Nyheter

Kjent Auschwitz-overlevende er død

Esther Bejarano, som overlevde sitt opphold i konsentrasjonsleiren Auschwitz ved å spille i jenteorkesteret, er død, 96 år gammel.

Den kjente Auschwitz-overlevende Esther Bejarano er død, 96 år gammel. Foto: Heribert Proepper / AP / NTB

Bejarano sovnet lørdag stille inn på et sykehus i Hamburg i Tyskland, opplyser en av hennes nære venner til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Hun ble født i den tyske byen Saarlouis i 1924. I 1941 ble foreldrene hennes drept av nazister, og hun ble deportert til Auschwitz. Hennes talent for å spille trekkspill reddet trolig livet hennes da hun ble satt til å spille i konsentrasjonsleierens jenteorkester.

Bejarano var med på å stifte den internasjonale Auschwitz-komiteen for overlevende i 1952, og gjennom livet sitt vant hun en rekke priser for sin innsats i kampen mot ekstremisme, rasisme og antisemittisme.

– Den fantastiske Esther Bejarano grep folk med sin vitalitet og sin utrolige historie. Hennes stemme vil bli savnet, skriver Tysklands utenriksminister Heiko Maas skriver på Twitter lørdag.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter