

Samtidig opplyser flere land at de nå har stanset sine evakueringsoperasjoner. Dette gjelder Nederland, Belgia, Polen og Danmark. Den franske evakueringen avsluttes senest fredag, og samme dag blir trolig det tyske nærværet på flyplassen i Kabul avsluttet, ifølge nyhetsbyrået DPA.


Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter