Nyheter

Bondevik roser lansering av Vedum – tror statsministerkandidaten kan løfte sentrum

MAKTKAMPEN: Eks-statsminister Kjell Magne Bondevik gir solid støtte til Sps grep med å gjøre Trygve Slagsvold Vedum til statsministerkandidat. Han tror sentrum igjen kan utfordre todelingen av politikken.

– Dette kan skape ny dynamikk i det politiske landskapet, sier Bondevik til Vårt Land.

Selv var han den siste statsministeren fra sentrumslandskapet da han forlot politikken i 2005. Bondevik er svært tilfreds med at Sps landsmøte for to uker siden utfordret både Høyre og Ap, og lanserte Vedum som egen statsministerkandidat.

– Det er spennende, men også naturlig fordi Sp har vokst til den størrelsen partiet nå har. Selv om sentrumspartiene i dag er delt om sine regjeringsalternativ etter valget, kan Sps valg markere sentrum sterkere i politikken, sier Bondevik.

Bare Ap eller Høyre ved rattet? «Misvisende»

Ved siden av KrF deltok Sp og Venstre i Bondeviks sentrumsregjering fra 1997 til 2000. Regjeringen hans hentet støtte fra både rød og blå side i politikken - og trosset kommentatorer og spådommer om en kort levetid.

– Sps statsministerkandidat bidrar til å bryte ned blokktenkningen og oppfatningen om at det bare er to partier - Høyre og Ap – som kan styre. De to elsker jo å dyrke oppfatningen om at det bare finnes to såkalte styringspartier. Men dette er misvisende, sier Bondevik.

– For også andre kan styre og andre partier kan inneha statsministerposten. Derfor skaper Vedum ny dynamikk, fortsetter han.

«Dette er sunt for norsk politikk»

Men selv om Sp utfordrer Ap og Jonas Gahr Støre om statsministerposten, er Sps ambisjon at de to partiene skal være et regjeringsalternativ sammen.

– Dermed fremstår vel ikke Sp som «et tredje alternativ»?

– Ikke som regjering, men et tredje alternativ som statsminister. Ap ligger godt foran Sp i oppslutning og det er mest sannsynlig at Jonas Gahr Støre blir statsminister om de vinner. Likevel er dette sunt for norsk politikk.

Ekstraordinært landsmøte i KrF. Kjell Magne Bondevik, Solveig Sollie og Einar Steensnæs

Tror Vedums trekk kan løfte sentrum

At Sp markerer seg som egen kraft, håper Bondevik også kan «bli spiren til noe mer» for sentrum som alternativ mellom blokkene.

– Dette kan jo inntreffe etter valget: At blokkene vi har i dag, mer eller mindre kan gå i oppløsning. Man vet ikke, men mye kan skje. Muligheten bør holdes åpen: Sentrum kan igjen komme opp, selv om det ikke skjer umiddelbart.

– Kanskje senere i stortingsperioden?

– Ja, for eksempel. En ny regjering kan jo komme til å leve litt utrygt, om den blir avhengig av MDG og Rødt. Jeg vil ikke utelukke et sentrumsalternativ på lengre sikt.

---

Statsminister og partiprofil

  • Kjell Magne Bondevik var Norges statsminister fra 17. oktober 1997 til 17. mars 2000. Senere fra 19. oktober 2001 til 17. oktober 2005.
  • Han har også vært utenriksminister og kirke- og undervisningsminister. Bondevik var KrF-leder i en årrekke.
  • Sammen med partileder Valgerd Svarstad Haugland bidro han til KrFs store valgseier med 13,7 prosent i 1997.

---

Tikker tiden mot sentrumsmakt?

I et intervju med Vårt Land i oktober i fjor så Bondevik for seg at det kan komme situasjoner der «Ap eller Høyre ikke klarer å danne regjering eller å styre lenge». Da kan det dukke opp et tredje alternativ.

Intervjuet var knyttet til ord som falt under en boklansering. Der trakk Bondevik noen linjer: Det gikk nøyaktig 25 år fra KrFs Lars Korvald dannet den første sentrumsregjeringen til Bondeviks egen sentrumsregjering entret Slottsplassen i 1997. Litt spøkefullt sa han under arrangementet i fjor:

– Nå har det gått nøyaktig 23 år siden forrige sentrumsregjering, så det er to år igjen, bemerket Bondevik.

Statsminister Kjell Magne Bondevik og statsrådene Lars Sponheim , Valgerd Svarstad Haugland og Anne Enger Lahnstein er fornøyd  etter 100 dager  med sentrumsregjering. (Foto: Terje Bendiksby, NTB Pluss)

Bondevik: Et friere KrF i opposisjon

Bondevik sier at det er naturlig og riktig at KrF denne høsten går til valg på den Solberg-regjeringen partiet sitter i.

– Hvordan bør KrF forholde seg til en Sp/Ap-regjering i opposisjon til den?

– Hvis KrF igjen blir opposisjonsparti, vil partiet stå mye friere. Kjell Ingolf Ropstad har jo også uttalt at kommer KrF i opposisjon, så vil man jo søke innflytelse når man kan få det. Og det kan jo være flere saker en ny regjering vil kunne søke støtte hos KrF for.

Bondevik tviler på at partier som SV og Rødt vil ha særlig sans for en slik opptreden fra Ap og Sp.

– Men slikt samarbeid kan jo bli en nødvendighet – og en realitet. Og skape ny bevegelse i det politiske landskapet.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter