Nyheter

Grøsser-tall for Venstre og KrF

NY MÅLING: På terskelen til høstens valgdrama strever tre småpartier med å riste av seg to-tallet. Rødt og SV kan sette mandatrekord.

Det viser Norstats siste gallup for Vårt Land før valgkampen er i gang. Mens Rødt gjør sin nest beste måling hos Vårt Land noensinne med 5,8 prosent, tar KrF og Venstre ferie med grøssertall i bagasjen:

  • KrF faller snaue prosentpoenget til 2,7 prosent rett før valgspurten. Så langt i år har partiet stort sett ligget over 3,5.
  • Venstre får 2,6 prosent og har bare krøpet over tretallet på én Vårt Land-måling i år.

MDGs oppslutning er nær uendret på triste 2,8 prosent, men partiet kan trøste seg med at snittet av medienes målinger viser 4,3 prosent så langt i juni og MDG over sperregrensa de siste månedene.

Status før valgkamp: Stabilt borgerlig sideleie

– Det kommer ingen målinger i juli, så dette er statusen før valgkampen, sier valgforsker Johannes Bergh.

Endringene fra mai er små og innenfor feilmarginen. Men med unntak av MDG sine tall speiler den snittet av medienes målinger i juni, påpeker forskeren ved Institutt for samfunnsforskning.

– Målingen synes å reflektere noe reelt, nemlig at det er et veldig solid rødgrønt flertall der Ap, Sp og SV har flertall alene. Jo lenger den situasjonen er stabil, jo dårligere ser det ut for de borgerlige, sier han.

Den gamle rødgrønne trioen kaprer 95 av Stortingets 165 mandater. Ap og Sp er seks unna flertall alene. Samlet får opposisjonen til venstre 107 mandater.

Venstre lekker til venstre mens KrF er i «prekær situasjon»

Valgets store thriller blir småpartienes skjebnekamp mot sperregrensa. KrF og Venstre ligger klart dårligst an.

– Faller KrF under fire prosent og ender med ett eller to mandater, vil det være historisk. Det har ikke skjedd siden KrF ble et nasjonalt parti i 1945. For KrF er det en spesielt prekær situasjon.

Venstre har ved tidligere valg klart å mobilisere seg fra krisetall til liv over sperregrensa. Den erfaringen har ikke KrF, påpeker Bergh.

Bakgrunnstall er usikre for små partier, men gir dystre utsikter for Venstre og KrF denne måneden:

  • KrF: Bare 55 prosent av velgerne fra 2017 vil stemme på partiet igjen. Hver femte er nå usikker og hver fjerde vil stemme på andre partier. Flest går til Sp: 15.000 er en av de største lekkasjene dit i år.
  • Venstre: Vedvarende kriselav lojalitet: Bare 30 prosent av 2017-velgerne vil stemme på partiet igjen. Lekker nå stort til rød side – cirka 17.000 til SV og 12.000 til Ap.

Valgforsker Bergh påpeker at det ikke er helt uvanlig at miljøvelgere flyter mellom klimapartier. Men lekkasjen til Ap er overraskende, synes han.

Rødt og SV gir rekordsterk rød fløy på Stortinget

Stortingets to rødeste partier, Rødt og SV, samler til sammen 14,5 prosent. Det ville gitt rekordhøye 27 representanter fra partier til venstre for Ap.

Også SV vokser i juni, til 8,4 prosent. Sammen tapper de to partiene Ap for 75.000 velgere. Om den røde oppmarsjen sier SV-leder Audun Lysbakken dette:

– Jeg tror forklaringen er enkel: Forskjeller i makt og rikdom står høyt på dagsorden nå. Pandemien har vist at ulikhetene er mye større enn mange tror. Prisen for krisen har lavtlønte, arbeidsfolk og ledige betalt.

Oslo 20201111. 
Rødt-leder Bjørnar Moxnes under Stortingets muntlige spørretime onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Rødt-Moxnes fillerister Vedum

Selv om Rødt setter nesten-rekord på Vårt Lands gallup, har forventningene vært store til partiet før tidligere valg også. Men Bjørnar Moxnes mener de er bedre rustet nå: Siden han kom inn på Stortinget i 2017 har Rødt mer enn tredoblet antall medlemmer og inntatt landets kommunestyrer.

– Vi er ikke et blaff. Vi står foran vårt nasjonale gjennombrudd. Stadig flere setter pris på jobben Rødt har gjort. Mange velgere ønsker ikke bare ny regjering, men ny retning, sier Moxnes.

Han spår en historisk sterk venstreside og fillerister Trygve Slagsvold Vedums ønske om en Sp/Ap-regjering, som kan søke støtte begge veier:

– Vedum vil lage suppe i sentrum og gi innflytelse til Høyre, Frp og KrF. Det er ubegripelig når det er massivt flertall for et skifte. Men vi håper å bli så store at de ikke kommer utenom oss. De får et forklaringsproblem om de behandler Rødts velgere som om de bare var luft.

Sp tar storjafs fra Høyre – Solberg synker før valget

Senterpartiet er gallupvinneren før valgspurten i august. Partiet rykker 1,3 prosentpoeng fram til 17,5 prosent og er tilbake ved styrken fra senvåren.

Arbeiderpartiet ligger i ro - og kompenserer tapet til røde partier ved å hente like mange borgerlige over streken fra Høyre, Venstre og KrF.

Høyres tilstand er svekket: Med 22,1 prosent har partiet falt fem prosentpoeng siden februar. Bare seks av ti er sikre på at de vil gi partiet stemmen sin på nytt. Sp kaprer i juni hele 70.000 av Høyres 2017-velgere.

Oslo 20210419. 
Leder i Venstre Guri Melby og nestleder Abid Raja holder utendørs pressekonferanse i Bjørvika i Oslo før Venstres landsmøte kommende helg.
Foto: Heiko Junge / NTB

Kampklart Venstre tror på nytt valgmirakel

Generalsekretær Marit H. Meyer tror Venstre vil klare et nytt valgmirakel i år:

– Partiorganisasjonen ser alvoret i målingene, men er kampklare. Venstre har klart det før, og vil klare det igjen, skriver hun til Vårt Land.

Seiere innen klima, skole og grønn næringsutvikling står nå på spill. Venstre stiller med spisset politikk i nytt partiprogram for å forsvare dem, skriver hun.

Også KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad varsler kamp i valgspurten:

– Målingen viser at vi må overbevise usikre velgere og vinne deres tillit. KrF er garantisten for at familier settes først og at vi investerer de store pengene i de minste barna, skriver han til Vårt Land.


Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter