Nyheter

Gallup-drama ved sperregrensen – nå stikker Rødt ifra

MENINGSMÅLING: MDG ser verste tall siden 2018, KrF står i stampe og Rødt bykser over den viktige sperregrensen. Fersk gallup øker temperaturen i småpartienes valgthriller.

Neste helg er det 100 dager til valget. Da kan Norstats mai-gallup for Vårt Land skape ny nervøsitet blant to grønne småpartier – men jubel på ytterste røde fløy.

• Miljøpartiet De Grønne faller ett prosentpoeng til 2,6 prosent. Det er langt under sperregrensen på fire og dårligste notering siden oktober 2018.

• Miljørival Venstre faller til 2,7 – og regjeringsmakker KrF ørlite til 3,6 prosent.

• Men med et hopp på 1,2 prosentpoeng til oppslutning på 4,9 er Rødt størst og det eneste av de små som er godt over sperregrensen for utjevningsmandater.

– Akkurat nå er det kanskje Rødt som ligger best an av dem til å komme over sperregrensen ved valget. Partiet har vist solid form over tid, sier valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning.

Rødgrønt flertall – men vandrer velgerne?

Vårt Lands mai-tall viser små endringer for flere av partiene: Ap holder seg på 25-tallet, SV på 7,5 prosent og Frp bare 0,1 under de ti prosentene partiet fikk sist måned.

Sp taper 1,6 prosentpoeng, mens Høyre er gallupvinner med fremgang på 1,9. Erna Solbergs parti er likevel bare tilbake på nivået fra mars. Og siden makkerne Venstre og KrF ikke løfter seg, er det rødgrønne flertallet nærmest urokkelig. Ap, Sp og SV har fortsatt flertall med 92 mandater.

Men om politikken normaliseres før valget og utro velgere finner tilbake til gamle partier, kan de små partienes kamp om utjevningsmandater avgjøre: Vinner rød eller blå side makten?

Bernt Aardal konkluderer ut ifra egne beregninger:

– Selv om Venstre og KrF kommer over sperregrensen, vil det akkurat nå være et stykke igjen til borgerlig flertall.

Rødt-toppen: – Ikke lydig på Jonas sitt fang

Men nå gjør Rødt sin beste måling hos Norstat siden juni i fjor og er godt over sperren. Ingen andre partier har så lojale velgere: 73 prosent ville stemt Rødt på nytt om det var stortingsvalg i dag.

– Det er veldig bra. Hvis det holder, så gjør vi et rekordvalg og kan bli tungen på vektskåla for å få en ny regjering, sier partileder Bjørnar Moxnes.

Han mener Rødt har bygget troverdighet i lokalpolitikk og ved å holde fast ved én hovedsak: kamp mot Forskjells-Norge. Og nå blåser de politiske vindene i Rødts favør, mener Moxnes: Folk har blitt bekymret for ulikhet under pandemien.

– Etter åtte år med Erna Solberg vil mange ha en ny kurs, få ned klasseskillene og sikre profittfri velferd. Og vi vet jo at Arbeiderpartiet ikke er til å stole på. Derfor ser nok flere til oss, sier Rødt-lederen.

– SV snakker om ulikhet og Ap kommer på banen. Hvordan skal du forhindre at Støre spiser deg opp til slutt?

– Det er jeg overhodet ikke redd for. Mange ser behovet for en kraft til venstre for Ap, som ikke vil sitte lydig på Jonas sitt fang, svarer Moxnes.

Kan få rolle som skremsel i politikken

I fremgangen på 1,2 prosentpoeng jafser Rødt hele 35.000 av SVs velgere og 12.000 av Aps. Dessuten hanker Bjørnar Moxnes inn godt fra gruppen usikre.

– Så lojale velgere er et svært godt tegn. Rødt har samlet troppene, og det er ikke konflikter utad. Bjørnar Moxnes i fri dressur er dessuten en sterk kampanjepolitiker, som velger tradisjonelle venstresidesaker, sier Bernt Aardal.

Om Rødt blinkes ut som en stor fiende av andre i valgkampen, kan det ifølge valgforskeren gi ytterligere trekkraft. Det er også Rødt-lederen enig i:

– Det må de bare fortsette med. Høyre prøvde å skremme folk før 2015-valget i Oslo også. De snakket jo Rødt flere prosentpoeng opp, tror jeg – i hvert fall ett, sier Moxnes.

Sjokktall for MDG

For MDG gir maimålingen ikke bare sjokktall i oppslutning: Hele 34 prosent av velgerne fra 2017 befinner seg «på gjerdet». Bare fire av ti ville stemt MDG på ny.

– Slikt lover ikke bra. Det er overraskende. Partiet har i snitt en svakt nedadgående trend, påpeker Aardal.

Selv om andre målinger i mai har gitt MDG plass over sperregrensen, har partiet hos Norstat bare vært over den én gang siste halvår.

– Miljø og klima har kommet i bakgrunnen som tema under pandemien. MDG har likevel hatt en høy og tydelig profil. Det er også en utfordring: Skarpe standpunkter kan gjøre dem attraktive for de mest dedikerte grønne velgerne, men kan også bidra til å skremme moderate velgere vekk.

«En dårlig enkeltmåling, som jeg tar med en klype salt» – slik reagerer MDGs partisekretær, Torkel Vederhus, på Vårt Lands gallup.

– Vi vet at miljø fortsatt er den viktigste enkeltsaken for folk og at en av tre mener MDG har best miljøpolitikk. Vi har aldri ligget bedre an på snittet av målingene før et stortingsvalg, aldri hatt så mange medlemmer og frivillige, sier han.

Oslo 20201130. 
MDGs nestleder Arild Hermstad foran leder for programkomitéen Lage Nøst, Rasmus Hansson og Hulda Holtvedt før presentasjonen av utkastet til programmet Miljøpartiet De Grønne går til valg på i 2021.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Usikkert for KrF – valgforsker ser lyspunkter

Også Venstre møter motvind, og lekker nær 20.000 velgere til de rødgrønne. Bare tre av ti av partiets 2017-velgere ville stemt Venstre på nytt.

Partileder Guri Melby viser derimot til at Venstre har gått fram «på de fleste målinger» og fått mange nye medlemmer den siste måneden. Nå skal Venstre «jobbe knallhardt for å få velgere ned fra gjerdet» og partiet over sperregrensen, varsler hun.

– Jeg merker en positiv stemning i Venstre. Folk er klare for valgkamp, sier Melby.

Selv om ny abortstrid og Høyres farvel til kontantstøtten har gitt KrF oppmerksomhet i mediebildet, får partiet med 3,6 prosent ikke noe løft hos Norstat i mai. Hos flere andre byråer har KrF riktignok fått høyere tall, men de har ifølge Bernt Aardal ikke sikker utsikt til å klare sperregrensen.

– Men det øynes noen lyspunkter for dem, påpeker valgforskeren.

For akkurat i mai går antallet usikre velgere ned. KrF taper ikke noe til stemmetyven Sp og vinner velgere tilbake fra Høyre.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter