Nyheter

Økning i kampklare atomvåpen

Antallet kjernefysiske våpen i verden fortsetter å synke, men det er en trend som vekker uro: Det er stadig flere kampklare atomvåpen.

Fakkeltoget da Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) fikk Nobels fredspris i 2017. 
Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB

Fredsforskningsinstituttet Sipri skriver i sin årsrapport at det nå er 3.825 operative atomstridshoder i verden. Det er en økning fra 3.720 året før.

Antallet atomvåpen totalt synker, ettersom flere og flere gamle stridshoder avvikles. Men nedgangen i antallet kampklare våpen har stanset, og det er nå altså en vekst.

Totalt er det nå anslått å være 13.080 kjernefysiske våpen på jorda, 320 færre enn året før. 90 prosent av disse tilhører USA og Russland, mens resten er fordelt på Kina, Frankrike, Storbritannia, Pakistan, India, Israel og Nord-Korea.

– Urovekkende

Sipri-forsker Hans M. Kristensen sier i en pressemelding at det er urovekkende at antallet kampklare atomvåpen øker.

– Det er et urovekkende tegn på at den nedadgående trenden som har karakterisert atomvåpenarsenalene siden slutten av den kalde krigen har stanset, sier Kristensen.

Han sier det er håp knyttet til at nedrustningsavtalen Start mellom USA og Russland ble forlenget i siste liten i februar i år.

– Men utsiktene for ytterligere bilateral atomvåpennedrustning mellom stormaktene er fortsatt dårlige, sier forskeren.

Forskerne viser til at både Russland og USA har dyre og omfattende prosjekter i gang for å oppgradere og modernisere sine atomvåpenprogram.

– Både Russland og USA ser ut til å øke betydningen atomvåpen har i deres nasjonale sikkerhetsstrategier, sier Kristensen.

Lyspunkt

Samtidig er de øvrige atomvåpenlandene også i gang med lignende moderniseringsarbeid.

Rapporten påpeker også at Nord-Korea har gått bort fra prøvesprengninger og langdistanseraketter, og nå arbeider med kort- og mellomdistansevåpen.

Rapporten peker også på noen lyspunkter. I 2020 ble betydelig færre drept i væpnede konflikter, mens det ikke var noen tegn til at våpenhandelen økte, skriver forskerne.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter