Nyheter

KrF-toppene slår full alarm om sperregrensen

ARENDALSUKA: KrF-toppene brukte partiets viktigste scene under Arendalsuka til en serie appeller til grasrota om å berge partiet mot fall under sperregrensen.

Nå går alarmen for alvor i Kristelig Folkeparti. I et solfylt bysentrum lød alvorsfylte varsko under partiets valgkampåpning i Arendal.

Aldri før har partilederen selv, Kjell Ingolf Ropstad, eller andre av toppene vært så direkte og formanende:

– Nå er det ikke tid til å sitte stille. Det er et krevende utgangspunkt. Vi ligger like ved sperregrensen. Det er fint at dere sitter her nå, men ikke sitt for lenge. Fortell at det er mye som står på spill, sa Ropstad til et par hundre tilhørere og kjernevelgere på grasrota.

Sentrale partifolk legger overfor Vårt Land ikke skjul på at det nå skjer et taktskifte i partiets sperregrensekamp. Nå handler det om i klartekst om dette: At KrFs stol i rikspolitikken ikke skal stå tom.

Drama truer - toppene advarte på rekke og rad

Dagen i forveien fikk Ropstad lave terningkast under den store partilederdebatten. Men for KrF handler det nå om tungt å spre fortellingen om alvoret som truer til velgere som har stemt KrF før.

Under KrFs partitime i Arendal sentrum – som også strømmes til lokal- og fylkeslag i det ganske land – kom formaningene på rekke og rad.

– Skal vi være helt ærlige, så er det nå på håret. Det kan handle om noen hundre stemmer. Dere er nødt til å gjøre en jobb de neste 27 dagene, sa Dag Inge Ulstein til de fremmøtte.

Akkurat nå er helt umulig å vite hvor sterk velgerstøtten egentlig er, poengterte statsråden og Hordaland-kandidaten. Gallupsnittet viser 3,6 i august.

Trosfriheten. Det er det som står på spill ved dette valget

—  Dag Inge Ulstein

Vekker med «nytt» kort: Trusler mot trosfriheten

Sentrale KrF-ere som nestlederne Olaug Bollestad og Ingelin Noresjø hadde meldinger utover gjenkjennelige KrF-budskap i talene sine.

Politisk dreier det seg ikke bare om at kontantstøtten og hardt tilkjempet familiepolitikk i regjering kan gå fløyten dersom KrF havner på sidelinjen i norsk politikk. Også utsiktene til innstrammende grep i trospolitikk trekkes nå opp som kort for å vekke kjernevelgere til kamp:

– For meg er også troen min en verdi som betyr mye. Jeg ønsker meg et samfunn der jeg har lov til å tro og mene. Vi som samfunn kan ikke trykke ned friheten til å tro og velge fra tro, sa Bollestad fra podiet der hun sto sammen med nestlederkollega Noresjø.

– Dette står på spill ved dette valget, tilføyde Noresjø i klartekst.

Dag Inge Ulstein fulgte opp:

– Hva er det vi kjemper for, hva står på spill? Trosfriheten. Det er det som står på spill ved dette valget, sa han.

Arendalsuka 2021.

KrFs partitime i Arendal.

Ropstad: Det var sjansen til å nå kjernetropper

Etter brennende appeller og serier med varsko snakket partileder Ropstad med Vårt Land.

– Budskapet herfra fra alle toppene er jo at fremtid «står på spill». Dere slår nå altså full alarm?

- Vi må klare å mobilisere gjennom denne valgkampen. Derfor er alle tydelige: Nå er det mye som står på spill. Hver stemme teller. Målingene viser at vi må få usikre velgere til å lande ned hos KrF. Jeg er overbevist om at vi skal klare dette.

– Er det nå et taktskifte i strategien, når dere må bruke selve valgkampåpningen til dette?

– Her hadde vi muligheten til å nå kjernetroppene - og minne dem om dette, svarer Ropstad.

Grøvan: Nødvendig med direkte tale nå

Ved scenen satt lokale veteraner og velgere, samt tilreisende nøkkelfolk fra nærliggende fylker.

I skyggen litt bortenfor podiet står KrFs avtroppende parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan.

Han mener det nå er nødvendig med direkte tale til de som er «usikre eller har vandret fra KrF til andre partier». De som synes KrF fortsatt bør ha en stemme, de må bruke den nå, formaner Grøvan selv.

– Aldri opplevd et større drama

Han har aldri har opplevd et større drama:

– Nei, det har jeg ikke. Samtidig er dette en fortsettelse av dramaet med retningsvalget høsten 2018, Så perioden 2018 til 2021 vil bli en spesiell tid i vår partihistorie.

Forskjellen på å havne over og under sperregrensen vil være enormt stor, slik den erfarne KrF-politikeren beskriver det: Det står om overlevelse som riksdekkende parti.

– Kommer vi over sperregrensen nå, tror jeg vi vil kunne fortsette å være et nasjonalt parti også i lang tid fremover. Men havner vi under, så tror jeg motbakken tilbake blir knalltøff. Da mister vi en del av de som har tro på oss og gnisten, særlig i de delene av landet hvor KrF står svakest. Folk vil ikke orke.

Arendalsuka 2021.

KrFs partitime i Arendal.

Bondevik gir KrF 50/50 sjanse

Også partiveteran og eks-statsminister Kjell Magne Bondevik var tilstede, med støttende nærvær for partiledelsen.

– Hvor stor er sjansen for at KrF klarer en sluttspurt over sperregrensen?

– Jeg tror den er sånn 50 prosent, noen galluper viser KrF over, andre under sperregrensen. Men mange resonnerer nok slik som meg: At selv om man er uenig i ting partier har gjort, er det å falle ut av Stortinget og at KrFs røst blir taus, et mye større tap. Det må vi unngå - og det vil bli viktig for mange, svarer Bondevik.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter