Nyheter

Fire muslimer drept i bilangrep i Canada søndag

Fire personer fra en muslimsk familie ble drept i et angrep med en pickup i London i Ontario søndag, ifølge canadisk politi.

Canadas statsminister Justin Trudeau har fordømt den tvungne omdirigeringen av et Ryanair-fly som var på vei fra Aten til Vilnius med en hviterussisk regimekritiker om bord, til å lande i Hviterussland, der dissidenten ble pågrepet. Foto: Sean Kilpatrick / The Canadian Press via AP / NTB

Drapene på fire medlemmer av en muslimsk familie i Ontario var et terrorangrep, ifølge Canadas statsminister Justin Trudeau.

De fire ble drept da en mannlig bilfører kjørte over dem med en pickup i byen London søndag kveld.

– Drapet var ingen ulykke. Dette var et terrorangrep, motivert av hat, i hjertet av et av våre samfunn, sa Trudeau i en tale til underhuset i den canadiske nasjonalforsamlingen tirsdag.

«Fordi de var muslimer»

Et femte familiemedlem overlevde påkjørselen. Den unge bilføreren ble pågrepet etter hendelsen.

Politiet uttalte mandag at gjerningsmannen ikke kjente ofrene, men angrep dem fordi de var muslimer.

En 20 år gammel mann er pågrepet etter påkjørselen. Mannen kjente ikke ofrene, men rettet angrepet mot dem fordi de var muslimer, ifølge politiet.

– Vi tror ofrene ble utpekt på grunn av deres muslimske tro. Vi forstår at denne hendelsen kan forårsake frykt og engstelse blant folk, særlig muslimer, og for alle som er blitt målskive for hat, sier London-politisjef Stephen Williams.

Mannen hadde ifølge politiet på seg noe som lignet en skuddsikker vest. Han er siktet for fire drap og ett drapsforsøk, men politiet sier at myndighetene også kommuniserer med det føderale politiet om å sikte ham for terrorhandlinger.

Tre generasjoner

Ofrene er en 74 år gammel kvinne, en 46 år gammel mann, en 44 år gammel kvinne og en 15 år gammel jente. I tillegg er en ni år gammel gutt innlagt på sykehus med alvorlige skader etter påkjørselen.

Zahid Khan, en familievenn av ofrene, forteller til nyhetsbyrået AP at det var tre generasjoner fra samme familie som ble drept, en bestemor, far, mor og en tenåringsdatter. Familien innvandret fra Pakistan for 14 år siden og var engasjerte, anstendige og sjenerøse medlemmer av moskeen i byen, ifølge Khan.

– De var bare ute på den samme turen de gikk hver dag, sa han gråtkvalt til reportere i nærheten av åstedet.

– Et terrorangrep

Angrepet kommer fire år etter et angrep mot en moské i Quebec by. I januar 2017 tok en 27 år gammel høyreekstremist seg inn og åpnet ild mot medlemmer som var samlet til bønn. Seks personer ble drept, og fem andre led alvorlige skader.

Det nasjonale rådet for canadiske muslimer er forferdet over søndagens angrep, og sier at muslimer i landet har måttet føle altfor mye på islamofobi.

– Dette er et terrorangrep på canadisk jord, og bør behandles som det, sier leder Mustafa Farooq.

Angrepet fordømmes av statsminister Justin Trudeau.

– Til det muslimske samfunnet i London og til muslimer over hele landet: Vit at vi står med dere. Islamofobi hører ikke hjemme i samfunnet vårt. Dette hatet er snikende og forkastelig – og det må stoppes, tvitrer Trudeau.


(©NTB)

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter