Nyheter

Flest menn søker teologistudier – nesten like mange kvinner kommer inn

STUDEOPPTAK: Årets oppstakstall fra Samordna opptak viser at det er en overvekt av mannlige søkere til årets teologistudier. Likevel er kjønnsfordelingen blant de som har fått tilbud relativt jevn.

Fredag offentligggjorde Samordna opptak opptakstallene for 2021. Her kom det blant annet fram at plassene til bachelor- og profesjonsstudiene i teologi er tilbudt til et ganske jevnt utvalg av kvinner og menn.

– Jeg tenker at det er positivt og gledelig at forholdstallene mellom menn og kvinner blant de som får tilbud om plass, er relativt jevne, sier Aud Valborg Tønnessen ved Det teologiske fakultet på Universitet i Oslo (UiO).

Aud Valborg Tønnessen etterlyser en saklig og kunnskapsbasert debatt før abortgrensen vedtas flyttet.

Ved UiO er det 13 kvinner og 19 menn som har kommet inn på profesjonsstudiet i teologi og ni kvinner og åtte menn som har kommet inn på bachelorgraden. Universitetet i Tromsø har tilbudt fire teologiplasser til kvinner og fire til menn. Fordelinga er også helt jevn hos MF vitenskapelig høyskole, som slipper inn fire kvinner og fire menn på bachelorgraden og 17 kvinner og 17 menn på profesjonsstudiet. VID vitenskapelige høgskole har ikke like jevn kjønnsfordeling med én kvinne og seks menn som har kommet inn på bachelor og to kvinner og fem menn på profesjon.

Tønnessen mener at jevn kjønnsfordeling er positivt for studieløpet.

– God kjønnsbalanse på studiene bidrar til et godt studiemiljø, viser undersøkelser, og er altså en kvalitativ fordel, sier Tønnessen.

Flest menn søkte

Tilbudstallene stemmer for det meste godt overens med at det har vært relativt jevn kjønnsfordeling mellom hvem som har hatt teologistudier førstevalg på sin prioriteringsliste. Likevel var det ikke en selvfølge at opptakstallene skulle bli som de ble. På samtlige bachelor- og profesjonsstudier i teologi var det nemlig en overvekt av menn som hadde søkt. Dette gjaldt også på UiO der 33 kvinner og 47 menn hadde søkt seg til en bachelor i teologi, og 54 kvinner og 61 menn til profesjonstudiet. MF, som har sluppet inn helt jevne tall, hadde 25 kvinnelige og 33 mannlige søkere til bachelor, og 38 kvinner og 45 men som søkte profesjon

– Søkertallene totalt viser en større kjønnsskjevhet, og det kan jo være verdt å tenke litt over. Dette rommer jo alt fra de som har satt teologi på 2. til 10. plass, og det betyr at en del av disse har teologi langt nede på listen. Det betyr at det totalt er færre kvinner som vurderer teologi, og det kan jo kanskje bety at færre kvinner kjenner til studiet og yrkesmulighetene enn menn, sier Tønnessen.

– Må jobbe for en jevn fordeling

Hun mener at det er viktig å jobbe for å holde en jevn kjønnsfordeling på studiet.

– Kanskje viser de totale søkertallene at vi, sammen med kirken, har en jobb å gjøre for å vekke interessen blant kvinner, og ikke bare de som har valgt oss helt i toppen.

For å nå ut til en bred søkergruppe mener Tønnessen at institusjonene og kirken burde sette inn tiltak.

– Jeg tror både kirke og vi som studiested har en jobb å gjøre når det gjelder å gjøre studiet mer kjent. Mange vet ikke hvilket rikt og stimulerende fag teologi er, og hvilke intellektuelle utfordringer og muligheter det gir, mener hun.

Les mer om mer disse temaene:

Ida Helene Benonisen

Ida Helene Benonisen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter