Kveldens store partilederdebatt fra Arendalsuka er starten på fire uker med innspurt i årets valgkamp. Solberg, Støre eller Vedum? Ved siden av den store styrkeprøven om regjeringsmakten, kan fire små partiets kamp for å komme over sperregrensen på fire prosent bli en av de store thrillerne (se faktaboks).
Med tall fra NRKs siste supermåling og egne Norstat-målinger i bunn gjennomgår Vårt Land kampformen til Venstre, KrF, Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt. KrF er nå bakerst i heatet – Rødt er i tet.
– Ingen av de små partiene har noen garanti for å komme over. Rødt har også tidligere opplevd å ligge godt an før valget, mens resultatet til slutt ikke innfridde forventningene, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.
[ Vedum skuldar KrF og V for å ha forlete sentrum ]
Rødt trekker også blå - kan de stikke?
Rødt ligger per nå an til å få ni stortingsrepresentanter. Selv med bom på sperregrensen kan partiet få mer enn dagens ene.
• Oppover: På Norstats supergallup for NRK – med 10.400 velgerintervjuer – øker Rødt fra 4,2 til 4,9 prosent i oppslutning. Tidlig forrige uke målte TV2 partiet til rekordhøye 7,5 prosent, men Rødt har også sett tre-tallet etter sommeren.
• Tilstand: Ved siden av Sp har ingen så lojale velgere som Rødt. Hovedårsak til det revolusjonære sosialistpartiets opptur er at partiet tapper rivaler på egen banehalvdel. På supergallupen hentet Rødt rundt 20.000 fra Ap og 12.500 fra SV. At Rødt også har draget i gruppen «usikre», løfter også.
• Fare: Det kan også tenkes at Ap og SV tetter lekkasjer i innspurten. Og får man gallup-vekst med «usikre» velgere, kan erfaringsvis mange av disse droppe å stemme selve valgdagen.
Men Rødt har i sum også 10.000 velgere fra Høyre og Frp i folden, noe også Norstats galluper for Vårt Land har vist over tid. Blå velgere kan stikke når valgdagen nærmer seg.
• Valgforskeren: – Velgere som politisk står langt fra Rødt er dem som mest sannsynlig kan falle fra i innspurten, påpeker Johannes Bergh.
Kalddusj for KrF - svakere der det gjelder
Akkurat nå gir gallupene KrF utsikter til å bli et miniparti med bare to på Tinget. Partiet har lengst igjen til målstreken 4-prosent av de fire.
• Nedover: Tilbakegang til lave 3,1 på nettopp den gallupen som intervjuer flest velgere, er en kalddusj foran fire avgjørende valgkampuker. På bare én av fem andre augustmålinger er partiet over sperregrensen.
• Tilstand: Hovedproblemet er den store andelen usikre 2017-velgere. På supermålingen er det nær 20.000 av dem. Som Vårt Land skrev lørdag, butter det nå i de kjernefylkene der KrF virkelig er avhengig av stor stemmevekst.
• Fare: Om partiet flopper i å mobilisere de usikre kjernevelgerne. Supermålingen viser at Sp fortsetter å hente KrF-velgere (6.000). Det gjør også Ap (3.500) og MDG (3.000). Men lekkasjer til Høyre, som Norstats Vårt Land-målinger det siste året har vist, synes nå å være tettet.
• Valgforskeren: – Før et valg har ikke KrF ligget på et så lavt nivå – siden krigen. Å havne under sperregrensen vil gi partiet en dramatisk endring i arbeid med politikk, sier Bergh.
---
Kampen for fire prosent
- Ordningen med en sperregrense på fire prosent gir små partier som kommer over et visst tilfang av såkalte utjevningsmandater.
- Et parti som faller under, kan fortsatt få direktemandater fra valgkretsene, som er de gamle fylkene.
- I stortingsperioden som nå ligger bak oss, fikk eksempelvis KrF åtte mandater. Fem av dem var utjevningsmandater.
---
Ikke helsvart for Venstre – tegn til formstigning
Ingen av småpartiene har den erfaringen Venstre har med å falle under sperregrensen ved stortingsvalg. På gallupene er de fortsatt der.
• Svakt opp: Utenom supermålingen måles Venstre over sperren på tre av fem august-galluper. Stormålingen fra NRK gir Venstre svak oppgang til 3,3. Rekken av de triste to-tallene fra første halvår kan være tilbakelagt.
• Tilstand: Lojaliteten øker: Nå vil nær 40 prosent av velgerne fra forrige stortingsvalg stemme på partiet på nytt. Men partiet har tapt velgere til nær alle stortingspartier. Likevel er det er formstigning i Oslo og Akershus, kretsene som sist heiste Venstre over sperren.
• Fare: I Distrikts-Venstre er oppslutningen fortsatt like kritisk lav som før sommeren. Et godt Oslo-resultat er prekært i sperregrensekampen. I Oslo tappes partiet av Høyre og MDG. De to har på Vårt Lands egne galluper siste halvår vært partiene som senker Venstre mest.
• Valgforskeren: – De fleste velgervandringer skjer innenfor blokkene. Venstre har kommet over sperregrensen ved flere valg gjennom overganger fra Høyre. Både av taktiske og politiske grunner, påpeker Bergh.
Klimavind. Men gamle MDG-velgere henger ikke med
Forrige gang snublet MDG rett før valget og kom under sperregrensen. Partiet kan ikke være sikre i år heller.
• Svakt opp: Før fireukers-løpet løfter Miljøpartiet De Grønne seg 1,1 prosentpoeng til oppslutning på 4,3 prosent. Og de fleste gallupene på ettersommeren – også NRKs store – er i stor grad gjennomført før FNs nye, dystre klimarapport smalt i nyhetsbildet.
• Tilstand: På supermålingen løfter MDG seg med igjen å vinne monnelig med velgere fra Ap – slik partiet tidligere har gjort under oppturer. Men sammen med Venstre har MDG de minst lojale velgerne. Bare halvparten av dem fra 2017-valget ville stemt MDG på nytt.
• Fare: På supermålingen holder MDG stand mot konkurrenter som SV og Rødt. I et spisset valgoppgjør kan «raddis-kampen» bli større. Stormålingen viser at MDG også har rundt 12.000 velgere fra Høyre, Frp og KrF i folden. Som hos Rødt kan borgerlig fangst være ustabil fangst.
• Valgforskeren: – MDG er i et vanskelig konkurranseforhold. Dette er et ensaksparti, avhengig av ungdommelig mobilisering i miljøsaker. Der konkurrerer de med SV og Venstre, påpeker Bergh.
[ Under radaren pågår et sperregrense-drama for KrF - med uventede verktøy ]