Nyheter

Oppfordrer kongelige: Dropp vinter-OL

POLITISK BOIKOTT: Flere europeiske land stemmer for at statsledere og andre politikere ikke bør reise til Kina under vinter-OL. Norge bør følge etter, mener Sosialistisk Venstreparti (SV).

Pyeongchang , Sør-Korea 20180214.
Kronprins Haakon på tribunen sammen med  idrettspresident Tom Tvedt t.h. i normal bakke i kombinert-konkurransen i Alpensia Ski Jumping Centre under vinter-OL i Pyeongchang.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det går ikke an å skille mellom politikk og idrett. Kina er ikke interessert i å vinne medaljer under vinter-OL, men å fremme sine politiske og økonomiske interesser, sier Petter Eide (SV), til Vårt Land.

Han er stortingsrepresentant fra Oslo og har vært tidligere generalsekretær i Amnesty Norge, Care International Norge og Norsk folkehjelp. Norge er forpliktet å blande seg i menneskerettighetsbruddene i alle land, mener han.

– Dette angår oss alle som mennesker, sier han.

Ber kongefamilien bli hjemme

Eide mener kongefamilien ikke bør reise til Kina.

– De har ingen grunn til å legitimere Kinas grusomme politikk, og bli brukt av deres propaganda, sier han.

Vårt Land har bedt kongehuset kommentere Eides oppfordring, men Sven Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef for Slottet, opplyser at kongefamilien ikke har anledning til å kommentere.

Videre mener han Norge bør følge etter vedtak i andre vestlige land.

– Vi bør stemme for at vinter-OL ikke brukes som en arena for diplomati og økonomi. Enten denne regjeringen eller den nye etter valget, kan gå for dette, sier Eide.

EU og Storbritannia gikk for politisk boikott

Forrige uke vedtok det britiske parlamentet en ikke-bindende resolusjon for politisk boikott av Vinter-OL 2022 i Kina, en uke etter Europaparlamentet (EP).

– En resolusjon uttrykker EPs mening. Det at den ikke er bindende for EUs medlemsland betyr at det formelt ikke finnes noen måte EP kan sanksjonere EU-kommisjonen, EU-rådet eller medlemsstatene om de velger å ignorere innholdet i denne resolusjonen, opplyser Bjørn Høyland, professor i statsvitenskap ved UiO.

Bjørn Høyland, statsvitenskap i UiO

Han legger til at likevel kan EP følge dette opp overfor kommisjonen og rådet med oppfølgende spørsmål, men det får ingen juridiske konsekvenser om resolusjonen blir ignorert, sier Høyland, som er ekspert på Europaparlamentet.

Resolusjonen fra parlamentet oppfordrer alle europeiske regjeringsmedlemmer og diplomater til å avvise invitasjoner til vinter-OL i Beijing i 2022 så lenge den kinesiske regjeringen ikke forbedrer menneskerettighetssituasjonen i Hong Kong, Xinjiang, Tibet, Indre Mongolia og andre områder i Kina.

– Vi bør ikke gå for noe som kan normalisere hva som skjer i Kina, sa Tim Loughton, representant for det konservative parti i Storbritannia, til Nikkei Asia.

Han mener at hvis flere vestlige lang går i den samme retningen, vil det presse andre land å følge etter.

Det kanadiske parlamentet har tidligere i år vedtatt en resolusjon som anklager Kina for folkemord av uigur-befolkningen. I resolusjonen ber de også om at vinter-OL flyttes til et annet land.

A Uighur pedlar waits for customers near a Beijing Olympics billboard showing the Bird Nest National Stadium in Kashgar, western China's Xinjiang province, Tuesday, Aug. 5, 2008. The attack by two Uighurs, a mainly Muslim ethnic minority group, killing 16 police on Monday triggered a full security alert in the restive Muslim territory just days before the Olympic Games. (AP Photo/Ng Han Guan)

Politisering av idrett, mener Kina

Boikott-utfordringen fra det britiske parlamentet er åpenbart politisering av idrett, svarer den kinesiske ambassaden i London. Dette er i strid med OL-idealet og OL-bevegelsen, mener de, og det er respektløst mot britiske utøvere og andre idrettsutøvere i verden:

– Vi er sterkt imot en slik uansvarlig oppførsel, sier ambassaden i en uttalelse.

USA anklaget Kina for folkemord av uigur-befolkningen i Xinjiang-region tidligere i år. Kina har avvist anklagene om menneskerettighetsbrudd i området. Kinesiske myndigheter tillater ikke FN-representantene som vil undersøke anklagene å besøke regionen.

---

Vinter-OL 2022

  • Det blir de 24. olympiske vinterleker og skal arrangeres i Beijing fra 4. til 20. februar 2022.
  • Det er første gang en by skal holde både sommer- og vinter-OL.
  • Sommer-OL 2008 ble arrangert også i Beijing.
  • Mer enn to tredeler av idrettsutøverne støtter IOCs forbud mot å demonstrere på arenaen eller under medaljeseremoniene under OL i Beijing, melder IOC.
  • OL- og Paralympics-komiteen i USA har sagt at de ikke vil straffe utøverne som demonstrerer på en respektfull måte under lekene.

---

Demokratene-leder: La oss ikke hedre Kina

Nyhetsbyrået AFP skriver at et økende antall amerikanske politikere har tatt til orde for å boikotte vinter-OL i Kina. Forrige måned tok lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, til orde for en diplomatisk boikott av vinter-OL.

– La oss ikke hedre den kinesiske regjeringen ved å la statsledere dra til Kina, sa hun.

Speaker of the House Nancy Pelosi, D-Calif., hosts a bill enrollment for funding crime victims, at the Capitol in Washington, Wednesday, July 21, 2021. Earlier, Pelosi rejected two Republicans, Rep. Jim Jordan, R-Ohio, and Rep. Jim Banks, R-Ind., who were chosen by House GOP Leader Kevin McCarthy to sit on a committee investigating the Jan. 6 Capitol insurrection. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

President Joe Bidens administrasjon har i flere måneder nektet å legge fram sin holdning til en mulig boikott. Republikanerne støtter boikott.

Høyre: Opp til hver enkelt

Michael Tetzschner, Høyres utenrikspolitiske talsperson og nestleder i Stortingets utenrikskomité, mener at hver enkelt politiker bestemmer for seg selv.

– Jeg har sympati for at kongefamilien eller politikere takker nei til invitasjonene til vinter-OL i Kina. Likevel trenger vi ikke ha et politisk vedtak på det, sier han til Vårt Land.

Oslo  20170529.
Nestleder av  Kontroll- og konstitusjonskomiteen Michael Tetzschner er på  lukket høring om sikring av viktige offentlige bygg og installasjoner (objektsikring). 
Foto: Vidar Ruud / NTB

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter