Nyheter

Runar Søgaard dømt til fengsel

DØMT: En svensk domstol har dømt Runar Søgaard til fengsel for grovt skattesvik. Den tidligere predikanten varsler at han vil anke dommen til Høyesterett.

Blir dommen fra Hovrätten, tilsvarende norsk lagmannsrett, stående, må Runar Søgaard belage seg på å sone ett år og åtte måneder i fengsel. Søgaard er dømt for brudd på svensk regnskapslovgivning og for grovt skattesvik.

Den tidligere predikanten ilegges også forbud mot å drive forretningsvirksomhet i fem år, regnet fra dagen han først ble dømt i den svenske tingretten. Det melder Aftonbladet.

Har planlagt å anke

Runar Søgaard selv har hele tiden neket straffeskyld.

I et intervju med Aftenbladet i forkant av domsavsigelsen, varslet han at han ville anke dommen til Høyesterett hvis han ble kjent skyldig.

Norske Runar Søgaard ble for alvor et kjent da han giftet seg med popstjernen Carola Häggkvist i 1990. Paret gikk fra hverandre i år 2000. I kristelig sammenheng ble han også kjent for sin tilknytning til menigheten Livets ord. Han har tidligere virket som predikant.

Søgaard har siden slått seg opp som ledelseskonsulent og deltatt i TV-programmene Farmen kjendis (2019) og Camp Kulinaris (2020).

Dette handler saken om

Det var i 2017 at Søgaard og en slektning ble tiltalt for å ha unnlatt å bokføre over ti millioner svenske kroner i regnskapsårene 2013 til 2016, skriver VG.

Da saken først var oppe i tingretten ble Søgaard dømt for tre alvorlige bokføringsforseelser og 20 skattelovbrudd.

Ifølge Aftonbladet har Søgaard hevdet at en person utenfor bedriften har ansvaret for den feilaktige bokføringen, som rettsprosessen har dreid seg om.

Søgaard er dømt til fengsel for økonomisk kriminalitet tidligere. I 2015 ble han dømt til to måneders fengsel, som han sonet med fotlenke, ifølge VG.

Sønn av norsk pastor

Runar Søgaard er sønn av Frank Søgaard, som har vært pastor i Den Frie Evangeliske Forsamling i Oslo.

Under rettssaken i tingretten avsto Søgaard å forsvare seg, ifølge Aftonbladet. Årsaken skal ha vært at faren hans, forsvarets hovedvitne, ikke hadde mulighet til å være til stede i retten og dermed ikke kunne vitne.

I Hovrätten valgte derimot Runar Søgaard å forklare seg.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter