Nyheter

Europeiske diplomater tok israelsk utpost i øyesyn

Diplomater fra en rekke europeiske land, blant dem Norge, er dypt bekymret over voldsbruken til israelske bosettere i de okkuperte palestinske områdene.

Torsdag besøkte en gruppe diplomater den palestinske landsbyen Beita, sør for Nablus.

Israelske bosettere er i ferd med å etablere en ulovlig utpost på en høyde ved landsbyen, noe som har ført til gjentatte sammenstøt mellom palestinere, bosettere og israelske soldater de siste månedene.

Sju palestinere er drept og hundrevis er såret i sammenstøtene. Det siste offeret, 38 år gamle Imad Ali Mohammad Dweikat, døde ifølge AFP fredag etter å ha blitt skutt i brystet i Beita.

– EU og likesinnede land besøkte Beita som et svar på den økende voldsbruken fra bosettere og bygging av en ulovlig israelsk utpost på toppen av Sabih-fjellet, noe som har resultert i gjentatte sammenstøt og tap av liv, heter det i en felles kunngjøring fra diplomatene som deltok i torsdagens besøk.

Foruten EU-utsendinger deltok diplomater fra Norge, Danmark, Sverige, Finland, Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Litauen, Nederland, Slovenia, Spania og Storbritannia under besøket i Beita.

– Beitas innbyggere har i flere måneder blitt utsatt for alvorlig vold fra bosettere, som bygger en ulovlig israelsk utpost på Sabih-fjellet som vil legge beslag på opptil 30 prosent av Beitas landområde, heter det i en uttalelse fra EUs utsending Sven Kühn von Burgsdorff etter besøket.

Ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA) har antallet angrep fra israelske bosettere mot palestinere på Vestbredden økt med hele 46 prosent hittil i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter