Nyheter

Jonas Gahr Støre på Utøya: – Flere politiske familier må snakke tydelig mot ekstremisme

22. JULI: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er nå på Utøya. Nå etterlyser han at flere politiske fløyer tar oppgjør med sine ekstremister.

Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre besøker AUF på Utøya dagen før 10-årsmarkeringen for terrorangrepet 22. juli 2011. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Vi på den demokratiske venstresiden tok et kraftig oppgjør med de på ytre venstre som hadde voldsplaner for noen tiår siden. Også de i andre politiske familier må snakke tydelig mot dem som kan hente næring og gå fra holdning til handling, sier Støre til NTB.

Han sier Arbeiderpartiet aldri har etterlyst et oppgjør, men en samlet kraft i samfunnsdebatten mot farlige holdninger og ytringer.

– Det var kun én mann som hadde ansvar for ugjerningen, men holdningene lever i beste velgående, og har tatt liv blant annet på New Zealand og i Bærum, sier Støre.

Tar øya tilbake

Minnemarkeringen varer fram til klokka 13, når øya åpnes for overlevende og etterlatte. Lederen for AUF, Astrid Hoem, til stede. Det er også Sveriges statsminister Stefan Löfven, som ankom Utøya klokka 11.30.

– Ungdommen har tatt øya tilbake, med verdighet og framtidstro som gir oss inspirasjon, sier Støre.

Hoem sier alle partiene må gjennomføre en selvransakelse. Flere bruker hærverket mot minnesmerket til Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo tirsdag som eksempel.

– Man kan trekke linjer fra drapet på Benjamin Hermansen, til terrorangrepet 22. juli, til angrepet mot moskeen i 2019. Det er ingen demokratiske partier som har ansvaret for volden, men vi må alle gjennomføre en selvransakelse og se hvordan vi bidrar, sier Hoem.

Støre rørt av Löfven

Stefan Löfven har avbrutt ferien og bruker bursdagen sin på markeringer i Oslo og på Utøya.

– Jeg er rørt av det. Han er levende engasjert i solidariteten og det politiske arbeidet mot høyreekstrem terror, sier Støre.

Stefan Löfven sier til NTB at hans deltakelse er en selvfølge, og legger til at norsk og svensk arbeiderbevegelse står hverandre nær.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter