Arbeiderpartiet presenterte i formiddag sin liste med 40 saker de lover å gjennomføre i sine første 100 dager ved makten.
Der slår Ap fast at de vil «oppheve de siste årenes innskrenkinger i kvinners rett til selvbestemt abort».
– Erna Solberg har gjort endringer i en abortlov som har tjent Norge vel i mange år. Det var vi imot og varslet at vi ville jobbe for å få den endret igjen. Det tror jeg det vil være flertall for i et fremtidig storting, sier Jonas Gahr Støre til Vårt Land.
[ Her står KrFs valgdrama - sjefen og statsråd kan ramle ut ]
Men om «tvillingabort» har Sp en streng holdning
Det er forbudet mot selvbestemt fosterreduksjon (tvillingabort) Ap vil reversere så fort som mulig.
Senterpartiet, som er Aps mest sannsynlige regjeringspartner, har ingen punkter om tematikken i sitt nye program. Men i forrige program og ved valget i 2017 gikk partiet inn for at «tvillingabort» ikke skulle tillates i det hele tatt. Det var strengere enn ordlyden i KrFs program.
– Vi legger dette på bordet fra vår side. Så får vi se hva våre regjeringspartnere går inn for. Men det kjente standpunkt fra Ap, sier Støre om det.
– Er du trygg på Sp i denne saken?
– Jeg er veldig trygg på Sp, men jeg har sett at vi har ulike syn. Hvordan de vil stille seg i regjeringsforhandlinger, må vi ta hensyn til på grunnlag av resultatet. De vet hvor vi står, svarer Ap-lederen.
Når kommer Aps endring av abortgrensen?
Under landsmøtet i april programfestet Ap at kvinnen skulle ha siste ord om abort frem til uke 18 og at de vil gjennomgå dagens nemndordning.
– Når kan vi vente at Ap vil gå i gang med å gjennomføre disse større endringene i abortloven?
– Det står i programmet, vi tar det med inn i forhandlinger. Dette skal gjøres på en grundig og skikkelig måte. Vi tar spørsmålet på det alvoret det fortjener. Vi vil lytte til fagfolk og fremme forslag på en måte som gir trygghet, svarer Støre.
Vedum med «hasteplan» - Støre med 40 punkter
I et Dagblad-intervju for snart tre uker siden lanserte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sin «hasteplan» for Norge dersom partiet får makt. Aps 40 punkter som skal innfris innen 100 dager inneholder en rekke grep for å rette opp ulikhet i Norge.
– Om vi kommer i regjering er dette vår ambisjon. De 40 punktene er hentet fra partiprogrammet og har som stikkord: Et løft for arbeid, slå ring om fellesskapets velferd og å kutte utslipp, sa Støre.
---
Viser kortene ved seier
- Også før forrige valg presenterte Ap sentrale punkter fra partiprogrammet, som de lovet å gå i gang med de første 100 dagene ved makten.
- Svært mange av punktene handler om et ryddigere arbeidsliv og kamp mot ulikhet.
- Men etter en valgseier vil første jobb bli regjeringsforhandlinger og arbeid med regjeringsplattform. Der møter også partnere med egne krav.
---
Penger i sikte for frivillige - lover momskompensasjon
Blant de 40 «hastepunktene» varsler Ap også at de «vil innføre full momskompensasjon for kultur, frivillighet og idrett i budsjettet for 2022».
Det har stått på ønskelisten til frivillige og ideelle organisasjoner lenge. «Frivilligheten og idretten skal bruke pengene sine på utstyr og aktivitet, ikke på å betale moms», fastslår Ap.
Det vil koste 393,9 millioner kroner, viser beregninger Ap har fått fra regjeringens byråkrater. Men da de rødgrønne sist styrte landet, var momskompensasjon noe som satt langt inne og ikke kom.
Vil ikke ha ny runddans om momsstøtte
– Kan du garantere at det ikke blir ny runddans om gjennomføringen denne gangen?
– Vi har foreslått dette i våre alternative budsjetter. At idretten kan bruke kreftene sine på idrett og ikke moms er viktig. Et av trekkene som bekymrer etter korona-situasjonen er frafall i breddeidretten.
Aps 100-dagers plan lover et nytt kulturløft, der kulturens andel av statsbudsjettet gradvis skal økes til 1 prosent. Men tros- og livssynssektoren er ikke nevnt.
Krav til trossamfunn inn i forhandlinger
– Står innføring av kravet om 40 prosents kvinneandel i tros- og livssynssamfunns styrer også på blokka?
– Det inngår i vårt program, som Ap tar med inn i forhandlingsrommet. Oppfølging av programmet går fra dag én. Disse 40 punktene er plukket for å angi en retning, men programpunkter om integrering og mangfold står fast.
Klar for å støtte ideelle mot EØS-jus
Programmet som Ap går til valg på har brodd mot dagens anbudspolitikk.
Men i frivillig- og ideell sektor er det uro over at at reservasjon av anbud for ideelle utfordres av EØS-regelverk og rettssystemer. Sektoren og politikere har etterlyst sterkere ryggdekning fra sentrale politikere når de møter EØS-jussen.
I februar i fjor forskriftsfestet regjeringen at stat og kommuner kan skjerme ideelle aktører i konkurranser om helse- og sosialtjenester. Men etter det Vårt Land kjenner til har ingen kommuner gjort dette og tatt risikoen med å bli klaget inn for ESA-domstolen ennå.
– Vil dere gi tydeligere ryggdekning for dette?
– Ja, det vil vi. For det finnes åpninger i regelverket for reservasjon av anbud. Om vi må teste rettsgrunnlaget for dette innenfor EØS, må vi om nødvendig gjøre det. Det skal vi heller ikke være redde for, svarer Støre.
Om privatskoler var KrF «sammen med oss»
I Aps nye program loves innstramming overfor private skoler - blant annet med å innføre en kommunal vetorett mot nye.
– Hvor langt uti løypa ligger slike grep om dere får regjeringsmakt?
– Programmet er klart: Privatiseringen av skolen har bredt om seg. Vi er for den linjen som også KrF var sammen med oss om for noen år tilbake: Tilbud om skoler med livssyn og alternativ undervisning. Men nå truer et frislipp fellesskolen i en rekke kommuner, svarer Støre.
[ Slik sjekker rødgrønne ut hvordan de skal endre Norge ]