Nyheter

Over 150 flomofre i Mellom-Europa

Dødstallet etter flommene som har rammet Tyskland, har steget til 133, opplyser myndighetene. I Europa er over 150 bekreftet døde til sammen så langt.

I Ahrweiler-distriktet i delstaten Rheinland-Pfalz i Tyskland har tallet på døde steget til 90. Politiet sier lørdag morgen at de frykter at dødstallet vil stige ytterligere. Samtidig har politiet fått meldinger om over 600 skadde i distriktet.

Vestlige deler av Tyskland er hardest rammet av flommene, som også har rammet Belgia, Luxembourg og Nederland.

43 personer ble bekreftet døde i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen. Ifølge kringkasteren RTBF har minst 27 mistet livet over grensen til Belgia.

Lørdag har vannmassene trukket seg noe tilbake i de hardest rammede områdene, men det ventes at flere omkomne vil bli funnet. Mange personer er fortsatt savnet to dager etter at ekstremregn førte til flom.

Kongen sender kondolanse

Kong Harald har sendt sine kondolanser til Tysklands president Frank-Walter Steinmeier og Belgias kong Philippe etter flomkatastrofen.

– På vegne av meg selv og det norske folk sender jeg mine kondolanser og ber om at dette viderebringes dette til etterlatte og rammede av denne forferdelige naturkatastrofen, skriver kong Harald.

Videre skriver kongen at det er trist å høre om flommene som har skapt så store ødeleggelser og tatt så mange liv.

Enorm opprydding

Lørdag sendes soldater og brannmenn inn til de flomherjede områdene for å hjelpe til med oppryddingsarbeidet.

– Oppgaven er enorm, sier Solingen-ordfører i Solingen, en by i Ruhr-området.

I de hardest rammede områdene i Rheinland-Pfalz og Nordrhein-Westfalen vendte folk gradvis tilbake til hjemmene sine, der de ble møtt av nedslående syn.

– De siste 48 timene har vært et mareritt. Vi har gått i sirkler og får ikke gjort noe, sier bakeren Cornelia Schlösser i landsbyen Schuld, som mistet arbeidsplassen sin til flommen.

Skal på besøk

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier skal etter planen ta turen til Köln lørdag, der det har pågått omfattende redningsarbeid og mange har fått hjemmene sine ødelagt.

Statsminister Angela Merkel har foreløpig ikke dratt for å besøke noen av de rammede områdene, men en talsperson sier at et besøk snart er til vurdering.

Mange personer er fortsatt savnet, men det er vanskelig å komme i kontakt med folk som følge av mobilnettet ble steder har blitt ødelagt.

– Vi må anta at vi kommer til å finne flere ofre, sier ordfører Carolin Weitzel i Erftstadt.

Distrikt evakuert

En dam langs elven Rur vest i delstaten Nordrhein-Westfalen brøt sammen på grunn av flomvannet fredag kveld, noe som førte til at rundt 700 personer ble evakuert.

I løpet av natten har vannivåene vært stabile, men situasjonen blir i en uttalelse fra kommunen Ophoven lørdag morgen beskrevet som spent.

Det er foreløpig ikke kjent hva som gjorde at demningen brast.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter