Nyheter

Flammer slo opp fra taket på NLM-bedehus

BRANN: Politiet frykter en brannstifter er løs etter at Solheim Bedehus i Stavanger brant søndag morgen.

BRANN: Det var i klesinnsamlingsboksen til venstre i bildet at brannen startet, før den spredte seg videre til bedehuset.

(Oslo/Stavanger): Solheim Bedehus i Kvernevik i Stavanger har fått store skader etter brannen som startet rundt halv seks søndag morgen.

Utenfor Solheim bedehus luktet det røyk, og på bakken lå det ødelagte takheller, da Vårt Land ankom stedet litt senere samme morgen.

En brannbil sprøytet vann over det som en gang var kjøkkendelen av bedehuset, som tilhører Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Brannvesenet ville være sikre på at brannen ikke blusset opp igjen fra lommer i bygget.

Styreleder: - Folk er triste

– Det var litt brutalt å våkne til meldingen om brannen og med masse ubesvarte anrop på telefonen, sier styreleder i bedehuset, Jon Håvard Gundersen, til Vårt Land.

– Folk er triste. De våkner opp, leser nyhetene og skjønner at huset er skadd, fortsetter han.

Gundersen trøster seg med at bedehuset var stengt for ferien, og barnehagen vegg i vegg stengt for helgen, da brannen brøt ut.

– Det er et hus. Det var ingen fare for menneskeliv, konstaterer han.

Brann Solheim bedehus Stavanger

Politiet frykter at en brannstifter går løs

I sommer har det vært flere mindre branntilløp i nabokommunen Randaberg, og politiet frykter at det kan være en sammenheng mellom brannene.

– Det kan være en sammenheng, og vi søker etter mistenkelige personer, sa operasjonsleder Helene Strand i Sørvest politidistrikt til NTB klokken seks søndag morgen.

Ingen var pågrepet søndag formiddag. Politiet oppfordrer publikum til å komme med tips.

Brannmester: – Kunne endt mye verre

– Vi ble oppringt med varsel om brann klokken 05:23. Brannstasjonen ligger nær bedehuset og vi var raskt på brannstedet. Takket være det og massiv innsats fra brannmannskap, fikk vi slukket en brann som kunne ha endt mye verre, sier brannmester Bjarne Sunde i Rogaland brann og redning.

Vårt Land traff Sunde ved bedehuset søndag morgen. Han var blant de første på stedet. Det som møtte brannvesenet var en stor brann i treverk.

– Gul flamme og massiv røyk slo opp av taket. Bedehuset har store brann-, vann- og røykskader. Kjøkkendelen er totalt ødelagt, sier Sunde.

Brannmesteren mener en svær gjenoppbygging gjenstår, men er takknemlig for rask respons fra publikum.

Norsk Luthersk Misjonssamband har både barnehage og bedehus på samme tomt. Bedehuset er totalskadet etter brannen, men brannvesenet tror barnehagen kan brukes allerede mandag.

Barnehagen kan mest sannsynlig brukes

Vegg i vegg med bedehuset ligger NLM sin barnehage. Da Vårt Land traff brannmester Bjarne Sunde søndag, antok han at barnehagen ville kunne holde åpent på mandag, men at avdelingen i kjelleren i selve bedehuset ville måtte holde stengt på grunn av vann- og røykskader.

Ifølge en brannmann på stedet er bedehuset et populært lokale for konfirmasjoner, bursdager og lignende. All daglig virksomhet i bedehuset vil måtte avlyses, anslo han, for ødeleggelsene er store og gjenoppbyggingen vil ta tid.

Til vanlig brukes bedehuset til møter og formiddagstreff for eldre, ifølge styreleder Jon Håvard Gundersen.

– Det er mest kritisk for barnehagen. De har brukt bedehuset mye, sier han.

– Bedehuset er feriestengt til august, som gir tid til å tenke på hvordan vi skal løse dette. Vi håper og regner med at det blir bygget opp igjen noe nytt, men vet ikke hvilken form det blir. Det er et folkerikt område, så det er en god plass å ha et bedehus, utdyper Gundersen.

Bedehuset er preget av store vann-, røyk- og brannskader. Brannvesenet sier ødeleggelsene er store og at det gjenstår en massiv gjenoppbygging.

Brannen startet i en klesboks

– Brannen begynte i en kleskonteiner som står ved bedehuset. Derfra har ilden spredt seg til en vegg i bygget. Klokken seks brant det på loftet, og det kom flammer fra taket.

Det opplyste operasjonsleder Helene Strand i Sørvest politidistrikt til NTB søndag morgen.

På spørsmål fra Vårt Land om hvor klokt er det å ha en konteiner med tøy stående inntil veggen ved bedehuset, svarer brannmester Sunde:

– Vi anbefaler alle som setter opp slike bokser å sette dem i god avstand til bebyggelse.

Tøyboksen helt inntil bedehuset er totalt utbrent.

Eyvind Nårstad er underbrannmester i Rogaland brann og redning. Han skal holde vakt utover søndagen.

NLM: Lov å ha konteiner inntil vegg

Bent Udnesseter er daglig leder i NLM miljø og er ansvarlig for logistikken rundt hvor klesinnsamlingsboksene plasseres. Han synes det er leit å høre om hendelsen.

Har dere regler for hvordan slike bokser kan plasseres?

– Ja, det har vi. Før vi satte ut boksene hadde vi en undersøkelse med brannvesenet. Vi følger brannforskriften. Ettersom dette er lukkede bokser, så er det lov å ha dem inntil vegger, svarer han.

NLM sine konteinere er å finne både inntil vegger og ute på tomter, rundt om i hele landet, ifølge Udnesseter.

– Det er trist at noen har tent på konteineren og startet en brann. Det er leit, for det gjør noe med de som går i menigheten og det oppleves nok tungt for dem, sier han.

NLM Miljø vil følge opp saken med politiet for å få klarhet i hva som har skjedd.

– Det vil være interessant å se hvordan dette har skjedd, ettersom det er en lukket stålkonteiner, sier Udnesseter.Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter