Nyheter

Nesten hver tredje stortingspolitiker tar ikke gjenvalg

Nesten 30 prosent av de folkevalgte, 50 av 169 faste representanter, har takket nei til en ny periode på Stortinget.

Mange nye fjes kan komme inn på Stortinget til høsten – og kjente ansikter forsvinner. Foto: Lise Åserud / NTB

Blant dem som ikke ønsker gjenvalg, er 22 kvinner og 32 menn, viser en oversikt som NTB har utarbeidet.

Blant dem som nå takker av, er de tidligere partilederne Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V).

Bytter flest

KrF har den høyeste andelen som ikke vil ta nye fire år på Stortinget. Fem av partiets åtte representanter, over halvparten, tar ikke gjenvalg. Blant dem er tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide og leder av helse- og omsorgskomiteen Geir Jørgen Bekkevold.

Hakk i hæl følger Venstre, der tre av åtte representanter ikke står på årets valglister, deriblant tidligere nestleder Terje Breivik.

Både Venstre og KrF ligger ifølge meningsmålingene an til å havne under sperregrensa, noe som i tilfelle vil bety et kutt i antallet representanter på Stortinget fra dagens åtte til to.

Én av tre fra Ap

Også Arbeiderpartiet bytter ut mange. 17 av dagens 48 representanter (35 prosent) er ikke oppført på årets valglister.

Det samme gjelder tolv av Høyres 45 representanter (26 prosent).

Kjente Ap-navn som forsvinner ut av Stortinget til høsten, er Dag Terje Andersen, Jette Christensen, Arild Grande og ikke minst Trond Giske.

Fra Høyre går de nåværende statsrådene Frank Bakke-Jensen og Bent Høie ut. Også tidligere stortingspresident Olemic Thommessen og Kristian Tonning Riise, som trakk seg som Unge Høyre-leder i 2018 som følge av flere metoo-saker, takker for seg.

Bare én fra Sp

Av Senterpartiets 20 representanter er det imidlertid bare én som har gitt beskjed om at hun ikke ønsker å fortsette: Tidligere partileder Liv Signe Navarsete.

Av Fremskrittspartiets 26 representanter har sju (26 prosent) sagt nei til gjenvalg, blant dem kjente fjes som Jon Georg Dale, Solveig Horne, Kari Kjønaas Kjos, Kjell-Børge Freiberg og Åshild Bruun-Gundersen.

Da Siv Jensen tidligere i år overlot partiledervervet til Sylvi Listhaug, gjorde hun det samtidig klart at hennes æra som stortingspolitiker er over.

I SV har sju av elleve representanter sagt ja til å bli med videre. Med andre ord går nesten en tredel ut.

Kan bli kvinnerekord

Ifølge et notat fra tankesmia Civita kan det gå mot rekord når det gjelder kvinneandelen på Stortinget – vel å merke dersom valgresultatet til høsten blir i tråd med gjennomsnittsmålingene for juni.

Hvis så skjer, vil det være 47 prosent kvinner i stortingssalen. Ved forrige stortingsvalg var tallet 41 prosent.

– Det har tidligere i stor grad vært 60-40-fordeling i favør menn, men nå nærmer det seg 50–50, og det er et godt tegn for likestillingen, sier Civita-rådgiver Eirik Løkke til  NRK.

Innlandet og Møre og Romsdal ligger an til å bli de fylkene som skifter ut flest representanter.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter