Nyheter

KrF-topp refses av borgerlige etter Pride-utspill

PRIDE: En Pride-kritisk kronikk fra Truls Olufsen-Mehus i KrF vekker reaksjoner hos profiler i Høyre og Frp.

«Under regnbueflagget krever aktivister og organisasjoner definisjonsmakt på vår alles forståelse av kjønn og seksualitet - kamuflert som kjærlighet, toleranse og inkludering».

Det skriver KrFs førstekandidat i Troms og Finnmark ved stortingsvalget, Truls Olufsen-Mehus, i Nordnorsk debatt og Nettavisen i anledning at Pride står for døren.

Adressaten for kritikken er arrangøren, foreningen FRI (tidligere LLH). Men reaksjonene har ikke latt vente på seg fra samfunnsdebattanter og politikere.

Truls Olufsen-Mehus, fylkesleder i Troms og Finnmark KrF

Jens Kihl: – Viser hvorfor det ikke er trygt å være skeiv i KrF

Bergens Tidendes politiske kommentator, Jens Kihl, er blant dem som reagerer. Han mener at Mehus mistenkeliggjør skeives personlige motiver for å gå i Pride-tog ved å anklage dem for å ha en skjult agenda.

«Når eg les sånne tekstar, blir det veldig tydeleg kvifor det framleis ikkje er trygt å vere skeiv i KrF. I 2021», skriver Kihl på Twitter.

Jon Georg Dale: Merkelig behov for å fordømme

Også tidligere samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) er kritisk. Han skriver i et Twitter-svar til Jens Kihl:

«Det er merkeleg at ei kvar markering frå «homorørsla» utløyser eit slikt behov for oppgjer og fordømming frå religiøse miljø. Seier som eg har sagt før: Eg har stor tiltru til vår herre, men han har ofte litt uflaks med sine allierte her på jorda. Kan ikkje folk få være i fred?»

Mehus: Kritiske røster stemples som hatefulle

Truls Olufsen-Mehus understreker overfor Vårt Land at «det er trygt for alle i KrF uansett hvem du er». Han avviser at han mistenkeliggjør skeives personlige motiver for å gå i Pride, slik Jens Kihl hevder.

– Jeg tror mange er overbevist om at Pride og regnbueflagget bare handler om kjærlighet, mangfold og toleranse. Og at de ikke vet hva arrangøren, FRI, faktisk ønsker å få gjennom av politikk. Innlegget mitt er et slags opplysningsarbeid, sier han.

KrF-profilen forteller at han fått flest positive tilbakemeldinger, men sier debatten på Twitter er velkjent.

– Man blir stemplet som hatefull dersom man sier «jeg skal ikke gå i Pride, fordi politikken som ligger bak går på tvers av mine verdier». Det er feil. Jeg vil ikke noe menneske noe vondt, sier Mehus.

Jon Georg Dales påstand om religiøse miljøers behov for å fordømme, kaller Mehus for «tull».

Dette skriver KrF-profilen

I innlegget i Nordnorsk debatt hevder Truls Olufsen-Mehus at Pride er «toppen av isberget» på en radikal «skeiv ideologi». Festivalen har blitt en støtteerklæring til idéer «som bryter med manges verdier og faktabasert vitenskap», skriver han.

Han advarer om at den «nedgraderer» biologisk kjønn til en følelse, ønsker en tredje kjønnskategori og innebærer at «barn skal lære om ‘kjønnsmangfold’ i barneskolen».

«FRI bekrefter at paraden handler om politikk og lovendring for friere seksualitet og radikal kjønnsforståelse. Det handler ikke lenger om kjærlighet», skriver han.

Oslo Pride omtaler seg selv som en «feiring av skeiv kjærlighet og mangfold.» Festivalen «er for alle som bryter med normene for kjønn og seksualitet.»

Mehus viser derimot til at FRIs politiske plattform nevner ordet kjærlighet én gang, «mens kjønn og seksualitet er omtalt over 400 ganger».

Gardermoen  20180407.
Helge Ytterøy L'Orange fra Høyre i duell under debatten om bioteknologi under Høyres landsmøte på Gardermoen lørdag.
Foto: Lise Åserud / NTB

Åpne Høyre: «Skittent triks»

Teksten til Mehus vekker reaksjoner også hos regjeringspartneren Høyre. Leder i Åpne Høyre, Helge Ytterøy L’Orange, tar til motmæle i Nettavisen.

L’Orange bruker ord som «skittent triks» og anklager Mehus for å feilinformere i innlegget sitt.

På samme måte som man kan gå i tog på kvinnedagen uten å støtte alle parolene, kan man gå i Pride-parade uten å slutte seg til alle FRIs syn, skriver L’Orange.

At interesseorganisasjonen FRI fremmer sine standpunkt er «ikke en trussel, det er demokrati», mener han. Ei heller er det noen trussel «at 1700 personer har valgt å bytte kjønn de siste 40 årene», skriver Høyre-politikeren.

L’Orange er sterkt kritisk til at Mehus omtaler den «medisinske tilstanden kjønnsdysfori som en ideologisk kamp og dårlig idé, som bryter ned verdier og faktabasert vitenskap».

«Dette gjør han selv om han vet at WHO etter grundige vurderinger anerkjenner kjønnsdysfori som en medisinsk tilstand», skriver han.

Store medisinske leksikon definerer kjønnsdysfori som ubehag ved at kjønnsorgan og egen opplevelse av kjønnsidentitet ikke samsvarer.

Jeg har angriper ikke personer eller grupper.

—  Truls Olufsen-Mehus

Mehus: Må få riktig behandling

– Selvfølgelig er kjønnsdysfori en reell tilstand. Poenget mitt er at barn og ungdom må få rett behandling, svarer Mehus på kritikken fra L’Orange.

Han mener det han ser som uvitenskapelig ideologi har fått for stor innflytelse på både hvordan tilstanden behandles og hvordan norsk skole underviser om kjønn.

– Jeg har ikke gått til personangrep, jeg har ikke gått etter noen grupper, jeg forteller om en interesseorganisasjon og løfter fram politikken bak den og hva de har oppnådd, sier KrF-politikeren.

Truls Olufsen-Mehus har engasjert seg sterkt i samme tematikk før.

I fjor faktasjekket Faktisk.no en video han la ut på Facebook. De konkluderte med at uttalelser han kom med om FRI var «faktisk helt feil».

Mehus klaget Faktisk.no inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), men nettstedet gikk fri på alle punkter i klagen.

Tidligere KrF-minister: – Pride er viktig

Andre i KrF er positive til Pride. I en video (se under) fra i fjor sa daværende konstituert Barne- og familieminister, Ida Lindtveit Røse (KrF), at Pride er en viktig markering.

– Nå under Pride tenker jeg på det store mangfoldet som ordet familie rommer. Det er ektepar og samboere – med og uten barn. Aleneforeldre, skilte foreldre, adopsjonsfamilier, fosterfamilier, og ikke minst: Regnbuefamilier, sier hun, og konkluderer:

– Sammen skal vi jobbe for et samfunn hvor det er plass til alle


Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter