Nyheter

Frykter at færre unge stemmer i stortingsvalget: – Pandemien kan få en negativ effekt

STORTINGSVALGET:  Pandemien kan føre til at færre unge stemmer ved stortingsvalget. Det frykter valgforsker Johannes Bergh, ettersom mange unge ikke har fått valgopplæringen de ellers får.

– Pandemien kan få en negativ effekt. De unge trenger temaer som påvirker og engasjerer dem politisk. Det er avgjørende for dem at de blir mobilisert, sier Bergh ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) i Oslo.

Han viser til at det å stemme for mange er en sosial aktivitet. Det å være sammen med andre og snakke politikk har noe å si for valgdeltakelsen. Ved stortingsvalget til høsten er 238.900 unge mellom 18 og 21 stemmeberettigede. Ved forrige stortingsvalg var unge en av gruppene med lavest valgdeltagelse.

---

Unge velgere

  • Ved stortingsvalget i 2017 stemte 73 prosent kvinner i alderen 18 til 21 stemte, men bare 63 prosent menn i samme aldersgruppe brukte sin stemme. Totalt var valgdeltagelse ved 78,2 prosent i Norge. I Norge er middelaldrende og eldre velgerne den gruppen med høyeste valgdeltakelsen.
  • Ved kommunevalget i 2019 hadde partier med miljøprofil høyere oppslutning blant de unge: MDG, SV og Venstre, gjør det godt blant de yngre. Mens Frp og Høyre har motsatt tendens og gjør det relativt dårligere blant de yngre velgerne.
  • En undersøkelse viser at terrorangrepet 22. juli bidro til at flere unge ble engasjere i valg og politikken. Unge velgere ble samlet rundt norske demokratiske verdier. Klimasaker har holdt engasjementet oppe.

Kilde NTB og SSB

---

– Vi har nådd ut til færre

Generalsekretær Miriam Staffansdotter Langmoen i Grønn Ungdom, viser til at når klima og miljø er på dagsordenen blir unge mer engasjert også i politikk. Hun er usikker på hvor mange som kommer til å stemme i høst.

– Man får grunnleggende demokratiopplæring på skolen. Dette er blitt begrenset på grunn av smittevernhensyn og vil trolig påvirke førstegangsvelgerne, sier Staffansdotter Langmoen, som er bekymret for at skolevalg, valgtorg og skoledebatter får begrensninger.

– Alle førstegangsvelgere på videregående skole deltar på dette. Det er ingen andre arenaer hvor man når ut til like mange unge velgere. Dette er viktig for å lære unge hva politikk handler om, legger hun til.

Miriam Langmoen, generalsekretær i Grønn Ungdom

Therese Woie, mener også at klimakrisen ikke er glemt blant unge velgere, selv om tematikken har vært mindre oppe det siste året. Hun tror likevel at det er en fare for at pandemien kan påvirke førstegangsvelgerne negativt. Hun er leder i Natur og Ungdom.

– Ungdommer blir engasjert av hverandre. Det siste året har det vært færre arenaer hvor unge kan komme sammen og snakke om politikk. Vi har ikke kunnet besøke like mange skoler, sier Woie, som imidlertid understreker at hun fortsatt er optimistisk mot valget og at førstegangsvelgere vil bruke stemmeretten sin.

Forsker: – Unge velgere kan ha stor betydning

– Unge velgere kan ha stor betydning, hvis de stemmer annerledes enn den eldre generasjonen. Dette gjorde de ved kommunevalget i 2019. Dette gjør at desto flere som stemmer, desto større blir effekten, sier valgforsker Johannes Bergh.

Han viser til at tematikk rundt miljø og klima trolig gjorde at flere unge stemte i 2019. For å mobilisere unge velgere må man få opp saker de er opptatt av, understreker han.

Desto flere som stemmer, desto større blir effekten

—  Valgforsker Johannes Bergh

Valgdeltakelsen blant de yngste gikk opp fra 43 prosent ved kommunevalget i 2015 til 53 prosent i 2019. Unge har de siste årene blitt mer tiltrukket av venstresiden i politikken. MDG, SV og V fikk flest stemmer fra de unge.

Ifølge SSB fikk MDG 14 prosent oppslutning blant dem under 30 år, og 10 prosent blant velgerne som er i 30-årene. Bare tre prosent blant velgerne over 60 år oppgir å ha stemt MDG. Hvis utfallet blir det samme ved stortingsvalget, kan de unges stemme være viktig for disse partiene, mener Bergh.

valgforsker Johannes Bergh.

– Har MDG gjort det dårlig på meningsmålingene på grunn av pandemien?

– Ja, definitivt. Klima og miljø har kommet i skyggen av pandemien. Desto viktigere miljøsaken er, desto bedre gjør MDG det på meningsmålingene. Før pandemien var unge velgere veldig opptatt av klima og miljøsaker. Det var den saken som engasjerte flest. Det blir spennende å se hva som skjer til høsten, sier Bergh.

– Demokratiopplæring på skolene har vært skadelidende

Ved stortingsvalget i 2017 gjennomførte valgstyret for første gang demokratiopplæring for elever på videregående trinn i Oslo rådhus. Dette ble tilbudt igjen ved valget i 2019. Ingvild Åsgård forteller at tiltaket skulle lære ungdom noe om hvorfor det er viktig å delta i demokratiet. Hun er kommunikasjonssjef for valget i Oslo.

– Lærere og elever var positive. Mange elever var takknemlige for at de lærte om valgdeltakelse og fikk en praktisk gjennomgang av hva som skjer i et valglokale. Ikke minst det praktiske rundt hvordan endre stemmeseddelen, brette den riktig og putte den i urnen etter å ha vist legitimasjon, understreker hun.

Dette skal imidlertid ikke gjennomføres i år. Smittesituasjonen var uavklart da valgstyret måtte ta beslutningen i november 2020, forteller Åsgård.

Ingvild Åsgård, kommunikasjonssjef for valget i Oslo

Kristoffer Slettholm, lærer på Oslo Handelsgymnasium, synes dette er synd at elevene ikke får demokratiopplæring på Rådhuset i år.

– Jeg tror elevene får mer ut av å besøke et sted hvor demokratiet utføres i praksis. Denne delen av demokratiopplæringen på skolene har vært skadelidende på grunn av pandemien. Eleven lærer ikke like mye om valget ved å bare få en teoretisk tilnærming, sier han.

Eleven lærer ikke like mye om valget ved å bare få en teoretisk tilnærming

—  Lærer Kristoffer Slettholm

– Flere kommer til å stemme

Mens miljøpartiene er usikker på hvilken effekt pandemien har på unge velger, har AUF-leder Astrid Hoem tro på at mange unge kommer til å stemme.

– Mye står på spill på grunn av korona og klima-krisen. Unge merker i størst grad konsekvensene av pandemien og smittevern-tiltakene. Russetiden er blitt begrenset, det er vanskeligere å komme inn på studier og man har fått mindre undervisning, sier hun.

VALG: AUF-leder Astrid Hoem mener mange kommer til å stemme ved høstens valg, til tross for at arrangementer og undervisning er blitt begrenset på grunn av pandemien.

Også FpU-leder Andreas Simon Brännström, mener at pandemien har vist ungdom hvor viktig politikken er.

– Unge har i større grad enn tidligere kjent de politiske beslutninger på kroppen. Jeg håper at folk har skjønt hvor mye makt staten har. Den har betydning for vår personlige frihet. Pandemien har gitt ungdommen en vekker, det kan føre til at flere velger å stemme, mener han.

– Korona har stjålet showet. Det er uheldig før en valgkamp. Politiske debatter har ikke bare blitt avlyst på grunn av pandemien, men den har tatt over mange av debattene, legger han til, som likevel tror at mange fortsatt kommer til å stemme.

Les mer om mer disse temaene:

Lea Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter