Nyheter

Ber Norge støtte skyggeregjeringen i Myanmar. Vi er allerede i dialog, svarer statssekretær

MYANMAR: Stefanusalliansen-sjef Ed Brown maner Norge til å engasjere seg med landets skyggeregjering. – Vi støtter et mangfold av aktører, forsikrer statssekretær.

Ed Brown og Stefanusalliansen engasjerer seg sterkt for den betente situasjonen i Myanmar, og generalsekretæren har en klar oppfordring til norske myndigheter.

– Norge må engasjere seg med skyggeregjeringen og finne måter å samarbeide med den på. Norske myndigheter sier vi skal hjelpe befolkningen i sårbare stater, og her har vi absolutt en sårbar stat.

Brown mener for øvrig at det ikke er nok med påbegynnende dialog, men at et offisielt møte må til. Dessuten ber han Norge bidra økonomisk for å gi skyggeregjeringen større kapasitet og gjennomslagskraft, men frykter at pengestøtten til FN kan havne i det han beskriver som feil hender – nemlig militærmakten.

– Derfor bør mer av pengene gå gjennom sivilsamfunnsorganisasjoner. Da snakker jeg ikke om oss, men om de store organisasjonene som Kirkens Nødhjelp, Røde Kors og Norsk Folkehjelp. Er Norge villige til å ta en større risiko når det når det gjelder hvordan penger kommer frem?

Tre fingre i været er blitt et symbol på demonstrantene i Myanmar sin kamp mot de militære kuppmakerne. Det var denne markeringen Pie Liang Aung viste i kamp mot Tadsjikistan tirsdag. Foto: AP Photo / NTB

Taktskifte

Statssekretær Aksel Jakobsen (KrF) minner om at Norge har innført en midlertidig stopp i stat-til-stat-programmene som følge av militærkuppet. Han bemerker samtidig at norsk bistand ikke bare kanaliseres gjennom FN, men også gjennom frivillige organisasjoner.

– De er viktige partnere for å nå ut til sårbare og særlig utsatte grupper. Den planlagte bistanden til Myanmar i år beløper seg til 220 millioner kroner, skriver han i en e-post.

I februar kuppet militæret makten i Myanmar. Som en motsats til militærjuntaen, opprettet den avsatte regjeringen i april en skyggeregjering. Denne eksilregjeringen – lansert som National Unity Government (NUG) – blir hyllet i flere deler av folket, og har stor oppslutning blant flere av landets etniske minoriteter. Blant disse minoritetene er også de muslimske rohingyaene, som har vært utsatt for folkemord og fordrevet i en årrekke.

At både bamarer – landets majoritetsbefolkning – og rohingyaer kan støtte den samme eksilregjeringen, ser Ed Brown i Stefanusalliansen som en stor styrke. Selv om han understreker at langt ifra hele folket støtter eksilregjeringen, ser han en større grad av samarbeid og fellesskap enn noen gang tidligere.

– Før har det vært minoritetene mot militæret og bamarene. Så at bamarene kan samarbeide med de etniske minoritetene, styrker dem i kampen mot militæret.

NUG har gått inn for noe mange av landets minoriteter har ansett som en løsning på landets mange konflikter – nemlig å opprette en føderalstat.

Skyggeregjeringen har også utpekt en minister for menneskerettigheter, som er den kjente trosfrihetsaktivisten Aung Myo Min. Han er også leder av organisasjonen Equality Myanmar, som har jobbet for demokrati og menneskerettigheter i en årrekke.

---

Militærkuppet i Myanmar

  • 1. februar i år kuppet militæret makten i landet. Tatmadaw, landets militære styrker, arresterte også regjeringsleder Aung San Suu Kyi, president Win Myint og en rekke andre politiske ledere.
  • Det har vært kraftige protester etter at militærjuntaen kuppet makten. Dette har kuppmakerne slått brutalt ned, og mer enn 850 mennesker er drept i demonstrasjoner. Konflikten mellom sikkerhetsstyrkene, lokale militsgrupper og sivile trappes nå opp.
  • I april opprettet den avsatte regjeringen en skyggeregjering, National Unity Government (NUG). Den blir hyllet i flere deler av folket, og har stor oppslutning blant flere av landets etniske minoriteter.
  • Forrige uke fastslo FNs menneskerettstopp Michelle Bachelet at Myanmar befinner seg i en humanitær krise, og at de militære kuppmakerne alene har ansvaret for det.
  • Mandag denne uken startet en rettssak mot Aung San Suu Kyi. Hun er anklaget for flere lovbrudd, blant annet korrupsjon. Hennes parti NLD vant høstens valg i Myanmar i fjor høst, men hæren anklaget dem for valgfusk – som også ledet til militærkuppet. Påstandene om valgfusk har blitt tilbakevist av internasjonale granskere.
  • Kilde: NTB

---

Aung San Suu Kyi, her fotografert i desember 2019, skal mandag møte i retten i Myanmar. Da er det ventet at fredsprisvinneren vil få uttale seg om anklagene mot henne fra de militære kuppmakerne. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

Advarer mot forhastet anerkjennelse

Samtidig som Brown maner til at norske myndigheter bør engasjere seg i skyggeregjeringen gjennom både dialog og finansiering, tror han ikke en offisiell anerkjennelse av den er rett vei å gå per nå.

Det mener han det er flere grunner til, og viser blant annet til samtaler han har hatt med Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

– Ettersom det er militæret som styrer, vil Norge ved en anerkjennelse risikerer å miste ambassaden sin, og da mister de også muligheten til å innlede dialog på sikt.

– En annen sentral grunn er at dersom vestlige land anerkjenner NUG, kan vi havne i en situasjon der for eksempel Kina og Russland anerkjenner militæret, og da vil i stedet en stor geopolitisk konflikt utspille seg i Myanmar.

Derfor anbefaler Brown og Stefanusalliansen i stedet engasjement og støtte. Han viser til at Norge har støttet både myndigheter i Palestina og Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC) uten å anerkjenne.

Jens Frølich Holte, statssekretær, utenriksdepartementet, Høyre

Er i dialog

Norske myndigheter er allerede i dialog med skyggeregjeringen i Myanmar. Statssekretær Jens Frølich Holte (H) understreker at Norge «jobber langs flere spor» i det sørøstasiatiske landet. Han understreker at de støtter «krefter i landet» som arbeider for en fredelig og demokratisk framtid for landet

– Hvordan stiller Norge seg til Myanmars skyggeregjering?

– Vi verdsetter dialogen med representanter fra National Unity Government og vi støtter et mangfold av aktører som bidrar til innsatsen for en fredelig og demokratisk utvikling i Myanmar, skriver Holte i en e-post.

– Er Norge, som Ed Brown maner til, villige til å engasjere seg i og bidra økonomisk til nevnte skyggeregjering?

Norge har opprettholdt støtte til freds- og demokratiseringsarbeid, menneskerettigheter og humanitært arbeid i Myanmar. Blant Norges prioriteringer er ønsket om å hjelpe sårbare grupper, og vi vurderer hvordan vi best kan samarbeide med FN og sivilt samfunn for å få til dette til tross for militærkuppet. Vi vurderer også hvordan vi mest effektivt kan støtte menneskerettighetsforsvarere, sivilt samfunn og demokratibevegelsen.


Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter