Nyheter

Hilde Ekeberg melder overgang fra KrF til Arbeiderpartiet

ARBEIDERPARTIET: Tidligere sentralstyremedlem i KrF, Hilde Ekeberg, meldte seg ut av partiet for to år siden på grunn av veivalget mellom Kjell Ingolf Ropstad og Knut Arild Hareide. Nå er hun klar for politisk revansj i Arbeiderpartiet.

– Å gå inn i regjering med Solberg, var å slå seg sammen med de mest populistiske kreftene i norsk politikk. For meg så var det også et brudd med det KrF jeg ønsket meg, sier tidligere sentralstyremedlem i Kristelig Folkeparti, Hilde Ekeberg.

I går formiddag annonserte hun på Facebook at hun melder seg inn i Arbeiderpartiet. Ekeberg har tidligere vært en sterk medspiller for tidligere partileder i KrF, Knut Arild Hareide. Hun meldte seg ut av KrF for to år siden, etter veivalget i partiet høsten 2018.

Hun skriver i innlegget sitt på Facebook at hun ønsker mer trygghet og stabilitet i norsk politikk, og kritiserer dagens regjering for å gjøre det til sitt «varemerke å sørge for urimelige og kraftige kutt for utsatte grupper i sitt statsbudsjett». Hun roser i tillegg Arbeiderpartiet for å ikke la seg rive med av populisme.

---

Veivalget i KrF

  • November 2018 stemte KrFs landsmøte for å gå inn i regjering med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.
  • Knut Arild Hareide gikk av som partileder som følge av dette.
  • Den nye partiledelsen ble bestående av Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Ingelin Noresjø.
  • I etterkant av veivalget var det mange som meldte seg ut av partiet.

---

– KrF har gått i verdikonservativ retning

– Veivalget i KrF betydde alt for at jeg meldte meg ut av KrF. De siste årene har det blitt tydelig at KrF går i en verdikonservativ retning. Jeg har tidligere hatt problemer med denne siden av partiet. Etter at det har blitt mer fremtredende, merket jeg at det var best å melde seg ut.

Ekeberg forteller at hun sto mellom å bli i partiet for å vente på en omkamp, eller å gi seg og la det være andres prosjekt. Hun valgte det siste.

– Den politiske linja KrF har lagt seg på, er det de må gjøre for å ha en sjanse til å lykkes, men det er ikke en politikk jeg kan stå inne for. Da innså jeg at det ikke er der jeg hører hjemme, og begynte å tenkte på hvor veien videre var for meg.

– Du skriver på Facebook om tillit, og kampen mot populisme. Er ikke dette noe KrF står for?

– Dette var en viktig del av Knut Arild Hareides prosjekt, men etter Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad gikk inn i regjering sammen med landets mest populistiske partier har partiet forandret seg. Regjeringssamarbeidet har gjort KrF til et særinteresseparti, som jeg ikke mener det bør være.

– Mer motstandsdyktige mot populisme

– Hvorfor har du valgt å melde deg inn i Arbeiderpartiet?

– Jeg tenker at partiet har en historie og en ryggmargsrefleks, som gjør dem mer motstandsdyktige mot å la seg rive med av populistisk politikk. I tillegg syns jeg det er positivt at vi har et så stort parti i det norske politiske landskapet, fordi de sikrer stabilitet. Arbeiderpartiet er et parti Norge trenger, og som passer for meg.

– Det er flere av dine tidligere partifeller som har meldt overgang til partiet Sentrum. Dette var ikke aktuelt for deg?

– Å starte et nytt parti er grusomt mye jobb. Det er vanskelig å si hvilken vei et parti kommer til å gå når man fortsatt er i startgropa, så det er ingen garanti for hvordan partiet kommer til å ende opp. Et nyoppstartet parti har større sjanse for å mislykkes enn å lykkes, så jeg kjente at innsatsen ikke ville være verdt det for meg.

---

Hilde Ekeberg

  • 36 år, fra Lillehammer
  • Rådgiver ved Norsk Håndverksinstitutt på Lillehammer.
  • Har sittet i KrFs sentralstyre og har vært nestleder i KrFU.
  • Var nær ved å få stortingsplass i valget 2017.
  • Spilte sentral rolle da tidligere partileder i KrF, Knut Arild Hareide, ville ta partiet med i regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet, det såkalte veivalget.
  • Meldte seg ut av KrF i 2019 da at partiet gikk i regjering sammen med Frp.

---

– Deilig å ha avstand til partipolitikk

– Hvorfor valgte du å melde deg inn i Arbeiderpartiet først nå, to år etter veivalget?

– Det har vært deilig å ha avstand til partipolitikk. Jeg trengte tid til å finne ut om jeg i det hele tatt ville ha et nytt partimedlemskap, og nå har jeg tatt mitt valg. Men hadde noen tvunget meg til å velge parti for ett år siden, hadde jeg nok valgt Arbeiderpartiet da også.

– Hvordan kommer din rolle i Arbeiderpartiet til å være?

– I utgangspunktet har jeg ingen ambisjoner forbi det å være et ordinært medlem. Hvis de har bruk for meg som mer enn det, kan jeg vurdere det, men det er ikke nødvendig for meg å ha et verv eller en sentral posisjon i partiet. Det viktigste for meg var å melde meg inn.



Les mer om mer disse temaene:

Idun Kjøl Wiig

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter