Nyheter

Medier: Boko Harams leder er død

NIGERIA: Lederen for den militante islamistgruppa Boko Haram i Nigeria, Abubakar Shekau, skal ha tatt sitt eget liv, ifølge ubekreftede meldinger.

Boko Haram

Ifølge den nigerianske nettavisen HumAngle utløste Abubakar Shekau en bombevest da opprørere fra IS i vestafrikaprovinsen (ISWAP) angrep Boko Harams hovedkvarter i Sambisa-skogen nord i Nigeria.

Flere Boko Haram-krigere ble drept i den timelange skuddvekslingen, og lederens livvakter ble til slutt overmannet.

Deretter ble det innledet forhandlinger der ISWAP-opprørerne krevde at Shekau overga seg til dem, men han skal da ha utløst bombevesten.

Den nigerianske nettavisen Vanguard melder også at Boko Haram-lederen er død, men meldingene er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Nigeriansk Taliban

Boko Haram ble dannet nordøst i Nigeria i 2002, og i begynnelsen ble gruppen omtalt som en nigeriansk versjon av afghanske Taliban ettersom det var store likheter i ideologi og synet på religion.

Grunnleggeren Mohammed Yusuf ble drept i det nigerianske politiets varetekt i juli 2009, og året etter utropte Abubakar Shekau seg til leder i en video. Boko Haram endret deretter gradvis taktikk og gjennomfører en rekke bombeangrep mot militæret, politiet, markeder, kirker og skoler.

Eksperter anslår at gruppa har vært involvert i over 30.000 drap de ti siste årene, og tusenvis av sivile er bortført og tvangsrekruttert.

På flukt

Nærmere 2 millioner nigerianere er fordrevet fra sine hjem i tre delstater nordøst i Nigeria, og Boko Haram har de siste årene også trappet opp angrepene i nabolandene Niger, Tsjad og Kamerun.

Det har kommet flere meldinger tidligere om at Abubakar Shekau er drept, men disse har ikke vist seg å medføre riktighet.

ISWAP oppsto som en utbrytergruppe av Boko Haram og sverget troskap til IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi i 2016.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter