I den siste episoden av Vårt Lands podkastserie om samliv og utfordringer knyttet til sommerferien, har Vårt Lands Kjell Kvamme invitert psykologspesialist Bente Barstad og forsker og psykolog Kristoffer Whittaker for å snakke om parterapi.
– Parterapi er noe man oppsøker når man har relasjonelle utfordringer. Som parterapeut jobber man med det som foregår mellom de som oppsøker terapien, enten det er fokus på en konflikt eller på avstanden, sier Whittaker.
[ Første episode av samlivspodkasten: «Slik unngår du at ferien blir konflikt» ]
---
Vårt Lands sommerpodkast
- Gjennom syv episoder snakker VLs Kjell Kvamme med psykologer og samlivsterapeuter ved Modum Bad.
- Samtalene omhandler temaer som kommunikasjon, sorg, traumer og mannsrollen. Hva gjør vi med dette i sommerferien?
- Podkasten finner du på Spotify, Apple, Google eller der du ellers strømmer podkaster.
---
Heller for tidlig
– Det er at faktum at par oppsøker terapi alt for sent, og da har det gått for langt. De har hatt det vanskelig i lang tid. Jeg tenker derfor at man burde komme tidligere i parterapi, sier Barstad.
Psykologene sier at hvert par må foreta en subjektiv vurdering for når problemene er så store at de trenger hjelp fra terapeuter. Av erfaring kan de likevel si at det er lettere å forebygge de store problemene dersom par oppsøker hjelp ved mindre konflikter.
– Det er oftest kvinner som tar initiativ til parterapi. Noen ganger blir mennene dratt inn litt baklengs, mens andre ganger er de helt med, forteller Barstad.
Whittaker har imidlertid observert et generasjonsskifte.
– Jeg ser flere yngre som tar kontakt, uavhengig av om det er mann eller kvinne. Parene fremstår mer enige om at dette er noe de gjør fordi de har lyst til å ha det bedre sammen, og for å være forberedt på de utfordringene som kommer, sier han.
[ Episode to av samlivspodkasten tar for seg hvordan man løser konflikter i parforhold. ]
Faresignalene
Barstad sier det er fire typiske faresignaler en bør være observant på.
- Opptrapping: Når små konflikter blir til store krangler.
- Nedvurdering: Når en for eksempel latterliggjør partneren sin.
- Tilbaketrekning: Når den ene parten er utilgjengelig, ikke vil snakke eller ikke vil prioritere parforholdet.
- Negativ fortolkning: Når man tolker det partneren gjør i verste mening.
– Dette med unngåelse er et eksempel på når det er gått for lang uten at man vet det. Kanskje har man hatt mye krangling, og så kommer man til en punkt hvor den ene blir taus. Da synes ofte motparten – typisk mannen – at når har de det bedre. Det går gjerne noen måneder før konen sier: «Nå er det over», sier Whittaker, og legger til:
– Og det kommer da som et sjokk for mannen.
[ Samlivsterapeutene i Vårt Lands sommerpodkast: – Det er ingen rett måte å sørge på. ]
---
Ukens gjester
- Bente Barstad, psykologspesialist ved Familieavdelingen ved Modum Bad.
- Kristoffer Whittaker, forsker og psykolog ved familie- og samlivsfeltet ved Modum Bad.
- Barstad og Whittaker er begge med i Vårt Lands samlivspanel.
---
«Alle har krangler»
Barstad og Whittaker understreker at alle par har sine utfordringer og sine krangler. Det i seg selv betyr ikke at man trenger parterapi.
– Det er ikke nødvendigvis kranglene som sådan som er problemet, men det er hvordan man kommer videre som par etterpå. Noen par kan ha veldig konfliktnivå på noen ting, men hvis de er gode på å reparere det etter på er ikke det som er risikofaktoren , sier Barstad.
Whittaker sier man på sett og vis velger en krangel man vil leve med, samtidig som man velger en partner.
– Det er hvordan man lever med kranglingen, håndtere forventningene, bli bedre å kommunisere hva man har behov for, og hvordan innta den andres posisjon for å skjønne hva de har behov for. Det er det grunnleggende i parterapi og i god relasjon. Ikke sant?, spør han.
Vårt Land har i sommer utgitt ukentlige episoder av Samlivspodkasten, inspirert av helgespalten Samlivspanelet. Episodene kan du høre på Spotify, Apple, Google eller andre plattformer du strømmer dine podkaster.